Poloroubená chalupa s vůní borovice vyrostla v malebném Podkrkonoší

Poloroubená chalupa s vůní borovice vyrostla v malebném Podkrkonoší

Redakce | Čtvrtek, 27. červenec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Příjezdová štěrková cesta vede kamsi mezi stromy, kde to vypadá, že končí. Znovu zkontroluji navigaci, ale ta si stále stojí za svým – odbočte vpravo. Jak myslíš, holka, ale jestli mě zase zavedeš někam do polí... Když vyjedu zpoza stromů, otevře se přede mnou pohled na svah Zvičiny a na něm roztroušené chaloupky jako z pohádky. Najít tu správnou už je otázka chvilky.

„Máme návštěvu!" s moravskou pohostinností a otevřeností mě uvítá pan Pavel s manželkou. Na svou nově postavenou poloroubenou chalupu je očividně pyšný a nadšeně se rozpovídá o tom, jak to vlastně všechno probíhalo.

Rodinné útočiště


Majitelé hledali místo, kde by mohli trávit čas s dětmi, které už vyletěly z rodného hnízda. Při návštěvě jedné chalupy, která byla tenkrát k prodeji v Horní Brusnici, se jim zalíbilo Podkrkonoší. Koupě sice nedopadla, ale brzy zjistili, že se přímo na svahu Zvičiny prodávají stavební pozemky. A bylo rozhodnuto – jeden z pozemků odkoupili. Vyřízení stavebního povolení trvalo díky urputnosti majitele a vstřícnosti pracovníků na úřadě pouhé tři měsíce. Stavbě samotné už nic nebránilo.

DrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní boroviceDrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní borovice

 

Dodavatelé ze všech koutů Čech


Už od začátku bylo jasné, že na pozemku bude stát poloroubenka, manželé se inspirovali v časopisech a hledali vhodného dodavatele. Nakonec se rozhodli pro firmu OK Pyrus z Brna, která dodala dřevěnou část chalupy a projekt. Svoji představu o vzhledu chalupy s projektantem doladili ke všeobecné spokojenosti. Sice nejdříve chtěli, aby chalupa měla větší okna, kvůli světlu uvnitř, ale nakonec se rozhodli dodržet tradiční ráz. Dopřáli si alespoň francouzské okno na terasu, které pomohlo prosvětlení hlavních obytných prostor. Zvolili si stavbu z lepených trámů z alpské borovice, aby nemuseli řešit potíže způsobené sesycháním dřeva a jsou spokojeni – chalupa se od dokončení téměř nehnula.

Další subdodavatele hledali jak doma na Moravě, tak mezi místními, jak se tam u nich říká – po haluzi, tedy na doporučení a jak bylo potřeba. „Základy a zděnou část nám stavěla firma z Hradce Králové. Pak jsem našel truhláře tady nedaleko, který mi udělal okna, jeho syn vyrobil stůl a židle. Kamnáře jsme našli v Hořicích, podlahu dodala firmy z Moravy," vypočítává Pavel a pochvaluje si, jak jsou v okolí šikovní řemeslníci.I přes to, jaký rozptyl dodavatelé měli, šla stavba rychle a bez potíží. Manželé sami říkají, že chalupa je takové jejich „covidové dítě", protože v dubnu poprvé kopli do země a Vánoce už slavili v novém. Některé drobnosti si pak i Pavel vyrobil sám – využil dřeva, které zbylo ze stavby schodů, a vyrobil z něj lustry, také doplnil interiér o některé další kousky ze zbytků ze stavby.

DrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní boroviceDrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní borovice

 

Slovo dodavatele


S investorem se výborně spolupracovalo, vždy kolem sebe šířil dobrou náladu. Dokladem toho, že je velmi akční a schopný, je rychlé povolení stavby a nastěhování do hotového domu. U této poloroubené stavby jsme použili naši speciální technologii skrytého skeletu, která zamezuje vzájemnému pohybu dřeva a zděné konstrukce – jak zkušenosti majitelů dokládají, dotvarování konstrukce po dokončení je minimální.

Ing. Otakar Koudelka, CSc. ředitel společnosti OK PYRUS
Ing. Otakar Koudelka, CSc.
ředitel společnosti OK PYRUS

Poloroubená chalupa rostla jako z vody


I přesto, že je Pavel z Moravy, dozoroval si všechny práce sám, někdy dojížděl osobně, někdy vše řešil on-line, nebo přes telefon. U stavby roubené části ho bavilo sledovat, jak stavba probíhá. „Překvapilo mě, jak byli pracovníci sehraní – přijel kamion se dřevem a každý věděl, co dělat, kam se postavit a jak pokračovat, nikdo tam nebyl navíc. Šlo to všechno jako na drátkách, byla radost to sledovat."

Při samotné stavbě nenarazili na žádné problémy, dodavatelé splnili termíny i rozpočet. Vlastně kromě jedné úsměvné historky – když chtěl kamnář po dostavění kamen provést zkušební zátop, komín netáhl, ani když provedl vizuální kontrolu zrcátkem. Chvíli nad tím s Pavlem dumali, nakonec se rozhodli zavolat dodavateli komína. Ten si vzpomněl, že aby do komína nepršelo, dočasně ho nahoře přikryl igelitem. Stačilo vylézt na střechu, igelit sundat a kamna hořela, jak měla.

DrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní boroviceDrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní borovice

 

DrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní borovice

 

Dřevo a podlahové topení – jde to


Hned při příchodu mě zaujala dřevěná podlaha v přízemí, a když jsme se s majiteli dostali k tomu, jak je chalupa vytápěná, překvapilo mě, že se pod ní nachází podlahové topení. Pavlova manželka si totiž dřevěnou podlahu moc přála, na druhou stranu se majitelům nechtělo slevovat z komfortu, který podlahové topení nabízí. A tak začali pátrat po možnostech. Nakonec se jim spíš šťastnu náhodou podařilo najít firmu, která takové podlahy vyrábí, ale dodává je hlavně do zahraničí. Použili na ni proschlé dubové dřevo ošetřené olejem.

Podle zkušeností majitelů je tato podlaha stejně efektivní, jako keramická dlažba, odolná, příjemná a teplá za všech okolností. Krom centrálního vytápění, které zajišťuje tepelné čerpadlo, vévodí obytnému prostoru kachlová kamna s akumulační krbovou vložkou. Majitelé uvažovali i o umístění teplovodního výměníku v těle kamen, ale nakonec od toho upustili. Chalupu nechávají temperovat i v době, kdy tam nepobývají, a topení mohou ovládat na dálku. Když přijedou, stačí přitopit v kamnech a za chvíli je uvnitř krásně.

DrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní boroviceDrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní borovice

 

Poloroubená chalupa, co voní po borovici


Na Moravě mají manželé zděný dům, ale pobyt v roubence si oba zamilovali. Mají rádi klima, které tam je, navíc díky tomu, že je borové dřevo roubené části neošetřené, interiér příjemně voní smolou. Prostory se dobře vytápí a pocitově je v zimě teplejší, v létě naopak zůstává uvnitř příjemný chládek. Celá rodina sem jezdí ráda a setkávají se zde nejen spolu, ale také s přáteli a sousedy z okolních chalup, které většinou, stejně jako ta jejich, slouží k rekreačním účelům.

Rádi také vyjíždějí na výlety po blízkém i vzdálenějším okolí, protože je to odtud všude kousek. Moravu znají, proto se rádi podívají i jinam. Krom výletů se také těší na to, až si v chalupě dovybaví interiéry, které jsou sice dokončené, ale potřebují ještě drobnosti, co jim dodají příběh a teplo domova. Řešit také chtějí společnou příjezdovou cestu do lokality, která není ideální. A stejně tak se těší na úpravu rozlehlé zahrady, kde je zatím jen tráva. Projekt už mají připravený a jen nabírají dech po stavbě, aby se do úprav mohli pustit s plným nasazením.

DrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní boroviceDrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní borovice

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato poloroubená chalupa se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "S vůní borovice". Hlasujte do 8.10. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Pro více videí podobného typu, sledujte náš YouTube kanál. Autor videa: Martin Zeman

Technické parametry


  • Užitná plocha: 160 m2
  • Zastavěná plocha: 113,4 m2
  • Konstrukční systém: přízemí roubená konstrukce z lepených borových trámů, podkroví montovaná dřevostavba, uvnitř obložení ze sádrokartonu, vnější obklad z borovicových prken
  • Ošetření stěn: bez ošetření
  • Střešní krytina: betonové tašky
  • Vytápění: tepelné čerpadlo dálkově ovládané, podlahové teplovodní topení, v patře radiátory, kamna s akumulační krbovou vložkou
  • Podlahy: dubové dřevo
  • Větrání: přirozené eurookny
  • Projekt: OK PYRUS, s.r.o., Ing. Petr Bíza
  • Realizace: 2021, OK PYRUS, s.r.o., www.okpyrus.cz

 

DrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní borovice půdorys 1NPDrevoaStavby.cz Poloroubená chalupa s vůní borovice půdorys 2NP

 

AUTOR ČLÁNKU: Martina Máta Nosková

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop