Nízkoenergetická dřevostavba je přizpůsobena početné rodině

Nízkoenergetická dřevostavba je přizpůsobena početné rodině

Lucie Němcová | Pondělí, 05. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svou vlastní dřevostavbu přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor k bydlení. Spolu s láskou k přírodě a potřebou být jí nablízku se rodinný dům začal rýsovat jako logické a nejlepší řešení. A jak se dozvídáme z vyprávění, žádný takový zrod nového útočiště se neobejde bez překvapení a lekcí nejrůznějšího charakteru.

Oba jsme vyrůstali v bytovce a shodli jsme se, že bydlet v domě jsme nikdy netoužili. Když se však naše cesty sešly, začalo nás být s dětmi do malého bytu hodně. Rozhodli jsme se raději než kupovat velký byt v novostavbě, kde nemáte jistotu, jak ji firma provede, zrealizovat vlastní dům.


Pozemek pro dřevostavbu s přidanou hodnotou

Našimi požadavky byla dobrá dostupnost MHD kvůli dětem a škole, blízkost lesa, ale také určité charisma pozemku. Monotónní rozparcelované pole pokládáme za největší hrůzu. Hledali jsme také lokalitu, která by byla co nejvýše a díky tomu mimo dosah vzduchu horší kvality. To se povedlo a třeba během inverze je znát rozdíl. Stejně tak jsme si dávali pozor, abychom nebyli uprostřed staré zástavby, kde starousedlíci mohou zatápět v kamnech.

ČETLI JSTE? Jak vybrat vhodný pozemek pro dřevostavbu?

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-exterier-drevena-fasada-alpsky-plot

Plot: Materiálový soulad byl prvním a hlavním kritériem pro výběr plotu. Tento fešák je inspirován alpským stylem. Foto: Martin Zeman


Na chvíli architekty vlastní dřevostavby

Koupí pozemku veškeré úvahy o domě teprve začaly. Nikdy nevíte, jestli koupíte pozemek do kopce, jaký bude mít tvar a orientaci vůči světovým stranám. Až poté jsme se tedy začali zamýšlet, jak by mohl být dům situován, kolik zabere místa a jak rozvrhnout jednotlivé funkce.

Vytvořili jsme vlastní návrh – prototyp domečku, v němž byly zahrnuty všechny naše zkušenosti s bydlením a o kterém jsme si mysleli, že by mohl sloužit po všech stránkách. Poté jsme si nechali poradit od kamarádky z oboru a zanesli veškeré technické detaily jako odsazení, skladby stěn a další. V ten okamžik ale náš koncept přestal hrát. Už tak hezky neseděl. Líbil se nám fakt, že byl vytvořen námi, ale něco mu chybělo. A tak jsme si řekli, že jej přenecháme profíkovi.

Naše myšlenky jsme pečlivě sepsali a původní návrh jsme vůbec neukázali. Výsledkem práce architekta je tento koncept v téměř nezměněné podobě. Úpravy dispozice proběhly minimální. Pouze prohození toalety s „pračkárnou", aby měl záchod okno, což bylo mimochodem dobré rozhodnutí. Pak už se změnily jen detaily, například výška oken v obývacím pokoji – její zmenšení přineslo snazší provedení a levnější konstrukci.

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-exterier-drevena-fasada-terasa

Zápraží: Dřevěná terasa obíhá jižní a západní stranu dřevostavby, takže vytváří hned několik míst ke spočinutí. Právě vedle vstupu do kuchyně působí jako zápraží za starých časů. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-exterier-drevena-fasada-terasa-detail

Terasa: Je takovým rozšíření obývacího pokoje s příjemnou atmosférou a ojedinělým prosvětlením. Všimněte si také detailu sloupů, vedle kterých jsou vedeny nenápadné hranaté okapy. Foto: Martin Zeman


Kompromisy (nejen) při stavbě dřevostavby jsou nežádoucí

Architekt se zhostil studie a dodavatelská firma pak projekt dopracovala a technicky vyladila podle svých zkušeností z praxe. Byla vstřícná a kooperativní s výborným stavbyvedoucím. Vždy jsme se domluvili na všech detailech. Ani to nemohu nazvat kompromisy. Nesnáším kompromisy, protože jsem projektový manažer. Řešení se musí líbit oběma stranám a ne že to nějak „zbastlíme" a výsledek se nakonec nelíbí ani jednomu. Pokaždé jsme se společně domluvili, aby vládla spokojenost na obou stranách, a teprve potom pokračovali dál.

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-interier-obyvaci-pokoj-dreveny-strop

Barva oken: Klasická antracitová nebyla pro Ondru a Ivu schůdná. Chtěli něco živějšího a nakonec vyhrála modrá. Architekt bohužel z jejich rozhodnutí tak nadšený nebyl a pod tento krok se „nepodepsal". Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-interier-jidelni-kout

Obývací prostor: Místo, kde se početná sedmičlenná rodina může scházet. Taková novodobá světnice s tradičním trámovým stropem, kamny a dřevěnou podlahou včetně čerstvě upečených koláčů na stole. Foto: Martin Zeman


Jak probíhala realizace dřevostavby

Stavba základů trvala vlivem vícero faktorů dva měsíce a samotná realizace domu čtyři. Naše dřevostavba byla první, kde firma aplikovala předem vyrobené panely a vyzkoušela si svůj modulární systém. Díky tomu stála hrubá stavba za dva dny. Pak jsme se mohli pustit do podlah a dalšího dokončování.

Trochu nás překvapila elektřina a objem její náročnosti. Kolik drátů musí všude být, aby to fungovalo! Spolkla zhruba měsíc a půl. V dřevostavbě v tomto ohledu „zmýlená neplatí", vše musí být důsledně promyšleno a připraveno, protože pak už je možné pouze kompromisní řešení. Naštěstí jsme se něčemu takovému vyhnuli.

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-interier-kuchyne

Kuchyně: V moderním kabátku, přesto s rustikálním nádechem, aby ladila do útulného interiérového konceptu s tradičními prvky. Foto: Martin Zeman


Vlastní solární elektrárna

Na střeše je osm fotovoltaických panelů ohřívajících nádrž s teplou užitkovou vodou. Technologie na ukládání energie je ještě příliš drahá, ale až čas nadejde, systém je připravený na připojení. Přebytky jdou prozatím zpět do sítě. Upřímně, návratnost tohoto řešení je asi dvacet let, což není žádný šlágr. Naší primární motivací byla soběstačnost, ale bez dotace, kterou jsme na fotovoltaiku využili, by se řešení nevyplatilo.

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-exterier-drevena-fasada-celkovy-pohled

Dispozice: Hlavní hmota domu zahrnuje ložnice a obývací prostor. V té menší najdeme pánské království s dílnou a garážovým stáním. Foto: Martin Zeman


ico-cena-domu

Zajímá vás cena této dřevostavby?
Jaké jsou náklady na její provoz?
Jak dlouho trvala výstavba?

Odpovědi na tyto a další otázky vám nejlépe zodpoví dodavatel toho domu.

Získat více informací

 

Přehřívání dřevostavby - letní zkouškové období

Jižní strana dřevostavby je z velké části efektivně stíněna pergolou. Slunce praží na dům do místa, kde je dřevěný obklad, a horký vzduch za ním proudí pryč odvětrávanou mezerou. Díky tomu se dřevostavba nadměrně neohřívá. Samozřejmě se teplota o pár stupňů zvedne, ale nejsou tu vedra. Večer se velmi snadno vyvětrá chladnějším vzduchem.

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-exterier-drevena-fasada-terasa-stitneni

Stínění: Neobvyklým řešením jsou světlíky ve střešním přesahu nad terasou. Částečně propouští světlo, aby ho zastíněná okna neztrácela tolik. Foto: Martin Zeman


Rozpočet dřevostavby - představa a realita

Představa rozpočtu z počátku se v realitě téměř zdvojnásobila. Ale musíme říct, že to nebyly nesmysly, ale vědomá rozhodnutí pro nejlepší řešení. Často se týkala detailů, které jsme na začátku důsledně nepromysleli. Realizační firma se už od první nabídky pohybovala spíše ve vyšší cenové úrovni, ale jsme toho názoru, že hlavním důvodem bylo pečlivé zohlednění všech požadovaných detailů, což v případě jiných dodavatelů neplatilo.

Za příplatky bychom se s nimi pravděpodobně dostali daleko výš. Počáteční dohoda a specifikace s firmou zůstala a v mnoha věcech nám vyšli vstříc. Po započtení zmíněných detailů, které nebyly úplně promyšlené, byla cena vyšší. Na druhou stranu, když se něco zjednodušilo, přišli férově se snížením ceny.

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-interier-krbova-kamna-lenoska

Pozorovatelna: Zmiňovaná lenoška u velkého okna je dětským hracím koutkem i pozorovatelnou současně. Do budoucna svůj účel nejspíš pozmění a stane se ponejvíce místem pro tolik důležité lelkování a četbu knih. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-interier-pracovna-knihovna

Foto: Martin Zeman

Komentář projektanta

Stavebník naši společnost oslovil se studií domu. Po dohodě s architektem a investorem byl dům čistých vnějších linií doplněn o kombinovanou fasádu z omítky a modřínových palubek. Dispozice domu je svou funkcí podřízena početné rodině a jejím potřebám. Zajímavostí je spodní stavba. Z prefabrikovaných betonových dílců bylo připraveno částečné podsklepení domu. Výrazným prvkem stavby je modřínová terasa. Pro její zastřešení jsme museli připravit konstrukci střechy tak, aby bylo možné skrytě odvádět dešťovou vodu a současně atika a podhled zůstaly bez rušivých detailů. Aby střecha terasy svou hloubkou nestínila oknům, doplnily se do její plochy prosklené světlíky. Designovým prvkem fasád je vnější stínění oken látkovými roletami se skrytými kastlíky. Zpestřením stavby je kombinace stropních panelů a pohledových prvků stropu a tomu přizpůsobené záklopy stropů ze sádrokartonu nebo dřevěných palubek.

ing-pavel-hejduk-palis-plzen
Ing. Pavel Hejduk
PALIS Plzeň, spol. s r.o.

 

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-interier-koupelna

Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

Při vzpomínce na tuto návštěvu se mi vybaví pocit: dům, který slouží na plné obrátky, a tak to má být (sedm obyvatel rodinného domu je opravdu ojedinělé). Bavilo mě poslouchat příběh vzniku a motivaci ke stavbě Ondry a Ivy, kteří byli původně vyloženě bytoví a neměli pro Čechy tolik typický „sen o domě". Obdivuji také pokorné rozhodnutí návrh nakonec přenechat zkušenějším. Myslím, že se rozhodně vyplatilo.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-exterier-drevena-fasada-terasa-zahrda-detail

Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Dispozice: 5+kk
  • Zastavěná plocha: 247 m2
  • Užitná plocha: 195 m2
  • Konstrukční systém: rámová konstrukce, difuzně otevřený systém
  • Teplo a větrání: přízemí elektrické podlahové vytápění
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,14 W/m2K
  • Realizace: PALIS Plzeň, spol. sr.o., www.palis.cz, 2017

navsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-pudorysnavsteva-drevostavby-iniciovano-zivotem-palis-plzen-skladba-steny

 

mail-ico-poptavka

Hledáte ověřeného dodavatele a tenhle dům se vám zalíbil? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Rodinná firma PALIS Plzeň, spol. s r.o. je dodavatelem dřevěných energeticky úsporných domů podle individuálních návrhů architektů nebo investorů. Staví obytné domy, chaty i objekty občanské vybavenosti. Používá atestované a certifikované materiály se zárukou.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 1-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop