Při stavbě si nechali dobře poradit. Díky tomu teď mají dům, který si tak přáli

Při stavbě si nechali dobře poradit. Díky tomu teď mají dům, který si tak přáli

Lucie Němcová | Středa, 11. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Když u 66. varianty zjistíte, že to stále není ono, naplno vám dojde, že ani vystudovaná architektura není zárukou hladkého návrhu vlastního domu. V tomto bodě si Jakub s Lucií řekli dost a oslovili ke spolupráci zkušené architekty. Jejich nadhled a každodenní praxe pomohly vytvořit dřevostavbu, která dává smysl v celku i detailu.

Večery strávené nad neustále překreslovanými půdorysy způsobily, že už jsme je s mojí ženou Lucií nemohli už ani vidět. Myslel jsem si, že si svoje bydlení navrhnu sám, jelikož jsem obor studoval. V praxi se mu ale nevěnuji a po mnoha desítkách dispozičních variant mi došlo, že tudy cesta nepovede.

Věděl jsem, jak dobře se to dá udělat a že se tomu neblížíme. Oslovit architekty byl v tu chvíli skvělý krok. Pomohli nám skloubit základní pilíře dispozice dohromady a domyslet klíčové detaily. Připravili také skvělý hmotový model, takže si člověk vytvořil dobrou představu o domě.

drevostavba-ekopanely-dum-se-zahradou

Jednoduchost: Minimalisticky řešený vzhled stavby – čisté linie, elegantní prosklené plochy a kontrast černé s dřevěným obkladem. Foto: Martin Zeman


Reálná hodnota času a práce

Architekti se ujali studie a dodavatelská firma nám připravila kompletní podrobný projekt. Realizovali následně hrubou stavbu a opláštění. Další fáze stavby už jsme řešili sami subdodavatelsky. Tenkrát se nám navržená cena za kompletní zhotovení zdála moc vysoká, ale kdybych věděl, jak to dopadne, zvolím kompletní dokončení.

Cena sice vypadala vysoká, ale byla reálná. Nejenže člověk neumí dohlédnout časovou náročnost, ale také nevidí, jak komplikované je koordinovat všechny profese současně. To bylo pořád: „Pane domácí, jak chcete tohle?" A já říkal: „Nevím! Udělejte to, jak to má být." Já opravdu nevím, jak přesně má například elektrikář udělat zásuvky. Tato fáze tedy byla dost vyčerpávající.

Velká vděčnost putuje k dodavatelům za ochotu, dodržení ceny i pomoc v době, kdy už dávno nebyli placeni a my si nevěděli rady.

drevostavba-ekopanely-oploceni-domu

obr.: Celý pozemek je krásně oplocen. Foto: Martin Zeman


Dobré jméno dřevostaveb

Už na studiích nás o dřevostavbách učili samé výhody a hodně mě tyto stavby bavily. Rozhodnutí pro konstrukční systém ze dřeva tedy bylo přirozené. Panely z lisované slámy použité ve stěnách nás zaujaly svou odlišností a schopností akumulovat. Taky se nám líbí, že jde o difuzně otevřenou konstrukci.

drevostavba-ekopanely-pohled-na-dum-zepredu

obr.: Původní varianta byla vsadit zádveří do objemu domu, ale současné řešení se ukázalo jako vhodnější – nenarušuje dispozici hlavního obytného prostoru. Foto: Martin Zeman

drevostavba-ekopanely-stit-domu

Kompaktní tvar: Z hlavní hmoty domu vystupuje malé zádveří. Přechodový prostor mezi vnějším a vnitřním prostředím. Foto: Martin Zeman


Domov, který propojuje s přírodou

Prostor pro život jsme chtěli mít co nejvíce otevřený a propojený. Přáli jsme si galerii, která je sice neefektivní z hlediska užitné plochy, ale když jsme nahoře, můžeme si povídat a být spolu. Podporuje pocit pospolitosti. Jsme s Lucií oba z klasických zděných domů, kde měl sice člověk v horním patře klid, ale byl hodně odříznutý.

drevostavba-ekopanely-dum-s-terasou


Hranice mezi vnitřním a vnějším mizí

Naším dalším přáním bylo trávit hodně času venku. Pomáhá nám jej naplňovat velká terasa a navazující zahrada. Když v létě otevřeme dveře dokořán, je obývací pokoj dvojnásobný, skoro jako taneční parket. Neustále využíváme velký venkovní stůl, chodíme bosky a je to prostě paráda.

Po celé řadě výpočtů a zvažování, zda stavbu realizovat ve standardu pasivního domu a využít dotace Nová zelená úsporám, jsme od této myšlenky upustili. Kvůli velkým proskleným plochám totiž nevycházel důležitý koeficient (poměr plochy a pláště objektu). A tak máme dům z hlediska fungování téměř pasivní, ale bez oficiálního razítka.

drevostavba-ekopanely-dum

obr.: Dům je krásně otevřen na terasu, společně se vstupem na venkovní zahradu. Foto: Martin Zeman

drevostavba-ekopanely-jidelna-s-kuchyni

Propojení: Jakmile počasí dovoluje, hranice mezi interiérem a exteriérem mizí a terasa rozšiřuje obytný prostor domu. Foto: Martin Zeman

drevostavba-ekopanely-terasa

Terasa: Nebo snad taneční parket? Místo, které násobí obývací prostor a je v létě ohniskem života v domě. Velký stůl pojme rodinu i velkou partu kamarádů. Foto: Martin Zeman


Zdroje energie

Teplo, které vyrábí elektrokotel, v domě rozvádí teplovodní podlahové vytápění a v podkroví jeden radiátor. Doplňkem jsou pak krbová kamna. Byl problém sehnat kamna s tak malou výkonností, aby se dům nepřehříval, ale podařilo se. Trošku jsme se báli, jestli stoupající teplý vzduch nebude moc zahřívat horní patro, ale je to v pořádku.

drevostavba-ekopanely-design-dveri

drevostavba-ekopanely-hlavni-obytny-prostor


"Nejoblíbenějším místem uvnitř je kuchyňský ostrůvek. Rodina i návštěvy se neustále sdružují kolem. Když se pak ještě otevřou dveře na terasu, nemá to chybu."


drevostavba-ekopanely-kuchynska-linka

Kuchyně: Kuchyň je vytvořena ze zbytků dřeva ze stavby. Jakub s Lucií ji chtěli ponechat otevřenou bez skříněk, což se podařilo a jsou z ní nadšení. Detaily už si Jakub navrhoval sám. Foto: Martin Zeman

drevostavba-ekopanely-jidelna-kamna


Mistrovství detailu

Příště bych k návrhu domu přizval také interiérového designéra. V interiéru je tolik detailů, které je potřeba domyslet. Člověk pak do nového prostoru přinese milion svých věcí, neví kam je dát, a tak je prostě někam šoupne. Také elektrické zásuvky jsou velké téma.

Všichni nás varovali, ať jich uděláme spoustu, a poslechli jsme, ale klidně jich mohlo být ještě víc. Promyslet dopředu všechny praktické detaily je výzva a vyplatí se nechat si pomoct od lidí, kteří se dané věci věnují denně a mají zkušenosti.

drevostavba-ekopanely-kvetinace

Domov pro rostliny: Místo s dostatkem světla a zároveň řešení krásné na pohled. To je okenní zahrada. foto: Martin Zeman

drevostavba-ekopanely-sedaci-okno


"Galerie: Splněný sen a místo, kde se odpočívá i pracuje a zároveň je stále ve spojení s živým obytným prostorem."


drevostavba-ekopanely-galerie

drevostavba-ekopanely-schodiste

Schodiště: Nezbytný funkční prvek je povýšen nápaditými detaily, jako je síť namísto zábradlí, a slouží zároveň jako rodinná galerie. Foto: Martin Zeman

drevostavba-ekopanely-oddelovaci-stena

obr.: V ložnici je vybudovaná stěna, která přirozeně odděluje spací část od šatny v ložnici. Foto: Martin Zeman

drevostavba-ekopanely-loznice


"Jsme z konstrukce nadšeni. Drží se tu konstantní teplota, která pouze v létě o několik stupňů vystoupá. Zejména proto, že máme nestíněná okna na západ, což se do budoucna změní."


drevostavba-ekopanely-nahled-do-koupelny

Koupelna: Struktura dřeva v koupelně je vždy zárukou hřejivého pocitu. Doplněna o drobný detail a teplý neutrální odstín je ideálním místem odpočinku, uvolnění a očisty. Foto: Martin Zeman

drevostavba-ekopanely-koupelna

obr.: Dům má dvě samostatné koupelny. Foto: Martin Zeman

Co bychom udělali jinak

Pokud bych stavěl znovu, zvažoval bych, jestli opravdu realizovat galerii. Je to přeci jen plýtvání místem. V domku, který má 90 metrů čtverečních, by to mohla být 40 metrů velká ložnice. Ale je to pěkné, a jelikož jsme už v návrhu počítali s možným rozvojem, není do budoucna vyloučena i přestavba.

Plánovat ve svých 30 letech dům na dalších 50 let a přizpůsobovat návrh tomu, jak budu fungovat ve stáří, se mi nezdá ideální. A tak jsme dům navrhovali do jisté míry jako modulární, aby byly změny možné. Také bychom nyní s odstupem navrhli větší kuchyni.

V době, kdy jsme stavěli, jsme v pražském bytě příliš často nevařili a vycházeli z toho, že velkou kuchyň nepotřebujeme. Tady na vesnici se však věci změnily a štědřejší prostor pro vaření by se hodil. Zkrátka život ukazuje nové a nové úhly pohledu, takže uvidíme, co přinese budoucnost. Můžeme však říct, že teď a tady se nám zde žije parádně a neměnili bychom.

Pohled redaktorky

Jsou domy, které mají kromě dobrého funkčního základu přidanou hodnotou. Faktor x, který cítíte, i když ne vždy přesně víte, co jej způsobuje. Někdy je v detailech, někdy v materiálech, někdy v celkové atmosféře. Tento dům, přestože plochou skromný, je navržen pro život.

Detaily jako kuchyňský ostrůvek, velká okna, knihovna s lenoškou, galerie, ale i praktické drobnosti jako promyšlené úložné prostory nebo držák na rostliny společně způsobují jedinečnou chemickou reakci, která je neodolatelná a generuje v současnosti čím dál vzácnější hřejivou útulnost.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 93,3 m2
  • Užitná plocha: 124,3 m2
  • Konstrukční systém: rámová konstrukce – systém Ekopanel (stavební deska lisovaná z obilné slámy bez použití pojiv)
  • Teplo a větrání: teplovodní vytápění s napojením na elektrokotel (možnost napojení na tepelné čerpadlo) + nezávislá krbová kamna
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,159 W/m2K
  • Projekt a realizace: EKOPANELY SERVIS s.r.o., www.ekopanely.cz, 2015–2016

drevostavba-ekopanely-1-np

drevostavba-ekopanely-rez-stenou

drevostavba-ekopanely-2-np


mail-ico-poptavka

Líbí se vám dřevostavba ze slaměných ekopanelů? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost EKOPANELY SERVIS využívá svůj jedinečný systém pro výstavbu typových a individuálních rodinných domů, půdních vestaveb, příček a podhledů. Systém je využitelný také pro rekonstrukce stávajících objektů. Veškeré materiály používané při výstavbě domu jsou vysoce kvalitní a certifikované, realizaci provádí zkušené specializované montážní skupiny. Společnost působí na trhu od roku 1999. Ze systému ekopanelů bylo dosud realizováno více než 600 dřevostaveb u nás i v zahraničí.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 1-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop