Malá dřevostavba na malém pozemku ve stylu venkovské chalupy

Malá dřevostavba na malém pozemku ve stylu venkovské chalupy

Dana Jakoubková | Úterý, 11. říjen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Malý dům, na malém pozemku, téměř na samotě, ve „velké" krajině. Působí povědomě a přívětivě. Skrývá sice prefabrikovaný panel, ale na pohled hájí titul tradiční venkovské chalupy. Sebejistě a citlivě. Ondřej s Michaelou už postavili dva zděné domy. Ten třetí dřevěný jim ale dává tolik, že by v něm chtěli zestárnout.

Jako většinu stavebníků oslovila i Ondřeje s Michaelou rychlost výstavby a energetická úspornost dřevostavby. Krom toho měli ale pár požadavků a přání navíc. Protože se jednalo o malý pozemek ve špatně dostupné lokalitě, bylo třeba zvolit dodavatele, který se se stísněnými podmínkami dokáže popasovat, a současně – s ohledem na klid a čistotu šumavského podhůří – nebude dělat kolem stavby velký šrumec a nepořádek. „Naším základním přáním byla výstavba domu co nejbližšího pasivnímu standardu," dodává Ondřej, „a v tradičním stylu, který se hodí do rázu šumavské krajiny, na místo bývalé sudetské vesnice."

Dobrá trefa


„Rádi podporujeme lokální firmy," pokračuje Ondřej. „Základovou desku připravila místní firma, která prováděla i následné terénní úpravy. O dodavateli stavby domu rozhodla návštěva veletrhu FOR ARCH, kde jsme se přesvědčili o tom, že firma, která by to neměla na staveniště daleko, odvádí pěknou práci. Nebylo tedy třeba dlouho rozmýšlet. Chalupu jsme nechali postavit na klíč. Přeci jenom je Šumava trochu vzdálená od našeho bydliště, a tak pro nás bylo snadnější pověřit dodavatele plnou režií provedením stavby." Přesto, že na staveniště vede jenom polní cesta, dopravní logistika dodavatele a přizpůsobení nelehkým terénním okolnostem zajistila, že stavba šlapala dle plánu, a i s vyzráním základové desky nepřekročila čtyři měsíce.

DrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemkuDrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemku

 

Praktický benefit


Hlavním zdrojem vytápění domu je elektřina s rozvody odporového drátu v podlaze. Pro rekreační objekt je to velice praktické řešení. „Nemusíme v zimě řešit tlak vody v radiátorech či jejich vypouštění," vysvětluje Ondřej. „V malé místnosti by byla topná tělesa beztak obtěžující. Navíc můžeme topení ovládat přes internet, a tak pro jeho spuštění či vypnutí stačí pouhá SMS zpráva po telefonu. Spotřeba energie 3 780 kWh ročně jde na vrub především čerpadlu a boileru."

Tepelné stability téměř pasivní stavby bez velkých oken je docíleno díky tepelněizolačnímu systému Inthermo (dřevovláknité desky a speciální omítkový systém) s mimořádně vysokou schopností akumulovat teplo v konstrukci, a především zabraňovat letnímu přehřívání. Difuzní otevřenost stěny pak umožňuje účinně vyrovnávat interiérovou vlhkost.

DrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemkuDrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemku

 

DrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemkuDrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemku

 

Není důvod ke změně


Ohledně uživatelského komfortu jsou majitelé s domem nadmíru spokojeni. „V domě je velice příjemné klima," upřesňuje Ondřej, „v zimě teplo, v létě chládek a žádná obtěžující vlhkost." Vzhledově se podařilo dosáhnout maxima možného, co dovolovaly přísné úřední ohledy na blízkost národního parku. „Dodavatel stavby nám s řešením vzhledu domu, rozložením dispozice i s volbou materiálů a vybaveností významně pomohl. Poučili jsme se předchozími zkušenostmi se stavbou domu a myslím, že tento je právě tím, ve kterém bychom mohli zestárnout," uzavírá Ondřej.

DrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemkuDrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemku

 

DrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemkuDrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemku

 

DrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemku

 

Komentář dodavatele


Stavba domu Ondřeje a Michaely byla velkou výzvou. Dostupnost pozemku byla opravdu špatná, hlavně příjezdová cesta kladla největší překážku. Stěnové konstrukce jsme proto museli vyrobit v nestandardním malometrážním provedení, abychom je na místo vůbec dostali. Dalším oříškem bylo provedení dřevěného pohledového stropu a dřevěného obkladu. To se zpočátku nesetkalo s pochopením místních úřadů. Bylo třeba doložit extra certifikaci a zvláštní výpočet protipožární odolnosti, aby jej povolili.

Ale v podstatě to nakonec bylo ku prospěchu celkovému výsledku. Líbila se nám jednoduchost, čistota provedení a záměr stavbu za členit do krásné přírody. Ceníme si toho, že po odsouhlasení celkového návrhu domu nechali stavebníci řešení detailů na nás. Jejich představy jsme se snažili promítnout do stavby tak, aby byla provedena kvalitně a precizně. Celkový dojem z domu je i po letech velmi příjemný a určitě bude ještě dlouho sloužit.

Petr Podlaha ALFAHAUS s.r.o.
Petr Podlaha
ALFAHAUS s.r.o.


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Trefa do dřevěného". Hlasujte do 14.11. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 59 m2
  • Užitná plocha: 91 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: sendvičový panel Alfadifu
  • Zdroj energie / teplo: podlahové el. topné kabely, doplňkově kamna na dřevo
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
  • Okna: dřevěná eurookna
  • Autor projektu a realizace: ALFAHAUS s.r.o., www.alfahaus.cz, 2014

DrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemku (půdorys 1NP)DrevoaStavby.cz | Malý dům na malém pozemku (půdorys 2NP)

 

časopis DŘEVOstavby 5-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop