Dřevostavbu ze sendvičových panelů lze na stavbě poskládat za pár hodin

Dřevostavbu ze sendvičových panelů lze na stavbě poskládat za pár hodin

Dana Jakoubková | Pondělí, 05. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Je to obdobné jako u sendviče, který si dáte ke sváče – mezi dva plátky pečiva je vložen jeden, nebo více druhů náplně; tu sýr a šunka, jinde salát a rajče, prostě co komu libo. Na jeho počátku byl Lord Sandwic, který byl natolik vytíženým úředníkem monarchie ve druhé polovině 18. století, že potřeboval oběd, který by ho příliš nezdržel. A přesně o tom je i sendvič pro stavbu domu – jde především o čas, který se jeho využitím ušetří.

Samotná příprava, rozuměj výroba sendvičového panelu, samo sebou nějaký čas zabere. Ale to stavebníka trápit nemusí. Podstatné pro něj je, že „pečivo a náplň" panelů pro dům – desky na bázi dřeva, izolace, fólie a další komponenty jsou prefabrikované, tedy zkompletované ve výrobní hale a na staveniště se přivezou hotové. Samotná výstavba v hrubé podobě je pak dílem několika dnů a finální produkt můžete „ochutnat" do tří měsíců.


Ze sendviče se staví už sto čtyřicet let ...

Nejstarším konstrukčním principem panelových dřevostaveb (patentován v roce 1880 dánským rytmistrem Johannem Döckerem) je panel s dřevěným rámem, opláštěný cementovláknitou deskou. On to tak docela nebyl vláknocement, jak ho známe dnes, ale podle patentové dokumentace šlo o „lisovaný Döckerův materiál" obdobného složení.

Nicméně nosným prvkem bylo dřevo, tedy se jednalo o dřevostavbu. Prvotním záměrem nebylo stavět domy k bydlení, nýbrž rychle smontovat, demontovat a transportovat vojenské lazarety, použitelné i v zimě. Rychlost výstavby byla už tehdy na prvním místě a tento atribut se udržel mezi benefity prefabrikované panelové výstavby dodnes.


... a sto let dům klidně vydrží

K rodinnému domu byla ale ještě dlouhá cesta z výrobního závodu továrny Christoph&Unmack v Kodani do české, respektive rakousko-uherské Boleslavi a následně Černous v severních Čechách. V průběhu let se Döckerovy domky staly velmi oblíbenými po celém světě, protože z panelů se dalo postavit rychle téměř všechno, od trafiky po hangár, a získaly řadu ocenění.

Šlo hlavně o veřejné stavby jako školy nebo nouzové modlitebny, dočasné stavby pro důlní a dopravní společnosti a podobně. Ale prvním, trvale obytným domem, byla až vilka pro ředitele továrny, postavená ve dvacátých letech 20. století. Pozoruhodné je, že dům i po sto letech stojí a je nepřetržitě užíván, což snad přesvědčí i stavebníky, kteří s dřevostavbou dosud váhali.

Rodinné domy se staly hlavním výrobním programem továrny až po první světové válce, kdy se začaly využívat – tehdy pokrokové – umělé sušárny řeziva. Po druhé světové válce továrna produkci ukončila z politického rozhodnutí, protože vyráběla i panely pro stavbu domů v Hitlerových pracovních a koncentračních táborech. Paradoxní je, že architekt Konrad Wachsmann, který tehdy v továrně působil, byl Žid.

Druhá polovina dvacátého století přinesla do výroby panelových dřevostaveb dřevěné deskové konstrukční materiály, tepelné a zvukové izolace, moderní spojovací prvky a kování i stavební chemii. Prefabrikace panelů se začala specializovat na různé velikosti, materiály a typizace a rozrostla se i nabídka firem s vlastními výrobními závody.

Trh se nakonec ustálil na třech konstrukčních principech panelů, jejichž použití na stavbě vyžaduje přístup pro těžkou techniku (kamiony, jeřáb):

  • sendvičové s dřevěným rámem,
  • sendvičové izolované panely bez rámu (SIPs)
  • celodřevěné panely (CLT).

ALFAHUAS-Svemyslice


Tento dům a jeho majitele jsme navštívili v rámci redakční návštěvy

Bezbariérová dřevostavba
 

ALFAHAUS

drevostavba-sendvicovy-panel-skladba-steny-alfadifu-alfahaus
  • Panel: ALFADIFU
  • Příjemné klima interiéru – otevřeno difuzi par, trvalá ochrana před vlivy počasí.
  • Vnější vrstva s mimořádně vysokým zachycením tepla – fázový posun 10–15h (panel ALFADIFU–panel ALFAEKO ).
  • Ochrana před chladem v zimě – dobré tepelně-izolační vlastnosti ve vnější vrstvě.
  • Ekologické – přírodní komponenty, výroba neohrožující životní prostředí, recyklovatelný systém.
  • Součinitel prostupu tepla konstrukce U : 0,16– 0,11 W/m2K (panel ALFADIFU–panel ALFAEKO )
 

"První rodinný dům, postavený technologií dřevěného sendvičového panelu, stojí už více než sto let v severních Čechách a je stále v obyvatelném stavu."


ATRIUM-Jihlava

ATRIUM

drevostavba-sendvicovy-panel-skladba-steny-atrium-difutech-clima-plus
  • Panel: ATRIUM DifuTech® CLIMA PLUS
  • Panel má difuzně otevřenou konstrukci.
  • Příjemné a zdravé klima v místnostech v létě i v zimě.
  • Fázový posun stěny je 11 až 18 hodin dle typu panelu (DifuTech® CLIMA PLUS až DifuTech® CLIMA PASIV).
  • DifuTech® CLIMA PLUS – tloušťka 296 mm, U = 0,16 W/m2K; DifuTech® CLIMA COMFORT – tloušťka 336 mm, U = 0,14 W/m2k; nebo DifuTech® CLIMA PASIV – tloušťka 436 mm, U = 0,10 W/m2K.
 

Sendvičový panel s dřevěným rámem

Jde o nejčastěji používaný typ panelu. Důvod je jednoduchý – dřevěné rámové stavby mají jednoduchou, oboustranně opláštěnou nosnou konstrukci (nejčastěji KVH hranol ze smrkového či jedlového řeziva), která se hodí pro prefabrikovanou, opakující se výstavbu a současně umožňuje velkou variabilitu a rozmanitost. Rychle, snadno a relativně levně lze postavit jak dům typový (ten o něco rychleji, snadněji a levněji), tak podle individuálního projektu.

Ač jde o prefabrikaci, dům nemusí působit unifikovaně a nikdo zvenčí nemusí poznat, že jde o dřevostavbu. Tento konstrukční systém má v nabídce většina dodavatelů montovaných dřevostaveb. Jak můžete vidět v přehledu vybraných dodavatelů, liší se pouze skladba panelu v jednotlivých komponentech – opláštění, druh a počet vrstev izolace, parobrzda či parozábrana, podle toho, zda jde o difuzně otevřenou, nebo uzavřenou skladbu stěny, a také celková tloušťka stěny a její schopnost izolovat (hodnota U). Výběr materiálů pro poskládání sendviče je však zásadní pro funkčnost stěny jak směrem ven, tak do interiéru.

Nosný dřevěný rám roznáší zatížení stropu a střechy, opláštění nejčastěji z dřevovláknitých desek zase zatížení vodorovné v důsledku větru. Výplň panelu je z větší části tvořená tepelně-zvukovou izolací různé tloušťky, případně další vrstvou izolace nezávislé na nosné konstrukci (eliminuje tepelné mosty), a dalšími vrstvami, které všechny vhodně poskládané zaručují perfektní funkci obvodové stěny, s ohledem na statické zatížení, energetickou ztrátu a práci s vlhkostí.

Stejný rám pak může tvořit i konstrukci stropu a střechy, jen pod jiným úhlem či v jiné tloušťce. Pro vedení instalací v obvodové stěně se obvykle využívá instalační předstěny, čímž se předejde poškození parozábrany nebo vzniku netěsností obálky domu.

Sendvičová stěna se kompletuje v hale podle projektové dokumentace, ve skladbě, která odpovídá buď domu nízkoenergetickému, respektive téměř nulovému, nebo pasivnímu. Panel může zahrnovat i osazená okna a dveře a podle požadavků na difuzi i vnější kontaktní zateplovací systém (ETICS). Na staveniště se hotové panely dovezou na kamionu a pomocí jeřábu se osadí a smontují. Hrubá stavba tak zabere jeden až tři dny.

GOOPAN-Krasovice


Tento dům a jeho majitele jsme navštívili v rámci redakční návštěvy

Jednoduchý venkovský dům
 

GOOPAN BUILDING

drevostavba-sendvicovy-panel-skladba-steny-goopan-difu
  • Panel: Goopan DIFU
  • Obvodové stěny jsou navrženy jako nízkoenergetické, difuzně otevřené, s materiály od jednoho dodavatele tak, aby spolu tvořily jeden propojený a funkční celek.
  • Ve skladbě stěn je důležitá tzv. instalační předstěna, ve které jsou vedeny veškeré rozvody, jako elektřina, voda a odpady. Díky tomu nezasahují do nosné konstrukce domu a hlavně do vzduchotěsné obálky, která je v dřevostavbě velice důležitá.
  • Do stropu nebo střešních panelů používá Goopan jako izolaci foukanou celulózu, která má fázový posun tepla až 11 hodin. Firma nabízí také variantu difuzně uzavřenou (Goopan Optimal) a speciální difuzně otevřenou (Goopan Natur).
 

Sendvičový konstrukčně izolovaný panel (SIP s)

Tento typ panelu, označovaný také jako sendvičový izolovaný panel bez výztužných žeber, přišel na svět ve třicátých letech 20. století z hlavy amerického architekta Franka Lloyda Wrighta. Vyrábí se celoplošným vlepením tepelného izolantu (nejčastěji polystyren, nebo PUR pěna) mezi desky na bázi dřeva a neobsahuje žádné zpevňující prvky (nemá rám).

Panel je v celé ploše homogenní, jeho pevnost (nosnost) je dána tuhostí izolačního jádra. Přesah desek přes jádro slouží k provedení spojů panelů. Pro osazení oken a dveří jsou připraveny přesné, čisté otvory (lze je vyříznout ale i na staveništi), pro elektroinstalace pak kanály v panelech, ostatní instalace formou předstěny.

Tloušťka SIPs panelu je významně menší než u panelu s rámem, přesto jej lze využít i pro obvodové, tedy nosné stěny (například Europanel má jen 17 cm). Hrubá stavba se nejčastěji zatepluje kontaktním zateplovacím systémem (ETICS) na bázi polystyrenu a spolu se sádrokartonovou deskou v interiéru splňuje požadavky na tepelněizolační vlastnosti obálky nízkoenergetických i pasivních domů. Stejně jako u rámového sendviče se panely pro konkrétní dům připravují v hale, transportují na staveniště a smontují během pár dnů.

HAAS-FERTIGBAU

Haas Fertigbau

drevostavba-sendvicovy-panel-skladba-steny-haas-fertigbau-thermo-protect-premium-g
  • Panel: Thermo-Protect® Premium-G
  • Obvodové stěny Thermo-Protect® jsou navrženy jako difuzně uzavřené s maximálním ohledem na životnost, hospodárnost a uživatelský komfort.
  •  Dvojité opláštění sádrokartonem a OSB deskou ze strany interiéru umožňuje zavěšení skříněk, obrazů, televize a zároveň výrazně zlepšuje akustické parametry stavby.
  • Pod dvojitým opláštěním je umístěna Klima-kontroll membrána jako parotěsná a vzduchotěsná rovina. Nosná sloupková konstrukce z KVH hranolů v tloušťce 200 mm je vyplněna těžkou minerální vatou 70 kg/m3.
  • Bytelná konstrukce umožňuje osazení velkých oken nebo HS portálů.
  • Na vnější OSB desku je celoplošně upevněn grafitový polystyren 100 mm a dvouvrstvá, vyztužená organická omítka. Díky přesnému dílenskému zpracování je minimalizován čas vlastní výstavby a zaručena preciznost ve všech detailech.
 

"Na přelomu 19. a 20. století byla lídrem v panelové technologii dřevostaveb i Česká republika."


PALIS-drevostavba


Tento dům a jeho majitele jsme navštívili v rámci redakční návštěvy

Nízkoenergetická dřevostavba s rovnou střechou a solárními panely
 

PALIS

drevostavba-sendvicovy-panel-skladba-steny-palis-pasiv
  • Panel: PALIS Pasiv
  • Difuzně otevřený stěnový panel má nosnou kostru z lepených I-nosníků, připravovaných přímo v areálu firmy PALIS.
  • Výšku nosníků lze upravovat podle přání zákazníků.
  • Nosníky lze též dodávat jako asymetrické – s výhodou užívané pro větší zaizolování soklů domů.
  • Stěnový panel lze dodat i s různým obkladem na straně exteriéru: dřevěný obklad, cementovláknitý obklad, plech a podobně.
  • Základní hodnota fázového posunu Psi pro tento typ stěnového panelu je 14,8 hodiny.
  • Pokud je panel doplněn o fasádní obklad nebo když je použit širší nosný skelet, hodnota Psi je ještě vyšší.
 

Sendvičová dřevostavba jako kulturní památka

Ano, i takové tu máme a nejsou od nás daleko. V sendvičové dřevostavbě žil například Albert Einstein, který si nechal v Caputhu u jezera, blízko Postupimi, postavit letní dům a v letech 1929–1932 zde trávil většinu času. Jeho dům stále stojí a od roku 2005 je zpřístupněn veřejnosti.

Ještě blíže to máme do Niesky, německého skanzenu, který prezentuje původní montované Döckerovy domky, ve kterých žili zaměstnanci firmy Christoph&Unmack. Inspirativní pro naše dřevostavitele je fakt, že je od firmy zaměstnanci obdrželi bezplatně a velikostí a komfortem odpovídaly postavení dané osoby ve firmě. V infocentru dostanete podrobný plánek, abyste mezi desítkami domů a domečků nezabloudili. Jako národní kulturní památka jsou chráněné od roku 2005.

RD-Rymarov

RD Rýmařov

drevostavba-sendvicovy-panel-skladba-steny-rd-rymarov-obvodova-stena-s-izolacni-predstenou
  • Panel: Obvodová stěna s izolační předstěnou
  • Jedná se o difuzně uzavřenou konstrukci s výbornými tepelně-technickými parametry, stěna má požárně klasifikační osvědčení požární odolnosti jako požárně uzavřená plocha (z vnitřní strany) s REI 15 DP2, REI 60 DP3 a REW 60 DP3, z vnější strany REI 60 DP3.
 

Výhody prefabrikovaných panelů

  • Maximum přípravy konstrukce v hale (sucho, teplo),
  • vysoký stupeň prefabrikace,
  • vysoká kvalita stavebních dílů,
  • minimalizace staveništní pracnosti,
  • snazší dosažení technologické kázně v hale než na staveništi,
  • extrémně rychlý způsob výstavby,
  • minimalizace vystavení dřeva povětrnostním vlivům,
  • suchá montáž – absence mokrých procesů.

VEXTA-drevostavba

VEXTA

drevostavba-sendvicovy-panel-skladba-steny-vexta-ow1-difu-160
  • Panel: Obvodová stěna OW1-DIFU-160
  • Jedná se o kompletně certifikovaný systém difuzně otevřené obvodové stěny, oboustranně opláštěné sádrovláknitými deskami fermacell.
  •  Zajímavou alternativou je i modifikace s izolantem o větší tloušťce (s izolantem tloušťky 240 mm je součinitel prostupu tepla U = 0,09 W/m2K), případně se zateplenou interiérovou instalační předstěnou nebo s oblíbeným dřevěným obkladem v exteriéru.
 

drevoastavby-casopis-titulka-5-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2020

 

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop