Jak se bydlí v modulové dřevostavbě? Zeptali jsme se majitelů

Jak se bydlí v modulové dřevostavbě? Zeptali jsme se majitelů

Markéta Kristová | Středa, 14. prosinec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Jaké výhody a nevýhody sebou přináší bydlení v modulové dřevostavbě? Své o tom ví manželé Juřenčákovi, kteří se podělili o své cenné zkušenosti.

V ukázkové modulové dřevostavbě ve výrobním areálu firmy Eko modular bydlí majitelé této společnosti Gabriela a Vojtěch už třetím rokem. Na domě oceňují především rychlé vychlazení, rychlé vytopení, extrémně nízké provozní náklady a rychlost výstavby. Ovšem nacházejí i řadu věcí, které by udělali jinak, a které by svým zákazníkům rozhodně nedoporučili.

Ve vzorové dřevostavbě žijí „náhodou"


Když vzorový dům stavěli, ještě netušili, že v něm budou za pár let bydlet. Původně se jednalo o vzorovou dřevostavbu pro břeclavský areál firmy. Jenže potom koupili výrobní areál a potřebovali v něm co nejrychleji fungovat, trávit tam velké množství času a mít tam potřebné zázemí. A tak vymysleli, že naloží vzorovou dřevostavbu z Břeclavi na kamion a do areálu si ji jednoduše dovezou. Bylo to ovšem už druhé stěhování stavby, a tak mohli na vlastní kůži testovat, co takové přesuny s domem udělají.

Dvojmomodul L čtyřčlenné rodině rozhodně nestačí


K původnímu domu o rozloze 4 x 13 metrů přistavěli ještě ložnici 4 x 4,5 metru. Jedná se tedy o dvojmodul L. „Ještě před pěti lety jsme klientům tvrdili, že dvojmodul L je vhodný pro čtyřčlennou rodinu. Teď už si to po vlastní praktické zkušenosti rozhodně nemyslíme. Tři lidé jsou pro takový dům maximum," směje se Vojtěch Juřenčák. Zároveň připomíná to, že v menších modulech se nepočítá s prostorem pro technické zázemí, tudíž je dobré mít ještě zahradní domek pro kola, lyže, křovinořez, či sekačku. Zastavěná plocha činí 76 m2 a užitná tedy vychází na 64 m2. Jednu místnost domu využívají jako kancelář. „Za největší plus považuji naši obrovskou terasu. Bez ní si fungování v domě vůbec nedokážu představit, je to náš letní obytný prostor, kam zveme návštěvy a kde pracujeme," vysvětluje Gabriela Juřenčáková.

DrevoaStavby.cz | Eko modular dvojmodul LDrevoaStavby.cz Eko modular dvojmodul L

 

Každý rok dřevostavba prochází běžnou údržbou


Oproti běžnému zděnému domu nepotřebuje modulární dřevostavba žádnou údržbu. Klasicky omítnutá fasáda časem lehce zašedne, ale kdykoli se dá vyčistit. Každý rok by měl dům projít běžnou údržbou – seřízením oken a vnějších žaluzií a kontrolou klimatizačního chladiva. „Naše dřevostavba byla už třikrát stěhovaná, takže na ní evidentně zkoušíme, co naše stavby vydrží. Je pravda, že při jedné přepravě popraskal na pár místech v interiéru sádrokarton, takže jsme ho museli přebrousit, přetmelit a znovu tu část místnosti vymalovat," vysvětluje Gabriela Juřenčáková.

Do budoucna alespoň 110 m2 zastavěné plochy


S myšlenkami na větší rodinu uvažují také o novém bydlení. Určitě si pořídí minimálně trojmodul s jednou místností navíc a zahradním domkem. Rádi by kompaktní tvar se zastavěnou plochou alespoň 110 m2, kde by mohla fungovat čtyřčlenná rodina. „Rozhodně chceme dům, který nebude stát žádné přemrštěné peníze a budeme muset platit mnoho za údržbu a vytápění a trávit dlouhé hodiny úklidem. Do ničeho takového bychom nešli. Jsme v tomto směru poměrně skromní. Neobejdeme se ovšem bez terasy, rekuperace a vnějšího stínění," shodují se manželé.

Potíže a trable současného bydlení v modulární stavbě


Největším problémem stávajícího vzorového domu je to, že nemá rekuperaci. Ta se během let už stala v modulárních dřevostavbách takovým standardem, že zákazníci už prakticky neuvažují o jiném řešení. Druhou nepříjemností je chybějící předsíň. V létě je vstup z terasy rovnou do předsíně nesmírně praktický, ovšem v zimě spíše nekomfortní. Ať už jdete do ložnice nebo koupelny, chodíte kolem botníku v předsíni, což nepůsobí nijak dobře.

DrevoaStavby.cz | Eko modular vzorová modulová dřevostavba

Zdroj a autor fotografie se souhlasem: Eko modular s.r.o.

Atypická izolace celulózou


Vzorová dřevostavba vychází prakticky ze všech standardů a principů běžné stavby společnosti Eko modular. Jedinou atypickou záležitostí je nosná konstrukce vyfoukaná a zaizolovaná celulózou. Majitelé si chtěli tento postup vyzkoušet zejména díky unikátním vlastnostem celulózy, která výborně zabraňuje prohřívání stavby. Ovšem je velmi náročné ji foukat do jednostranně opláštěných panelů.

Celulóza se ukázala jako perfektní izolační materiál, ovšem firma nemá v současné době takovou technologii, aby ji realizovala ve všech svých stavbách. Je to ovšem dobrá myšlenka do budoucna. Na bydlení ve vlastní dřevostavbě je totiž nejlepší to, že se mohou nenásilně v rámci oboru posouvat dál, klientům dobře poradit a vylepšit a vychytat všechny nedostatky staveb.

Zemní vruty získávají všeobecnou známost


Všechny modulární dřevostavby společnosti Eko modular stojí na zemních vrutech, které mají nekonečnou záruku a rychle se dají namontovat i demontovat. Juřenčákovi se nyní chystají k domu přistavovat saunový modul, opět na zemních vrutech. „V zahraničí už je tato technologie poměrně známá. Staví se na ní nejen rodinné domy, ale i velká oplocení, branky nebo dokonce ploty u rakouských dálnic. Celé řešení je na klíč a s doživotní zárukou. Navíc se vruty dají kdykoli přemontovat a převrtat," vysvětluje Vojtěch Juřenčák.

DrevoaStavby.cz | Eko modular vzorová modulová dřevostavba

Zdroj a autor fotografie se souhlasem: Eko modular s.r.o.

Běžná propustnost zvuku


Všechny stavby v ČR podléhají přísným akustickým normám, bez nichž by nemohly být vůbec zkonstruovány. Na to ovšem zákazníci společnosti Eko modular příliš nehledí a realizují testy vlastní. Hluk a propustnost zvuku si vyzkoušeli i jedni manželé přímo u Juřenčákových. „Manželka se zavřela v ložnici a partner si pustil v obýváku naplno televizi. Docela jsme se při pohledu na takovou akci s úsměvem orosili. Ale testem jsme prošli. A vlastně vůbec není od věci vyzkoušet si ve vzorovém domě věci, o kterých přemýšlíte nebo které vás trápí. Vaše obavy se snadno rozplynou," doplňuje Gabriela Juřenčáková.

DrevoaStavby.cz | Eko modular vzorová modulová dřevostavba

Zdroj a autor fotografie se souhlasem: Eko modular s.r.o.

„Trenýrková" teplota zhruba do hodiny


Na bydlení v modulární dřevostavbě oceňují zejména to, že se rychle vytopí a zase rychle vychladí. Příjemná je i provozní teplota stěn. Dřevostavby mají zkrátka pocitově úplně jinou energii než zděné stavby. Jejich velkou výhodou je v současné době i to, že jsou nenáročné na energie a rychlost jejich výstavby nemůže mokrý proces zděných staveb absolutně nikdy stíhat. „Když se vracíme z hor, máme doma 10 stupňů a během hodiny už je v domě tzv. trenýrková teplota, což je nesmírně příjemné," vysvětluje Gabriela Juřenčáková.

Vzorový dům je pro vás otevřen


Kromě vlastního domu Juřenčákových si v areálu firmy Eko modular můžete prohlédnout ještě další vzorový dům a také vzorovou modulární saunu. „Překvapuje mě, jaké množství lidí skutečně přijde k nám domů a využije tu možnost se k nám podívat a vyzkoušet si to. Na veletrhu za 4 dny projde domem až 3 500 lidí, ovšem u nás doma už byly desítky tisíc návštěvníků. Nahlíží do ložnice, obýváku a někdy se podívají i do mrazáku," vyprávějí manželé. Jejich dům je dnes otevřený už spíš „svátečně" – během dnů otevřených dveří nebo když jsou v areálu osobně přítomni. Návštěvníci však mohou kdykoliv navštívit druhý vzorový dům, nebo dokonce i celou výrobu a domy rozestavěné.

DrevoaStavby.cz | Inteligentní modulární sauna EKO ModularDrevoaStavby.cz | Inteligentní modulární sauna EKO Modular

 
Luxusní modulární sauna Eko modular
 

Jak hodnotí bydlení v modulové dřevostavbě od Eko modular další zákazníci?


V. Ježková, RD čtyřmodul H atyp

„Milí tvůrci, chtěla jsem vám napsat jakou velikou radost mám z práce vašich kluků tady a nejenom práce, ale i celého přístupu, chování, ohleduplnosti, skromnosti, pracovitosti, povahy, nálady při práci a samozřejmě i dechberoucího výsledku. Terasa a schody, osazení oken, parapety, venkovní dřevěný obklad, prahy z pracovny a koupelny. Vše je tak krásné, udělané poctivě a s rozvahou. Jsem tak šťastná, že o své zkušenosti se řemeslníky můžu a budu mluvit vždy s pýchou a hrdosti. Ti Vaši kluci jsou úplně skvělí. Máte fakt skvělou partu inteligentních a sociálně zdatných kluků, hotový poklad. Tak ještě jednou moc vám děkuju. Za všechno. A jedeme dál...."

VÍCE INFORMACÍ O REALIZACI

DrevoaStavby.cz | Eko modular čtyřmodul H atyp (realizace)DrevoaStavby.cz | Eko modular čtyřmodul H atyp

 

M. Fajnorová, J. Matyáš, RD dvojmodul atyp se sedlovou střechou

Osobně si myslím, že pokud bychom za daných okolností šli do stavby rodinného domu s jinou firmou, ještě dnes bychom nebydleli... Profesionální přístup, kvalitní materiály, maximální vstřícnost a stoprocentní spolehnutí, to dnes nabízí opravdu málokterá firma. Dům má ve variantě „nízkoenergetický" opravdu nadstandardní tepelně-izolační vlastnosti, po vypnutí topení udrží teplo další 1,5 dne, pokud nemrzne, i více. Velká spokojenost a upřímné doporučení! Děkujeme a pozdravujeme!

VÍCE INFORMACÍ O REALIZACI

DrevoaDrevoaStavby.cz | Eko modular RD dvojmodul atyp se sedlovou střechouDrevoaDrevoaStavby.cz | Eko modular RD dvojmodul atyp se sedlovou střechou

 

manželé Filounkovi, RD dvojmodul patrový

„Firmu Eko modular jsme si vybrali z několika firem díky jejich nabídce různých druhů modulů a především proto, že nám byli ochotni vybraný modul přizpůsobit našim potřebám. S firmou byla po celou dobu výborná komunikace, se vším nám pomohli a celkově spolupráce byla nadmíru příjemná. Nyní jsme již zabydlení a žije se nám v domečku krásně. Velice doporučujeme a moc děkujeme celému týmu."

VÍCE INFORMACÍ O REALIZACI

DrevoaStavby.cz | Eko modular RD dvojmodul patrovýDrevoaStavby.cz | Eko modular RD dvojmodul patrový

 

Mám zájem o stavbu modulové dřevostavby→

 

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop