Snili o chatě nebo penzionu na horách, nakonec si postavili obojí

Snili o chatě nebo penzionu na horách, nakonec si postavili obojí

Lucie Němcová | Středa, 12. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Kombinace společné vize, pracovně sehraného týmu s blízkými rodinnými vazbami a pořádné dávky zkušeností z oboru téměř nemohla skončit ničím jiným než jedinečným a krásným výsledkem. Přes výzvy pozemku od začátku nechyběla radost z tvorby a plnění snu. Navrhovat pro sebe, bez tlaku termínů a dohadování s třetí osobou, navíc uprostřed malebné přírody, se prostě nestává každý den.

Už delší dobu jsme se švagrem a švagrovou koketovali s myšlenkou, že bychom si společně pořídili penzion či chatu na horách k pronájmu. Ptáte-li se, proč zrovna s bratrem mého muže a ne sami – za prvé jsme nerozlučná čtyřka, která spolu již léta pracuje pod jednou střechou naší rodinné firmy a zřejmě si ani nedovedeme představit něco podnikat bez sebe, a za druhé se to prostě ve dvou lépe táhne.

Impulz k realizaci dřevostavby a pocity z pozemku


Čekali jsme na tu správnou příležitost a správné místo. Bydlíme v podhůří Jizerských hor, takže jsme hledali v blízkém okolí. Mezi inzeráty jsme narazili na jeden pozemek ve Sklenařicích, který byl v nabídce již dlouho. Zajímalo nás proč, a tak jsme se tam rozjeli. První pocity byly smíšené, a ne moc pozitivní. Slunko na něj pořádně vykoukne jen v letních měsících, byl hodně zarostlý – skrz nálet nebylo vidět ani na jeden konec, navíc byl celý podmáčený.

Nicméně měl pro nás tři velké výhody. První bylo umístění přímo pod vyhledávaným lyžařským vlekem, na který přes les není vidět, takže opticky nijak nenarušuje život na pozemku. Druhým byla úžasná klidná atmosféra. Třetím místní potok protékající skrze parcelu. To pro mnohé není nic výjimečného, ale pro dva bratry rybáře obrovská výzva ke splnění dalšího snu – mít vlastní rybník. Než jsme ale podepsali rezervační smlouvu, cest na pozemek ve Sklenařicích jsme absolvovali opravdu nespočet.

horska-srdcovka-zimni-krajina-s-domem

Vysněný rybník: Nově vytvořená vodní plocha na parcelu vnáší jedinečný prvek viditelný i z interiéru. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

Těžký dřevěný skelet, lehká a jasná volba


Po koupi pozemku následovalo plánování a rozvrhování, kterému samozřejmě předcházelo očištění pozemku od náletu a přebytečných vzrostlých stromů. Dřeva z toho bylo na rozdávání, podělili jsme se i se sousedy. Jak jsem se zmínila výše, manžel se švagrem jsou rybáři, takže „stavební" priorita byla jasná – kam umístíme rybník a jak velký.

Chlapům oči jen zářily a chvílemi to vypadalo, že si ze stavební buňky udělají druhý domov. Jelikož máme architektonicky-realizační společnost zaměřující se na dřevostavby, nebyl pro nás problém si projekt navrhnout a s pomocí vlastní techniky zrealizovat. Typ stavby byl jasný, jedině dřevostavba a nejen tak ledajaká – těžký skelet. Je totiž naší srdcovou záležitostí a také konstrukčním systémem, na který se specializujeme. S architekturou jako takovou jsme problém neměli žádný, územně totiž nespadáme pod žádné regule, které by nás nějak limitovaly.

horska-srdcovka-dum-z-boku

obr.: Domy musí pojmout i několik rodin současně. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

Jedna dřevostavba prostě nestačí


Jelikož je to kout, kde část zimy nezasvítí, zvolili jsme velké prosklení, aby se zde lidé necítili ponuře. Ačkoliv jsou pro tuto oblast po architektonické stránce typické roubenky, těžký skelet je vlastně naší moderní alternativou staveb s podobně dřevěnou atmosférou jako roubenka, ale s možností umístění velkého prosklení a dodržení současného trendu nízkoenergetického a pasivního stavění.

Po našem úspěchu se stavbou rodinného domu Orlí hnízdo jsme se opět pustili do podobného konceptu, pouze s přizpůsobením charakteru pozemku a potřebám chaty k možnému pronájmu. Ačkoliv nebyl pozemek nijak zvlášť velký, po diskuzi jsme zvolili postavit chaty dvě, abychom si je časem mohli rozdělit na území Krakonošovo a Trautenberkovo.

horska-srdcovka-nocni-pohled

obr.: Exkluzivní atmosféra horského chaletu se mísí s českou a tradiční architekturou. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

Nezaměnitelný šarm interiéru


Výsledek vidíte sami. Snažili jsme vtisknout stavbám zase trošku jinou duši. Když vcházíte dovnitř, svléknete se v prostorném a prosvětleném zádveří, ze kterého je vstup do koupelny, technické místnosti nebo velké společné místnosti s veškerým zázemím. Tato místnost je velikostí velkorysá a dokáže pojmout i několik rodin s dětmi (chata je kapacitně navržena pro 16 až 20 osob). Z této místnosti lze vyjít na terasu před domem. Skrze velká prosklení je vidět na rybník a protější les.

horska-srdcovka-jidelni-stul

Obytný prostor: Jídelní stůl i sedačka pojme početné obsazenstvo. I přes svou velikost přízemí neztrácí na útulnosti díky množství použitého dřeva. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

horska-srdcovka-pohled-zima-noc

obr.: Domy musí pojmout i několik rodin současně. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

Masivní trámy a krb obložený kameny


Vrchní patro je čistě „spací". Nachází se zde koupelna a tři pokoje, z nichž jeden je koncipován jako apartmán složený ze dvou místností. Dominantami stavby jsou velká prosklení, masivní trámy nosného skeletu, dubové obklady a krb obložený žulovými kameny dokonale ladící s kuchyňskou linkou. Já osobně mám ráda prostor vrchního apartmánového pokoje s ložnicí ve štítě. Je to dokonalá schovka pro dospělé i děti. Takový únik ze světa. Pro sportovní vybavení (kola, lyže a podobně) je k dispozici sklad hned naproti vchodovým dveřím.

horska-srdcovka-satna

Vstupní prostor: Kontrast kamenné dlažby a dřeva dostává prostor i zde. Svou strukturou je břidlice praktická a vlídná – na první pohled nápadně neprozrazuje otisky špinavých bot, jako jiné světlejší či jednobarevné druhy podlah. Důležitý je dostatek prostoru předsíně, aby i větší množství hostů mělo dostatek pohodlí a místa při odchodu či příchodu. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

horska-srdcovka-obyvaci-pokoj-krb

Krb: V horské chatě oheň prostě nesmí chybět. Masivní krb s výrazným žulovým obložením spoluutváří ohnisko setkávání a relaxace okořeněné malebným výhledem do zahrady. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

horska-srdcovka-kuchyne

Kuchyně: Přirozeně usazená do otevřeného obytného prostoru, takže i když vaříte, neztrácíte kontakt s ostatními, krásným výhledem nebo ohněm v krbu. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

horska-srdcovka-schodiste


"Dřevo do interiéru horské chaty prostě pasuje. Výrazně působí na naše smysly a ovlivňuje celkovou atmosféru."


horska-srdcovka-podkrovi

Univerzálnost: Řešení horních pokojů je flexibilní. Je libo dětský koutek, pracovnu nebo další místa k přespání? Vše je možné. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

horska-srdcovka-postel

Úkryt: Ložnice ve štítu je součástí apartmánu a má nezaměnitelnou útulnou atmosféru. Není divu, že se řadí mezi nejoblíbenější místa interiéru. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

horska-srdcovka-koupelna

Koupelna: Do hry zde vstupuje tmavá břidlice, která strukturu dřeva nechává ještě lépe vyniknout. Do objektu uprostřed přírody svým charakterem navíc dobře pasuje. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

horska-srdcovka-loznice

Ložnice: Dřevo interiéru cíleně dominuje. Pro někoho možná až příliš, pro jiného tak akorát. Důležité je, že si tóny dřevěných prvků vzájemně rozumí a působí tak harmonicky. Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

Dál už s jinými vlastníky


Ptáte-li se, zda bychom takhle zpětně něco měnili, za nás čtyři jednoznačně ne. Těsně před dokončením nám nečekaně přišla nabídka k odkoupení celého areálu. Samozřejmě jsme se všichni shodli na tom, že ne. S postupem času a přehodnocení našich současných časových možností jsme však polevovali a začali domýšlet, co všechno by pro nás tento sen ještě znamenal za práci s provozem.

Začali jsme postupně o možném prodeji uvažovat, až jsme nakonec podlehli. Jedním z důvodů bylo i to, že chaty budou k pronájmu a našim klientům můžeme stále nabídnout bydlení na zkoušku ve stylu czech-chalet. Jsme také rádi, že se objekt dostal do rukou milých lidí. Realizace celého projektu nás jako vždy bavila, o to víc, že jsme si stavěli sami pro sebe, nepřizpůsobovali architekturu třetí osobě, ani nás nijak netlačil čas stěhování.

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 100 m2
  • Užitná plocha: 176 m2
  • Konstrukční systém: těžký dřevěný skelet
  • Teplo a větrání: podlahové vytápění + teplovzdušný krb / přirozené větrání
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,14 W/m2K
  • Projekt: 2018, ateliér TFH
  • Realizace: 2019, TFH dřevěné skeletové domy, www.czech-chalet.cz, www.tfh.cz, www.sklenarickechaloupky.cz
  • Foto: Tomáš Mach, Martin Koubek

horska-srdcovka-pudorys-1np

Půdorys 1. nadzemního podlaží

horska-srdcovka-pudorys-2np

Půdorys 2. nadzemního podlaží.


mail-ico-poptavka

Chtěli byste bydlet v podobné dřevostavbě z těžkého skeletu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost TFH dřevěné skeletové domy je rodinná firma, která se specializuje na návrhy a realizace staveb s konstrukcí těžkého dřevěného skeletu. Každým rokem realizuje na dvě desítky individuálních projektů. V současné době se specializuje pouze na návrhy a realizace dřevostaveb v těžkém skeletu. Referenčním projektem této společnosti je czech-chalet.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 1-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop