Stavba útulného bungalovu ve svahu probíhala velmi rychle a efektivně

Stavba útulného bungalovu ve svahu probíhala velmi rychle a efektivně

Lucie Němcová | Pondělí, 04. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Do moderní jednopodlažní dřevostavby na severozápad od hlavního města jsme se vydali jednoho slunného letního odpoledne. Útulný bungalov s terasou otevřenou na jih nezapře zálibu své majitelky v předmětech, které mají duši - lucerničky, komody s patinou i takové detaily, jako romantický květovaný set na čaj, dodávají domu tu pravou domáckou atmosféru.

Prvním impulzem, který odstartoval naše kroky k novému bydlení, byl prodej pozemku ve vysněné lokalitě mého muže. Šlo o místo na kraji města, kousek od domu mých rodičů - ideální na procházky se psem, blízko přírodě a zároveň ne příliš daleko od městské vybavenosti. Dlouho jsme po očku sledovali, zda nebude ke koupi některá z parcel nebo řadovek, které stojí poblíž, avšak štěstí nám nepřálo. Když tedy před pár lety manžel zjistil, že tento pozemek je v nabídce, hned druhý den jej koupil.


Dům, ve kterém schody nenajdete

V návrhu konkrétní podoby domu jsme byli limitováni regulativy, které jsou pro toto území stanoveny. Jedním z nich byl například požadavek na plochou střechu. Naším hlavním kritériem bylo, aby dům byl jednopodlažní.

Po zkušenostech s řadovkou, kde jsme dříve bydleli, neustálým běháním z patra do patra a několika pádech, které se nám na točitém schodišti staly, jsme už žádné schody nechtěli. V domě bychom navíc rádi zestárli, proto jsme si přáli, aby byl co nejvíce bezbariérový.

Přiznám se, že moje představa ideálního domku pasovala spíše na anglický venkov. Zbožňuji rustikální styl s nádechem Anglie nebo Provence. Viděla jsem se v cihličkách a oknech s bílými rámy. Architekt, kterého jsme na začátku oslovili, vypracoval návrh klasické zděné moderní stavby.

Dům byl zajímavý, ale cítila jsem, že to není ono. Byl navržen v ryze minimalistickém stylu a nesladili jsme se ani v dalších bodech, které pro nás byly důležité. S architektem jsme se tedy rozloučili a pokračovali v hledání dál.

utulny-bungalov-zepredu

obr.: Fasáda z modřínového dřeva je ošetřena lazurovacím olejem. Obnova nátěru je sice potřeba až po několika letech, pokud však natírání majitele přestane bavit, fasádu zkrátka nechají přirozeně zešednout. Foto: Martin Zeman


Přírodní materiály vítězí

Dřevostavby jsem již předtím znala, jelikož si je postavili oba moji bratranci. Velmi se mi líbily a dřevo se zdálo být dobrým kompromisem - i při moderním tvarosloví působí útulně a hřejivě. Zkušenost se stavbou vlastního zděného domu navíc máme a nedá se říci, že bychom si ji toužili zopakovat. Stála nás opravdu spoustu času a nervů – vše bylo velmi zdlouhavé a spolupráce s jednotlivými řemeslníky problematická.

Lákala nás představa rychle postaveného domku od jednoho dodavatele. Trvalo ještě nějaký čas, než jsme opravdu našli to, co jsme hledali. Strávili jsme hodiny a hodiny probíráním nejrůznějších inspiračních obrázků a fotek realizací, až mi padla do oka nabídka firmy AtTRIUM a řada domů Exklusive, kde se mi líbilo domů hned několik.

Po vstupní konzultaci s odborníky přímo u nás na pozemku nakonec zvítězila varianta typového domu Perseus upraveného individuálně nám na míru. Na rozdíl od výchozího návrhu jsme chtěli pokoj navíc - pracovnu nebo pokoj pro hosty.

Praktickým nápadem bylo rozšíření úložného místa o část půdního prostoru přístupného pomocí skládacích schůdků. Během dvou setkání s panem architektem Dušanem Řezáčem z pražského ateliéru modulora, autorem původního projektu, jsme vyřešili naše požadavky na změnu dispozice a přípravy mohly začít.

Forma, jakou jsme později vybírali ostatní vybavení domu, jako jsou podlahy, dveře, umyvadla, baterie, kliky, topná tělesa a další, pro nás byla docela neobvyklá. Vše proběhlo během jedné návštěvy ve společnosti Atrium. Jelikož jsme ale tuto informaci dopředu věděli, veškeré komponenty jsme pečlivě vybrali a sepsali. Mnoho prvků se dalo na místě prohlédnout v reálné podobě, takže nakonec vše proběhlo hladce.

utulny-bungalov-obyvaci-pokoj

obr.: Dřevěná podlaga, lepená na betonový podklad, zajišťuje akustický komfort. Chůze po ní téměř není slyšet. Podlahové topení je příjemný bonus a se dřevem si bez problémů rozumí. Foto: Martin Zeman

utulny-bungalov-jidelna

obr.: Romantizující doplňky se prolínají celým interiérem a smoderním charakterem stavby sympaticky kontrastují. Foto: Martin Zeman

utulny-bungalov-kuchyne

obr.: Výběru veškerého vybavení domu předcházela pečlivá příprava, což se ukázalo jako velmi rozumné, stejně jako důraz na kvalitu. Foto: Martin Zeman


Sofistikovaná konstrukce dřevostavby a hrubá stavba za dva dny

Dřevostavba je založen na betonové desce, konstrukce obvodových zdí nese označení DifuTech a jedná se o difuzně otevřenou skladbu, která umožňuje, aby dům přirozeně uvolňoval vlhkost z interiéru. To se jednoznačně odráží na vnitřním klimatu. Nikdy nemáme pocit nekvalitního vzduchu. Když potřebujeme intenzivně vyvětrat, otevřeme okna a díky příčnému provětrání je zde čerstvý vzduch během chvilky.

Energeticky úsporný standard domu je znát zejména v zimě - topení občas vypínáme i v těch největších mrazech, bývá tady opravdu teplo. Dům je vytápěn plynovým kotlem a všude je rozvedeno podlahové topení. Dřevěná eurookna s trojskly mají na minimální únik tepla jistě také svůj vliv.

Samotná realizace objektu byla v porovnání s naší předchozí zkušeností procházka růžovou zahradou. Hrubá stavby trvala snad pouhé dva dny. Na místo totiž dorazily již hotové panely i s okny připravené ve výrobě a pomocí těžké zvedací techniky byly osazeny na své místo.

Všechno probíhalo velmi rychle a efektivně, byla znát perfektní organizace všech fází. Nevzpomínám si, že by se během realizace vyskytly nějaké závažnější problémy, upozornila jsem snad jen na zapomenutou zásuvku či posunutý výstup pro osvětlení, což se v obou případech velice rychle vyřešilo.

utulny-bungalov-vyhled

obr.: Dům se částečně zakusuje do svahu, proto je využita opěrná stěna, díky které je možný přístup do objektu ze všech stran. Foto: Martin Zeman

utulny-bungalov-ve-svahu

obr.: Okna na severní straně objektu jsou menší, aby tepelné ztráty byly minimální. jsou kompenzována velkými prosklenými plochami jižní fasády, které zajišťují dostatek světla i tepelných zisků v zimě. Foto: Martin Zeman


Dobře promyšlená dispozice

Dispozice bytu zahrnuje vše, co k životu potřebujeme - prostorný obývací pokoj s jídelnou a malou kuchyní, ložnici, dva dětské pokoje, pracovnu a zázemí. Na obývací prostor navazuje velká terasa orientovaná na jih. Když je venku krásně, stačí otevřít velké posuvné okno a rázem je plocha obývacího pokoje dvojnásobná.

Celá rodina si na terase ráda užívá společné hodování nebo posezení u kávy. Situaci nám trošku komplikuje jen náš pes, který je ještě štěně a my ho učíme, že dovnitř nesmí. Nechat okno otevřené bez dozoru je zatím nemyslitelné.

Užitná plocha není nijak obrovská, ale tak jsme si to přáli. Menší prostor pro skladování věcí vítáme, člověk je nepřímo nucen nehromadit. Velkých pokojů a nekonečných hodin úklidu jsem se nabažila v řadovce, nyní mi vůbec nechybí. Zahrada u domu je z velké části bezúdržbová.

Sekání trávy jsme si v minulosti užili dost, dnes raději trávíme čas odpočinkem na terase nebo u koní, na kterých se již nějaký ten rok učíme jezdit. Jsou zde zejména růže, "srdíčko", levandule, šalvěj a podobné rostliny evokující venkov - ať už ten francouzský, nebo ten klasický český.

Jsme moc rádi, že jsme nakonec zvolili dřevostavbu, v ledasčem předčila naše očekávání. Za krátkou dobu, co zde bydlíme, jsme si na ni tak zvykli, že bychom už neměnili.

utulny-bungalov-zahrada

obr.: Pozemek umožnil dům orientovat zcela ideálně, obytnou částí na jih. Z pohodlí terasy s krásným výhledem se tak dá slunce vychutnávat téměř po celý den. Foto: Martin Zeman

utulny-bungalov-terasa

obr.: Přesah střechy chrání terasu před deštěm a interiér před paprsky ostrého letního slunce. Pokud to však přece nestačí, stín zajistí vnější okenní žaluzie. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

Spojení kvalitní architektury a precizní realizace se zvládnutím všech konstrukčně náročných detailů je záležitostí v našich končinách stále ještě méně obvyklou. Je příjemné vědět, že i stavba rodinného domu se může obejít bez stresu, časových prodlení a série nečekaných komplikací. Dobře odvedenou práci celého týmu – od projektantů po řemeslníky, potvrzuje spokojenost obyvatel domu, kterým jejich dřevostavba přirostla k srdci více, než na začátku čekali.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

utulny-bungalov-uvodni

obr.: Trávník bychom na této zahradě hledali marně. Je maximálně bezúdržbová, což ji ale na kráse nijak neubírá. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Jsme velmi rádi, že si klienti vybrali jeden z domů z řady ATRIUM Exclusive, který splnil představy stavebníků o ideálním bydlení. Rodinný dům Perseus byl individuálně upravován dle přání klientů a konečný výsledek hovoří za vše. Stojíme si za tím, že individuální úpravy všech rodinných domů jsou zásadní etapou každé výstavby a je jen málo účelné přizpůsobovat se typovým domům, zejména z pohledu celoživotní investice, která je ze strany každého stavebníka učiněna. Chtěl bych popřát novým majitelům této překrásné dřevostavby, za celý tým firmy ATRIUM, mnoho let bezproblémového a klidného bydlení.

Vlastimil-Makovec-ATRIUM
Vlastimil Makovec
ATRIUM s.r.o.


Technické parametry:

  • Velikost pozemku: 666 m2
  • Zastavěná plocha: 141,3 m2
  • Užitná plocha: 119,89 m2
  • Spodní stavba: základová deska
  • Stavební systém: montovaná dřevostavba
  • Tepelné izolace: dřevovláknitá deska Gutex
  • Fasáda: fasádní palubkový obklad z modřínu kladený vodorovně
  • Střecha: vazníková střešní konstrukce s otevřeným prostorem pro sklad 12,6 m2
  • Střešní krytina: plech falc. Lindab PLX tloušťky 0,6 milimetru HB Polyester
  • Okna: dřevěná okna s trojskly
  • Podlahová krytina: dřevěná podlaha, marmoleum, dlažba
  • Vytápění: plynový kondenzační kotel Vaillant + 120l zásobník na TUV
  • Skladba stěny směrem dovnitř: sádrovláknitá deska, instalační předstěna, parobrzdná deska, sádrovláknitá deska, dřevěná konstrukce, tepelná minerální izolace, sádrovláknitá deska, fasádní tepelná izolace, strukturní omítka
  • Celková tloušťka stěny: 296 mm 
  • Hodnota U: 0,20 W/m2K
  • Realizace: ATRIUM, s.r.o.

utulny-bungalov-pudorys-1NP


mail-ico-poptavka

Líbí se vám dřevostavba a chcete znát její přibližnou cenu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost ATRIUM, s.r.o. je výrobcem a dodavatelem vysoce kvalitních dřevostaveb s unikátní technologií DifuTech® - difuzně otevřený konstrukční systém, kterým staví moderních energeticky úsporné dřevostavby po celé republice, na Slovensku a také v Rakousku. Specializací firmy je zejména výstavba individuálních domů podle architektonických studií klientů, případně individuální úpravy typových domů. V současné době dosahuje roční výstavba 60–90 rodinných domů. Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 4-2013

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop