8 rad, jak zařídit příjemný obývák

8 rad, jak zařídit příjemný obývák

Lucie Němcová | Úterý, 05. březen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Zařizujete obývací pokoj v dřevostavbě a rádi byste se vyhnuli nejčastějším chybám, které lidé běžně dělají? Přečtěte si rady odborníků na interiéry a harmonický prostor, které jsme pro vás shrnuli do osmi jednoduchých rad. A jaké rady to tedy jsou?

  1. Vybírejte pohodlnou a bytelnou sedací soupravu. Vyvarujte se křehkého nestabilního nábytku.
  2. Nedovolte, aby televize dominovala pokoji a stala se tak ústředním bodem místnosti. Není proto dobré mít ji hned proti vstupním dveřím.
  3. Knihovnu nemusí tvořit pouze otevřené police. Může mít i zavřené šuplíky a skříňky s úložným prostorem.
  4. Vystavené dekorace a umění do značné míry určují atmosféru místnosti. Vyvarujte se obrazů s rozbouřeným mořem, nehostinnou krajinou nebo osamělých postav.
  5. Zkuste kombinovat hranaté a kulaté zařizovací prvky. U kulatého konferenčního stolku se vám bude sedět mnohem lépe.
  6. Barevné kombinace zkoušejte na přirozeném, ale i umělém světle.
  7. Život do obývacího prostoru vnesou rostliny. V tomto většinou největším prostoru domu si můžeme dovolit sáhnout i po výraznějších a větších solitérech, které spoluutvářejí estetiku interiéru a přirozeně útulnou atmosféru.
  8. Hlavní stropní světlo, menší lampičky na zdech a další volně umístěné zdroje v prostoru společně vytvoří mnoho vrstev a možností světla. Pozor na kombinaci zdrojů studeného a teplého světla.

moderni-interier-obyvaci-pokoj-drevostavba-design-neutralni-barevnost-koberec-obraz-maly-prostor

Obr.: I na malém prostoru se mohou dít velké věci. Jednoduchost v zařizovacích předmětech, neutrální barevnost s prvky žluté a výrazným obrazem. Koberec krásně vymezuje relaxační zónu okolo sedačky. Foto: Vojtěch Herout, design Hedvika Novotná - NOVOdesign


Komentář odborníka

olga-buskova-specialistka-na-harmonicky-prostor
Olga Bušková
specialistka na harmonický prostor
OlgaBu

„Je dobré pravidelně probírat své knihy. Když to čas od času neuděláte, celý pokoj může dříve nebo později působit těžce. Chcete-li posílit soudržnost v domácnosti, vystavte si zde fotografie rodiny nebo obrázky dětí."

 

Kouzlo jménem světlo

Světlo je jednou z nejstěžejnějších součástí interiéru, i přesto, že na něj většinou dochází až na konec a nevěnuje se mu ve finále taková pozornost, jako by si zasloužilo. Lidé si mnohdy neuvědomují, že správné osvětlení má vliv na zdraví, náladu a celkovou spokojenost. V současnosti máme ohromnou škálu barevného spektra a můžeme si hrát s teplým a studeným světlem. Zatímco studené světlo je příjemné a vhodné na práci a přes den nás udržuje fit a svěží, navečer, kdy už chceme víc relaxovat, je vhodné světlo žluté. Uklidňuje a vytváří atmosféru klidu a pohody.

„Velmi ráda používám různé druhy pozičního osvětlení, abychom získali variabilitu pro každou denní aktivitu. A nejen poziční světla, ale také možnost stmívání," doplňuje designérka Kristina Prokšová.

moderni-interier-obyvaci-pokoj-drevostavba-design-barvy-svetlo

Obr.: Flexibilně proměňovat atmosféru pomáhají svítidla - vhodnou teplotou, umístěním a intenzitou. Foto: Peter A. Sellar, návrh RULES architekti

Ověřené chyby, které už nemusíme opakovat

  • Přeplnění obývacího pokoje nábytkem. Místnost pak působí chaoticky a neútulně.
  • Nefunkční nebo velké hodiny na stěně, které mohou vyvolávat stres a upozorňovat na ubíhající čas. Není vhodné z nich dělat dominantu místnosti.
  • Vystavování suvenýrů a dárků. Stávají se z nich „pracholapky". Dejte na obdiv pouze předměty, které vás skutečně těší a připomínají hezké chvíle z minulosti. Nebo si vystavte věci, které vás příjemně naladí na budoucnost.

moderni-interier-obyvaci-pokoj-drevostavba-design-drevena-podlaha-barvy-osvetleni-tapety

Obr.: Výškové převýšení přímo zve k umístění vizuálně dominantního svítidla. Foto: Peter A. Sellar, návrh RULES architekti


Komentář odborníka

lukas-cernik-lucern-stav
Lukáš Černík
LUCERN dřevostavby s.r.o.

„Ve většině případů klienti dělají chybu ve špatně zvoleném zařízení daného prostoru. Pokud má investor peníze, doporučuji využít služby bytového architekta, který vše dokáže na míru navrhnout. V opačném případě je dobré dát si na čas, hledat inspiraci a vše důkladně vyměřit, než něco koupím."

 

Komentář odborníka

kristina-proksova-interierova-designerka
Kristina Prokšová
interiérová designérka
KP interiors

„Češi mají, na základě minulých dispozičních stereotypů, kdy kuchyň nebyla součástí obývacího pokoje, stále tendenci vyčleňovat kuchyň a brát ji jako samostatný pokoj. Proto se mnohdy setkáváme s variantou, že v kuchyňském koutě je jiná podlaha než ve zbytku obývacího pokoje. Prostor tím ale ztrácí celistvost.

Odlišná podlaha kuchyni nepřirozeně odděluje, opticky zmenšuje obě části a navíc k sobě většinou podlahy barevně a materiálově nesedí. Stále existuje utkvělá představa, že v kuchyni musí být dlažba nebo jiný vodě odolný povrch, zatímco v obývacím pokoji může být dřevo.

S cílem materiály sladit lidé použijí dlažbu v dekoru dřeva s domněním, že dřevodekor je stejný jako na dřevěné nebo laminátové podlaze v obývacím pokoji. V této kombinaci ale nikdy nedosáhneme uspokojivého výsledku. Řešením je použití dlažby v úplně jiném dekoru, anebo stejná podlaha jako v obývacím pokoji."


Nový dům, nový obývací pokoj

Obývák v novém domě architekta. V čem se liší nový obývací pokoj od toho v předchozím domě?

Rozdíl je především v dispozičním řešení, které reflektuje usazení domu na pozemku. Obývací pokoj je nyní vstupní oázou do celého domu – kdo chce do pokoje, musí přes obývák. Vždy pro nás tvořil a bude tvořit společnou místnost, kde se chceme cítit příjemně.

Kuchyň je nově v zákrytu - to je oproti předchozímu domu výhoda. Když si chceme po obědě v obýváku zrelaxovat, nemusíme koukat na neuklizenou kuchyň.

Velký důraz jsme kladli na útulnost prostředí, proto jsou zvoleny teplé barvy. Novinkou je dřevěný strop, který dává místu nový rozměr. Stropy jsou v této části o 40 centimetrů vyšší, takže nic nebude působit stísněně. V neposlední řadě jsme chtěli kvalitní stropní svítidla – některá z nich jsou navržena na míru.

obyvaci-pokoj-v-dome-architekta-puvodni

Obr.: Obývací pokoj v původním domě

obyvaci-pokoj-v-dome-architekta-novy

Obr.: Obývací pokoj v novém domě

Četli jste začátek článku? Jak zařídit obývací pokoj - inspirace pro vaši dřevostavbu

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop