Marek spojil svůj život se starým dřevem, které vyhledává, vykupuje a dává mu novou tvář

Marek spojil svůj život se starým dřevem, které vyhledává, vykupuje a dává mu novou tvář

Dana D. Daňková | Úterý, 07. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Dnes je využívání starých materiálů, které již neplní svou funkci, považováno za konání ekologické a šetrné k přírodě. Nepodléhejme však dojmu, že v dřívějších dobách, kdy ekologie nebyla zaklínadlem, a slovo recyklace běžné slovníky neznaly, se lidé nechovali hospodárně. Naopak, příroda byla přece hlavním zdrojem obživy, v souladu se zdravým rozumem tedy využívali vše, co ještě mohlo sloužit. Spořili tak peníze, suroviny, a jako bonus získali dobrý pocit z vlastnoruční práce a prodloužení životnosti předmětů, k nimž třeba měli také citový vztah. Marek Šiba spojil svůj život se starým dřevem, které vyhledává, vykupuje a dále zpracovává.

Jak se to tak stane, že člověk propadne kouzlu starého dřeva?

Asi to mám v sobě, vyrůstal jsem v malé hornaté vesničce na východním Slovensku, kde převládaly stavby ze dřeva (roubenky, stodoly ...), prostě všude staré dřevo. Když jsem začal v roce 2003 stavět dům tady v Čechách, kam mě přivedla láska, ozvaly se ve mně vzpomínky z dětství – na toho malého kluka z hor, na ty krásné dřevostavby, co jsem měl rád.

Proto jsem se tím pro mě krásným, nenapodobitelným materiálem obklopil i v mém novém domově. Stropy jsou z robustních trámů s prkenným záklopem, nábytek ze starých fošen a prken... A následně jsem se rozhodl staré dřevo vyhledávat a vrátit ho do života.

Zpočátku jsem objížděl vesnice a města, abych se dostal do povědomí, a dnes, když se někde něco bourá, třeba stodoly a konstrukce ze starých stavení, už lidé sami volají. Pocházím z východního Slovenska, takže mé dřevo má z 80 procent původ na Slovensku.

stare-drevo-luxwood-uvodni

Foto: Luxwood

Je takového dřeva dost a najde každý kus své využití?

Většina lidí využívá jenom nové stavební materiály a mají pocit, že ten starý materiál patří do kotle, takže bylo mnoho dřeva spáleno. Často je nenapadne, že i to staré je kvalitní a dá se využít. Takže ano, každý kus najde své upotřebení – jak v interiéru, tak i exteriéru.

stare-drevo-luxwood-interier-dreveny-obklad-sten-obyvaci-pokoj

Foto: Luxwood

Trvá dlouho najít vhodný materiál pro určitou zakázku? Jaké produkty z takového dřeva vyrábíte?

Abychom zakázku připravili co nejrychleji, musíme mít samozřejmě vhodný materiál skladem, nyní disponujeme 150 až 300 metry krychlovými starého dřeva. Nejčastějším produktem jsou obklady, výjimečné svou nenapodobitelnou strukturou a barvou, již tvořila příroda.

Dále pohledové konstrukční trámy, které byly opracovány našimi starými mistry tesaři. Pro truhláře z tohoto materiálu vyrábíme třívrstvé desky (biodesky), vhodné na kuchyňská a nábytková dvířka. Vyrábíme také jedinečné stolové desky nebo celé stoly ze starého dubu, moderní bezfalcové nebo falcové dveře.

A konečně si hrajeme i s doplňky – zrcadlovými rámy, rámečky na fotky, ručně vyřezávanými dekoracemi, policemi, vyrobíme, cokoli vás napadne... S naším dřevem pracují také architekti, kteří jej užívají jako estetický prvek v moderních stavbách.

stare-drevo-luxwood-drevene-ramecky-zrcadla

Foto: Luxwood

Jakým způsobem se dřevem pracujete – co vše je třeba udělat, aby bylo možné ho použít? Využíváte nové technologie, případně tradiční techniky?

Když dřevo seženeme, koupíme, vybouráme, dovezeme na sklad (a to vše stojí mnoho času), vytřídíme ho, zbavíme hřebíků, některý materiál je nezbytné také vyčistit tlakem vody a vysušit.

Poté je připraveno k dalšímu zpracování dle přání zákazníka, to je už práce pro truhláře. Při zpracování využíváme především nové technologie, ale držíme se i starých tradičních technik, ruční práce se starými nástroji, jako jsou dláta, teslice, ....

stare-drevo-luxwood-drevneny-ram-zrcadlo

Foto: Luxwood

sruby&roubenky časopis o masivních dřevostavbách

Líbí se vám časopis sruby&roubenky?
Ušetřete s předplatným až 120 Kč...

Každé čtyři měsíce vám časopis dorazí do poštovní schránky a k tomu dostanete online verzi zdarma.

> koupit předplatné

V čem se liší staré dřevo od nového (kromě věku)? Jaké vlastnosti lze využít?

Staří mistři věděli, kdy se má dřevo kácet, znali celý proces a dodržovali ho. Na tom nejvíce záleží, pak je dřevo kvalitní. Dnes je doba uspěchaná, říká se, že včera zpívali na tom stromě ptáčci a dnes je na střeše domu.

Staré dřevo má též svou nenapodobitelnou patinu, kterou vytvořil čas, sluníčko, vítr a déšť. A předností je také tvarová stálost – po dlouhých letech již nepracuje, je neměnné a tvrdé.

stare-drevo-luxwood-interier-dreveny-obklad-sten-obyvaci-pokoj-krb-drevene-dvere

Foto: Luxwood

Zpracovávali jste nějaké unikátní nebo z vašeho pohledu zajímavé kusy – například svým druhem, povrchovou úpravou, původním uplatněním...?

Unikátní je pro mě každý kus starého dřeva už jen svou historií a svými rozměry. Zajímavé kusy? Například konstrukce staré stodoly z lipového dřeva, smrkový trám dlouhý 16 metrů nebo průměry trámu 40 × 45 centimetrů, fošny a prkna v šířce až 80 centimetrů. Zajímavé jsou pro mě i vyryté nápisy a letopočty na dřevu ve starých staveních.

stare-drevo-luxwood-interier-dreveny-obklad-sten-wellness

Foto: Luxwood

Vyplníte každé přání zákazníka nebo musíte některé také odmítnout?

Vyplníme každé přání. Jen někdy se naši zákazníci ptají, jestli dřevo není něčím natřené, případně zda v něm není červotoč. Mohu ujistit, že barva prken či trámů je dílem přírody a červotoč je naše know–how. A především platí: Co kus, to originál!

SaR 3-2018
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop