Zkušenosti majitelů dřevostaveb po letech: <small>Kompletní dodávka od jedné firmy pro nás byla ideální</small>

Zkušenosti majitelů dřevostaveb po letech: Kompletní dodávka od jedné firmy pro nás byla ideální

Michal Babor | Pátek, 29. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Každý, kdo absolvoval úřednické peripetie spojené s žádostí o povolení stavby a po době neustálýh přesunů hmot a přítomnosti dělníků na stavbě se dočkal vysněného domova, určitě potvrdí, že své pravé kvality odhalí nový dům až po nějaké zátěžové zkoušce: kolaudační oslavě, krupobití, orkánu nebo vlně arktických mrazů. Abychom taková slabá místa odhalili, vracíme se na místa našich dřívějších redakčních návštěv a s odstupem času se ptáme majitelů, jak se jim bydlí. A jsou to veskrze zkušenosti pozitivní, jak se přesvědčíme tentokrát hned dvakrát.


Slabší akustika je jedinou výtkou v dřevostavbě

Milan s rodinou zvolili pro svůj nový domov projekt z nabídky společnosti Avanta Systeme. Před čtyřmi lety, kdy jsme zde byli na návštěvě poprvé, už v domě několik let bydlel, takže letos to bude rovných deset let od nastěhování. Jeho zkušenosti? Naprostá spokojenost – nic by neměnil, nic by neřešil jinak, na nic si nestěžuje... Ideální pro stavebníka, o poznání horší pro redaktora – o čem pak má psát...?

Z Blanenska se s rodinou přestěhovali na jih od Brna hlavně kvůli psům. Jejich výcviku pro nevidomé se totiž Milan profesně věnuje. Zároveň je to jeho koníček, kterému podřídil nové bydlení a věnuje mu i veškerý svůj volný čas.

„Proto jsme se rozhodli pro typový projekt a dodávku na klíč, shánět řemeslníky prostě nemáme čas. Ve zdejším regionu jsme byli noví a nikoho jsme tady neznali, takže kompletní dodávka od jedné firmy pro nás byla ideální," vysvětluje.

navsteva-drevostavby-po-letech-foto-domu-pred-nekolika-lety

obr.: Původní podoba domu.

navsteva-drevostavby-po-letech-foto-domu-pred-lety

Podle Milana má takové řešení i dalšího výhodu: „V případě nějakého problému se prostě obrátíte na dodavatele a nemusí vás zajímat, jestli je závada v konstrukci, rozvodu nebo něčem jiném. A všichni dnes víme, jak špatně se shání opravář čehokoli."

Žádná situace vyžadující reklamaci nebo opravu však za deset let nenastala. „Nic se nepokazilo, všechno funguje, nemám proč být nespokojený," říká Milan. „Dům je takový, jaký jsme si ho přáli. Těch pár změn, které jsme oproti původnímu projektu chtěli, firma bez problémů zapracovala. Stavba byla velmi rychlá a čistá."

Se stavbyvedoucím, který měl stavbu jejich domu na starost, se občas náhodou potkají a prohodí pár slov. I to je vizitka kvalitní firmy – ne každému a vždy se podaří rozejít se stavebníkem v dobrém. „Nám se se stavbyvedoucím spolupracovalo velice dobře, když jsme chtěli nějakou úpravu v průběhu stavby, snažil se nám vyjít vstříc a vysvětlil nám případné nevýhody našeho požadavku."

Dřevostavbu s užitnou plochou 127 m2 vytápějí v přízemí elektrické topné rohože, v patře jsou přímotopy, doplňkovým zdrojem je krb. Jak se takové kombinované řešení osvědčilo?

„Pro nás je úplně ideální. Scházíme se doma až navečer, takže přes den dům jen temperujeme. Odpoledne už je dům vyhřátý, často používáme krb s průduchy do pokojů v podkroví. Přímotopy jsme použili asi třikrát za celou dobu, co tady bydlíme. Výkon krbové vložky mohl být možná trochu větší, ale zimy jsou stále mírnější, tak si v pohodě vystačíme," konstatuje spokojený majitel.

Dům leží přímo u rušné silnice a za dopravní špičky je hluk z aut všudypřítomný – vnitřní prostor nevyjímaje. Slabší akustika je asi jedinou Milanovou výtkou na účet dřevostavby. „Synův pokoj má společnou příčku s koupelnou a při sprchování je voda slyšet i u něj," stěžuje si Milan.

A kdyby stavěli příště, co by udělali jinak? Majitel s úsměvem odpovídá, že už stavět nechtějí, jsou spokojeni, nakonec ale přece jen na něco přijde: „Asi větší kuchyni, manželce je malá, a je pravda, že když vaříme spolu, moc místa tam už nezbývá. Trochu zbytečná je pro nás vana, celá rodina se raději sprchuje, ale to je asi věc osobních preferencí."

navsteva-drevostavby-po-letech-foto-domu-soucasna-podoba-domu

obr.: Současná podoba domu.

navsteva-drevostavby-po-letech-foto-domu-soucasnot


Podívejte se na redakční návštěvu dřevostavby před lety

Milan: Podstatnou část našeho domova tvoří pension pro psy, jehož výstavba probíhala současně s rodinným domem
 

Montovaná dřevostavba představuje velkou úsporu

Ilona s Oldřichem bydlí v malém nenápadném domku nedaleko Brna již šestnáct let. Kdybyste jejich ulicí projížděli, řeknete si nejspíše, že jde o opravený zděný dvojdomek v řadové zástavbě, kterých jsou tu desítky.

Ve skutečnosti se ale pod omítkou skrývá dřevěná rámová konstrukce, kterou tehdy ještě bezdětným mladým manželům postavila společnost Avanta Systeme.

Poprvé jsme tady byli na návštěvě v roce 2013, tentokrát nás zajímalo, co se od té doby změnilo, a zda spokojenost, kterou majitelé při naší první návštěvě deklarovali, stále trvá.

V roce 2004 byly dřevostavby u nás prakticky v plenkách. Ze dřeva se tehdy stavěly sotva tři domy ze sta, dnes je to pro srovnání více než pětkrát více. „Je pravda, že když tady začala růst sloupková konstrukce, mysleli si lidé z okolí, že se tu budou stavět kulisy," vzpomíná s úsměvem Oldřich.

navsteva-domu-po-letech-Avanta-Systeme-soucasnost

obr.: Současná podoba dřevostavby.

navsteva-domu-po-letech-Avanta-Systeme-soucasna-podoba-domu

„Stejně překvapeni ale všichni byli z toho, že dům byl dokončen během několika týdnů, i když jen zvenku." S firmou totiž byli domluveni na dodávce pouze zvenčí dokončeného domu, protože zbytek prací si chtěli zajišťovat sami.

„Dnes bych to řešil stejně. Koordinace řemeslníků sice není jednoduchá, ale zdá se mi, že jsme tímto způsobem získali trochu vyšší standard než při dodávce na klíč. Velká výhoda je i v tom, že když se nám dnes v domě něco pokazí, stačí se obrátit na řemeslníka, který tu při stavbě práce zajišťoval, určitě je ochotnější opravit nějakou maličkost než někdo nový."

Když už jsme tedy u těch oprav, vyskytla se za 16 let od nastěhování nějaká zásadnější závada nebo problém?

„Nic mě nenapadá, řešili jsme opravdu jen drobnosti – ukázalo se třeba, že kvůli uvolněnému hřebenáči se nám do střechy nastěhovala kuna, ale vyřešili jsme to dřív, než se tu stačila uhnízdit. Jinak dům funguje úplně bez problémů a žádnou velkou péči nevyžaduje, dokonce ani dřevěná okna za celou dobu nebylo potřeba natírat, přestože se tvrdí, že jsou na údržbu náročná."

Za hranici životnosti se naopak dostal plynový kotel a bylo ho třeba vyměnit. „Tehdy to byla nejekonomičtější možnost vytápění, dnes bych uvažoval o nějakém soběstačném nebo nezávislém zdroji tepla. Ale provozně si nemůžeme stěžovat.

V obýváku máme krbová kamna, občas v nich zatopíme spíš pro efekt než z nutnosti, a dobře fungují i elektrické topné rohože pod dlažbou v kuchyni a v koupelnách. V zimě s teplem hodně pomáhá slunce."

Přesah střechy směrem do zahrady vznikl sice primárně jako zastřešení terasy, ale ukázalo se, že funguje i v létě, kdy brání průniku slunečních paprsků do interiéru a jeho přehřívání

„V patře je to horší, tam jsme museli pořídit klimatizaci, protože bychom tam v létě nevydrželi. Používáme ji ale uváženě, chladíme přes den a na noc ji vypínáme. V zimě, když je slunce nízko, naopak obývák a kuchyni krásně vyhřeje," pochvaluje si Oldřich.

Od naší poslední návštěvy se kromě zařízení obývacího pokoje změnilo podkroví. Děti dorostly do staršího školního věku a původní dětské pokojíčky bylo třeba upravit.

„Využili jsme službu interiérové designérky, která připravila pár návrhů a po několika konzultacích jsme podle ní pokoje zařídili. Je to přece jen odbornice a domyslí i věci, které vás vůbec nenapadnou. Třeba zařízení pokoje v místě, kde byla dřív půda plná šikmin, bylo velkým oříškem.

Synův pokoj zase designérka vtipně rozdělila skříňovou stěnou na dvě části, takže kromě pobytové vznikla i oddělená ložnice. Kdybychom stavěli dnes, určitě bychom si nechali návrhy udělat na celý interiér, moc se nám to osvědčilo."

Nabízí se tedy logická otázka na závěr: byla by to příště také dřevostavba?

„Určitě. Potvrdilo se nám, že hlavně z hlediska rychlosti stavby představuje montovaná dřevostavba velkou úsporu, a nakonec čas jsou taky peníze," vysvětluje Oldřich.

„A asi bychom zvolili i stejnou firmu, protože stavba proběhla úplně bez problémů a ani po těch šestnácti letech nemáme dřevostavbě od Avanta Systeme co vytknout."

navsteva-domu-Avanta-Systeme-interier-obyvaci-pokoj

obr.: Původní podoba obývacího pokoje.

navsteva-domu-po-letech-Avanta-Systeme-soucasnost-interier-obyvaci-pokoj

obr.: Současná podoba obývacího pokoje.


Podívejte se na redakční návštěvu dřevostavby před lety

Domov v kraji vinařském
 

navsteva-domu-Avanta-Systeme-detsky-pokoj

obr.: Dětský pokoj před lety.

navsteva-domu-po-letech-Avanta-Systeme-interier-detsky-pokoj

obr.: Současná podoba upraveného dětského pokoje.

Foto: Autor a Martin Zeman


mail-ico-poptavka

Přemýšlíte o stavbě dřevostavby a zaujala vás firma Avanta Systeme? Zašlete jim dotaz nebo nezávaznou poptávku na dům!

Společnost Avanta Systeme spol. s.r.o. působí na trhu od roku 1990. Původně projekční firma se však postupným vývojem vypracovala od menších zakázek charakteru rekonstrukcí, dostaveb, obnovy střešních konstrukcí a půdních vestaveb, ke kompletním realizacím rodinných domů, administrativních či průmyslových objektů. Do současnosti realizovala po celé České republice více než 400 staveb. Své domy staví podle potřeb a přání zákazníka. Domy nízkoenergetické i pasivní, s klasickými i nejmodernějšími způsoby vytápění, ohřevu teplé vody, klimatizace či větrání.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 2-2020
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop