Jak zařídit obývací pokoj - inspirace pro vaši dřevostavbu

Jak zařídit obývací pokoj - inspirace pro vaši dřevostavbu

Lucie Němcová | Úterý, 05. březen 2019 | | Aktualizováno Úterý, 01. únor 2022

Přidat na Seznam.cz

Obývák je intimním rodinným hnízdem, ale také reprezentativním pokojem pro chvíle s hosty. Místností, kde se prolíná nespočet potřeb i funkcí. Někdy podobných, někdy úplně opačných. Měl by skvěle sloužit klidnému odpočinku, stejně jako činorodým aktivitám rodiny. Reflektuje rodinnou atmosféru a může spojovat, nebo také rozdělovat. Jak vytvořit tohoto prostorového chameleona tak, aby podporoval všechny jeho obyvatele a proměnlivé situace?

Obývací pokoj je pokojem rodinným, proto je dobré mu vyhradit největší místnost. „Hlavním cílem je vytvořit „jeskyni pohody", která je životně důležitá pro správnou atmosféru v domácnosti," radí designérka Olga Bušková. „Je místem, kde se odehrává většina rodinných aktivit, ale třeba také setkávání s přáteli."

Zjistěme, co chceme

Na začátku je důležité odpovědět si na otázky, nač budeme obývací pokoj v největší míře využívat. Budeme si zde povídat s rodinou a přáteli? Povalovat se? Koukat na televizi? Číst si? Poslouchat hudbu? Tvořit? Společně hodovat? Pracovat? Důkladně si odpovědět na tyto otázky napomůže s výběrem stylu, barev, nábytku, velikosti a umístění jídelního stolu a sedačky, které by měly podporovat především komunikaci a interakci.

moderni-interier-obyvaci-pokoj-drevostavba-design

Začněte včas

Nezapomeňte, že kvalitní interiér vzniká už při návrhu samotného domu. Nešikovná dispozice nikdy nepodpoří výsledek tak dobře a možnosti, jak interiér vylepšit, jsou pak limitované. Důležitý je objem, proporce, stejně jako umístění oken, dveří a podobně. Již ve studii dřevostavby by mělo být promyšleno základní rozmístění nejdůležitějších kusů nábytku a úložné prostory. Určují další důležité parametry, třeba způsob a směry otevírání dveří, umístění oken a jejich otvíravých prvků, rozmístění svítidel, vypínačů, spotřebičů a rozvodů.

moderni-interier-obyvaci-pokoj-drevena-podlaha-barvy

Obr.: Roli barevného akcentu nemusejí mít pouze doplňky, křesla nebo sedací souprava, ale třeba i stěny. Foto: Dano Veselý, návrh RULES architekti


Komentář odborníka

kristina-proksova-interierova-designerka
Kristina Prokšová
interiérová designérka
KP interiors

Je třeba si uvědomit, kdo bude v daném interiéru žít. Rozdíl je, když v domě bydlí starý pár, mladý pár, jednotlivec, nebo když zde žije rodina. Je třeba vymyslet ergonomii prostoru – jak budou fungovat komunikační zóny mezi jednotlivými částmi (kuchyně, jídelna, obývák, terasa). Přesun mezi nimi by měl být co nejjednodušší. Místům, kde chce rodina trávit nejvíce času, je potřeba dát zvýšenou pozornost a promyslet každý detail. Pakliže se rodina setkává nejvíc u jídelního stolu, je dobré mu vyčlenit odpovídající místo a ne pouze škvírku v rohu. Pokud se naopak u jídelního stolu míjejí a hlavním místem je sedačka před televizí, měla by být dostatečně prostorná, aby se všichni pohodlně usadili.

Pokud jsou tyto relativně technické části vyjasněny, přichází na řadu samotný styl. Mladý pár bude mít jiné požadavky na materiály než starší pár nebo velká rodina. Starší lidé jsou například více konzervativní a těžko půjdou do úplných novodobých materiálů, jako je plast nebo kov.

 

Oddělovat, či spojovat?

Současným neodmyslitelným trendem v dispozici domů je propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Jak se vám líbí tento trend? „Já jsem rozhodně pro propojování těchto společenských místností," doporučuje Olga Bušková. „Všechny tři jsou důležité a podporují rodinnou atmosféru, dává tedy smysl je spojit do jednoho prostoru." Konečná volba však samozřejmě záleží na vašich preferencích.

Mohlo by vás zajímat: Obývací pokoj včera a dnes

moderni-interier-obyvaci-pokoj-drevostavba-design-zluta-bila-cerna-drevene-zidle

Tři funkce, tři pilíře

O kuchyni se říká, že vše důležité se odehrává tady. Jednak vypovídá o životním stylu obyvatel, ale také je nejvíce spojená se zdravím. Připravujeme zde jídlo, což podle feng shui souvisí se dvěma zásadními prvky hojnosti – vodou a ohněm.

Jídelna je místem, kde se setkává rodina u stolu, proto je velmi vhodné vybrat správný jídelní stůl, aby rodina držela pohromadě. Neměl by být rozviklaný, ale naopak bytelný.

Obývací pokoj je místnost pohodlí a útulna. Obyvatelé se zde musí cítit dobře, nejenom kuchař při vaření, ale i ti, co budou sedět u stolu a na sedačce. „Lidé často dělají chybu umístěním sedací soupravy tak, že sedící nevidí na dveře nebo sedí zády k těm, co jsou v jídelně nebo kuchyni. Pak se stává, že se v těchto prostorách málo potkávají, a ty pak nejsou moc využívané. Můj tip je: křeslo zády ke dveřím nabídněte hostovi, pokud chcete, aby se moc dlouho nezdržel," vtipkuje Olga.

moderni-interier-obyvaci-pokoj-drevostavba-design-cerne-zidle-zeleny-koberec

Styl jako třešnička na dortu

Dejte si čas a objevte styl, ve kterém se cítíte dobře. Fakt, že se vám něco líbí, ještě neznamená, že se vám v něčem takovém bude dobře žít den za dnem. Nejcennější je vycházet z vlastních zkušeností a potřeb v obytném prostoru. Styl interiéru obývacího pokoje by měl být v souladu také s charakterem celé dřevostavby. Ač se to nezdá, návrh interiéru je opravdová věda a je určitě dobré si dopřát radu odborníka, který má daleko více zkušeností a dokáže vidět souvislosti.

moderni-interier-obyvaci-pokoj-drevostavba-zlute-kreslo-mobilni-kulaty-stolek

Obr.: Mobilní kulatý stolek ideálně doplňuje proměnlivé místo setkávání a nepřekáží nepříjemnými hranami. Foto: Čeněk Vitovský, design Hedvika Novotná - NOVOdesign


Komentář odborníka

olga-buskova-specialistka-na-harmonicky-prostor
Olga Bušková
specialistka na harmonický prostor
OlgaBu

„Při svých realizacích pracuji současně s typologií osob, z níž lze vyčíst i vhodné barvy a tvary, které člověka v prostoru podpoří. Pro rozvinutí harmonie v prostoru je také dobré, když jsou v místnosti zastoupeny všechny elementy (oheň, voda, země, kov a dřevo), potom je v místnosti úplně jiná atmosféra."


Osm rad, jak zařídit příjemný obývák

Číst dál...

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop