Skeletové dřevostavby (těžký dřevěný skelet)

Skeletové dřevostavby (těžký dřevěný skelet)

Andrea Kaštanová | Pátek, 31. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Zatímco lehký dřevěný skelet dominuje ve sféře výstavby rodinných domů, těžký dřevěný skelet je vhodný zejména pro větší stavby bytového charakteru, občanské vybavenosti, administrativy i průmyslového využití. Dřevěné prvky jsou dva až tři a půl krát hmotnější než u lehkého dřevěného skeletu, často se ve stavbách tohoto typu uplatňuje lepené lamelové dřevo, jež je sice dražší než klasické řezivo, splňuje však požadavky na kvalitu nosných prvků.

Pro výstavbu menších staveb se těžký dřevěný skelet používá většinou z důvodu variabilnosti vnějšího pláště, který může být tvořen, vzhledem ke své nenosné funkci, velkými plochami zasklení. Lákavá je i architektonická čistota konstrukce a možnost přiznání masivních dřevěných prvků v interiéru nebo v exteriéru stavby. Těžký dřevěný skelet umožňuje větší rozpětí s malým počtem vnitřních sloupů, čímž poskytuje značnou volnost pro řešení půdorysu. Flexibilita a variabilita jsou proto jednou z dalších důvodů k volbě skeletového systému i u stavby rodinných domů.

Moderní podoba těžkého dřevěného skeletu, pracuje výhradně s certifikovanými tyčovými prvky z lepeného dřeva, které jsou spojovány ocelovými svorníky a styčníky. Nosnou konstrukci tvoří sloupy v pravidelném rastru spojené vodorovnými průvlaky v obou směrech. Vodorovné ztužení je zajištěno zejména stropy, svislé pak obvodovým pláštěm a tuhými jádry. Zvláštní skupinou jsou montované stavby s lehkým ocelovým skeletem. Jejich vnější stěny tvoří sendvičová skladba s deskovými materiály na bázi dřeva, izolací a dalšími funkčními vrstvami.

OVĚŘENÍ DODAVATELÉ SKELETOVÝCH DŘEVOSTAVEB→

Hlavní výhody těžkého dřevěného skeletu


  • Kostra domu nosná i estetická: Nosnou funkci má kostra z masivních dřevěných profilů, vizuálně přiznaná vně či v interiéru.
  • Stabilita bez betonu:Většina těžkých skeletů se zakládá na patkách, bez časově a finančně náročného betonování základové desky.
  • Variabilita: Umožňují vytvářet v obvodovém plášti velké otevřené části, které bývají často prosklené. Lze je kombinovat s jinými technologiemi dřevostaveb.
  • Kompoziční volnost: Stěny jsou nenosné a nezávislé na skeletu, vznikají tedy flexibilní a variabilní dispozice. Příčky lze uspořádávat i během životnosti stavby.
  • Šetrně na dosah přírody: Plně prosklené fasády, bez nutnosti úprav a zesilování konstrukce, umožňují dokonalý kontakt s venkovním prostředím a bydlení doslova na dosah přírody.

drevostavba-hrazdena-konstrukce-vodopad-u-domu

TIP NA ČLÁNEK: Těžký dřevěný skelet: dřevostavby plné vzdušnosti a světla


Líbí se vám konstrukce dřevostaveb z těžkého dřevěného skeletu? Nechte se inspirovat...

dřevostavba těžký dřevěný skelet exteriér
 
dřevostavba těžký dřevěný skelet exteriér podvečer
 
dřevostavba těžký dřevěný skelet zahrada podvečer
 

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop