Jeden soukromý vesmír

Jeden soukromý vesmír

Lucie Němcová | Pondělí, 27. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Začnete jednoduchými úvahami o typovém domě z nejlevnější kategorie a skončíte v unikátní, architekty navržené dřevostavbě s nápaditým interiérem. Jak je to možné? Vyberete si správné průvodce, kteří vás umí přivést do reality, naslouchají vašim potřebám, rozumí oboru a mají (většinou na rozdíl od vás) hodně zkušeností. Ti vám pomohou projít jedním z nejnáročnějších životních procesů s grácií a výsledkem, který jste si neuměli ani představit.

Jako malé rozrůstající se rodině v malém bytě 2+1 nám bylo jasné, že stavět dům dřív nebo později budeme. Měli jsme zakoupený pozemek a čekali na správný moment. Přišel rychleji, než jsme čekali, ale impulz byl jasný – prostor bytu už byl příliš malý.

Dobře vybrat


Obecně bylo těžké se v nabídce firem orientovat a mít relevantní srovnání, protože každá cenová nabídka obsahuje něco jiného. Lukáše a jeho firmu jsme znali. Bydleli jsme poblíž, jsme přátelé a máme povědomí o tom, jaké domy staví. Naše kroky tedy vedly celkem najisto. Měli jsme celou mozaiku nápadů a prvků, které se nám líbily, ale neuměli jsme je poskládat do smysluplného celku ani dát na papír.

Věděli jsme, že chceme prosklené jádro domu – obývák s kuchyní. Jednoduchost, velký prostor a vzdušnost – to vše hlavně v reakci na malinkatý byt bez dostatku úložných prostor, ve kterém jsme bydleli. Toužili jsme oba po domě se schodištěm, protože jsme v takovém nikdy nebydleli. Ale když architekti slyšeli naše požadavky, reagovali s údivem a poznámkou, že jsme rozhodně stvořeni pro přízemní dům. Naštěstí jsme si nechali poradit, protože bychom dnes neměnili.

DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-stit-domu

Typologie domu: Přízemní bezbariérový dům s obytným prostorem otevřeným do krovu sedlové střechy zapadá do charakteru zdejší oblasti a respektuje předepsané územně-plánovací limity. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-zahradni-sauna

Zóna relaxace: Sauna se zapuštěným ochlazujícím bazénkem představují venkovní oázu regenerace pečlivě usazenou do celkového rámce zahrady. Foto: Martin Zeman

Celkový náklad na dům


Chtěli jsme se již na začátku dopátrat finální částky, abychom se mohli připravit a objekt neskončil v nějaké fázi nedodělaný. Ale i přes naši snahu a přesné údaje od dodavatelské firmy to bylo prakticky nemožné. Kompletní stavba se vším všudy stojí mnohem víc, než čekáte a nikdo neumí říct finální částku zahrnující opravdu všechno. Také proto, že oslovujete v průběhu i další dodavatele (minimálně na úpravy okolí domu a zahradu) a děláte spoustu rozhodnutí postupně a v průběhu.

DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-bazen

Foto: Martin Zeman


„Toužili jsme po patrovém domě se schodištěm, které jsme nikdy neměli. Dnes jsme vděčni za to, že máme přízemní dům bez schodů."


DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-terasa

Propojení: Živý dialog interiéru obytného prostoru a exteriéru zahrady je dnes už v případě novostaveb samozřejmostí. Foto: Martin Zeman

Interiér ve správných rukou


Naprosto skvělé rozhodnutí bylo spolupracovat na vnitřním řešení domu s interiérovými designérkami. V rozsahu obývacího pokoje, kuchyně a dětského království nám pomohly vytvořit koncept, vybrat veškeré prvky i zajistit realizaci. Rozvrhly také světla a zásuvky. Odzbrojila nás třeba otázka na umístění vánočního stromečku. Řešili jsme, kde budeme nabíjet telefony nebo kde bude zapojena televize a reproduktory. Bylo promyšleno tolik věcí, na které bychom sami nepomysleli, a přitom jsou předmětem denního užívání.

DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-interier-kuchyne

Foto: Martin Zeman


„Začali jsme mnohem více času trávit doma a vybudovali jsme si tu náš soukromý vesmír."


DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-interier-vyhled-z-obyvaciho-pokoje

Hlavní obytný prostor: Uklidňující a hřejivý, korunovaný originálním prvkem prosklené štítové stěny. Foto: Martin Zeman

Přínos ukazuje až zkušenost


Jak velká to byla pomoc, jsme si uvědomili hlavně na ostatních místnostech, kde interiér tímto způsobem zpracován nebyl. Viděli jsme ten obrovský rozdíl v zařízení prostoru. Umístění nábytku a volba prvků zdaleka nebyla tak promyšlená a uživatelsky příjemná, nemluvě o celkovém estetickém vyznění. Zkrátka to nebylo ono. Pocítili jsme rozdíl i během realizace. Ubyly nám starosti s výběrem a objednáváním prvků, stejně jako s delegováním práce na jednotlivé řemeslníky. Otázky pana elektrikáře na umístění zásuvek v jiných pokojích nás pak o to víc zaskočily. Neměli jsme ponětí, podle čeho je určit.

DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-interier-obyvaci-pokoj

Charakter interiéru: Pastelové odstíny na stěnách a nábytku tvoří s dřevěnými prvky harmonický celek. Obývací prostor uzemňují a zútulňují. Dominantní svítidla přírodního charakteru do této palety pasují jako ulitá. Foto: Martin Zeman

Snaha ušetřit mění návrh


Když se díváme zpět s otázkou, zda bychom něco řešili jinak, odpověď není jednoduchá. Řada rozhodnutí byla učiněna za účelem úspory financí. Peníze prostě hrají rozhodující roli. Po zkušenosti ale vidíme, že mnoho takových úspor je krátkozrakých. Jedním takovým prvkem byl vstupní přístřešek, původně zahrnutý v projektu. Bylo by tam o pár metrů víc praktické kryté plochy, což nám teď hodně chybí.

DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-zadni-cast-domu

Vstupní prostor: Noční část objektu s dětskými pokoji, pracovnou a ložnicí se odlišuje typem fasády. V popředí můžeme vidět vstupní dveře, kterým k dokonalosti chybí krytí před nepřízní počasí (odstraněné v rámci úspor v projektu. Foto: Martin Zeman

Investovat smysluplně


Kdybychom do toho šli znovu, nechali bychom si zpracovat interiér domu celý. Cena byla sice z našeho pohledu vysoká, ale vidíme, jaký měla smysl. Byly to dobře investované peníze a ve výsledku nám ušetřily další finance i čas.

DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-interier-chodba

Vstupní prostor: Atmosféra, která vás vítá, je velmi důležitá pro celkový dojem z bydlení. Tady zvládnutá na jedničku, co myslíte? Foto: Martin Zeman

Domov nemá konkurenci


Jsme tu dva roky a úplně jsme zapomněli na to, že jsme někdy bydleli jinde. Tak jsme si zvykli na ten nový prostor! Schopnost adaptovat se na lepší je zkrátka ohromně rychlá. Kamkoli teď přijdeme, stropy nám připadají nízké. Je to tu tak dobré, že se nám skoro nechce nikam odcházet, a to nejspíš mluví za vše.

DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-interier-koupelna

Koupelna: V současnosti nemusí eleganci, útulno a skvělý uživatelský komfort postrádat ani koupelna. Foto: Martin Zeman

Otázky na dodavatele


Čím se tato stavba nejvíc odlišuje od ostatních?

Především tím, že klient měl velkou vůli dodělat celý projekt najednou, a využívat tak dům na maximum od první chvíle. Navíc nás velice potěšilo, že dokončení domu z větší části reflektovalo náš původní návrh.

Co považujete za nejpovedenější detail?

Jednoznačně je to velkolepý otevřený prostor v obývací části s proskleným štítem, který dodává interiéru krásné světlo.

Jakou zkušenost si z tohoto projektu odnášíte?

Opět se ukázalo, že je nesmírně důležité, aby všichni zúčastnění (investor, architekt, projektant, dodavatel, interiérový architekt) byli nastaveni na stejnou notu. Vzájemný respekt a naslouchání vždy dovede celý projekt do zdárného konce. Velice nás potěšilo milé jednání investorů, díky kterému proběhla celá stavba ve velmi přátelském a radostném duchu.

Lukáš Černík LUCERN dřevostavby s.r.o.
Lukáš Černík
LUCERN dřevostavby s.r.o.

DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-interier-loznice

Ložnice: Ctí pilíře důležité pro vyživující spánek – kvalitní královskou postel, jednoduchost bez nadbytku věcí a kontakt s malebnou vnější krajinou jako dalším zklidňujícím prvkem. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

Upřímně se majitelům nedivím, že se jim nechce tento prostor opouštět. Dovedně navržená architektura totiž umí tak zasáhnout vaše smysly, naplnit vaše potřeby bezpečí, estetiky a užitnosti, že chcete prostě jen spočinout. A tady to platí stoprocentně.

Ing. arch. Lucie Němcová redaktorka
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato krásná dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Jeden soukromý vesmír". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický – dotace B.0
  • Zastavěná plocha: 175 m2
  • Užitná plocha: 146 m2
  • Konstrukční systém: montovaná dřevostavba, kombinace LUCERN wood a LUCERN mineral
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo IVT s podlahovým vytápěním a chlazením Rehau, rekuperace Zehnder
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,163 W/m2K
  • Projekt a realizace: 2019–2020, LUCERN dřevostavby s.r.o., www.lucern.cz

DrevoaStavby-moderni-drevostavba-LUCERN-pudorys

Zdroj: LUCERN dřevostavby s.r.o.


drevostavby-casopis-6-2021-titulka-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 6-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop