Ideální dům s chytrou dispozicí je cílem každého stavebníka. Kde začít, aby fungoval podle našich představ

Ideální dům s chytrou dispozicí je cílem každého stavebníka. Kde začít, aby fungoval podle našich představ

Lucie Němcová | Pondělí, 09. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Neexistuje jedna jediná správná dispozice. Každý člověk je jiný a má jiné zvyklosti a potřeby, které dispozici ovlivňují. Navržení správné dispozice je vždy proces, do kterého vstupuje spousta informací a podnětů. Jejich snoubením a vyvážením vzniká dokonalá dispozice.

Vstupní informace

Úplně na začátek bych každému stavebníkovi, který si chce postavit svůj nový domov, doporučil konzultovat ještě před koupí vhodnost parcely pro jeho záměr s odborníkem, lze tak předejít možným komplikacím. Aby mohla vzniknout chytrá a funkční dispozice, je nutné předat architektovi co nejvíce informací o sobě, své rodině, jak fungujete doma, co děláte za práci, zda pracujete i z domu, máte domácí mazlíčky, co je vám příjemné, či naopak nepříjemné.

Zkrátka vše, co vás napadne. Pokud má architekt vytvořit domov, ve kterém se budete cítit skvěle a bude fungovat přesně podle vašich představ, musí toho o vás vědět co nejvíce. Další důležitou informací, která do návrhu chytré dispozice vstupuje, je samozřejmě lokace místa. Zejména velikost a tvar parcely, její svažitost, orientace vůči světovým stranám, kontext s okolní krajinou, regulace v daném území a podobně.

Návrh chytré dispozice

Pokud má architekt veškeré výše zmíněné informace, je na něm, aby vymyslel ideální dispozici šitou na míru. Nejprve by měl být odsouhlasen koncept umístění domu na parcele, který reflektuje výhledy z pozemku, světové strany, regulace, kontext s budoucí zahradou a další. Po odsouhlaseném konceptu se již přistupuje k samotnému návrhu domu a jeho dispozici. V tento moment přichází ke slovu tužka, skicák a architektova kreativita.

Celý proces návrhu je dialogem mezi investorem a architektem, na jehož konci je ideální dům s chytrou dispozicí. Velmi důležité na tomto procesu je vzájemné porozumění a pochopení se. Z pozice architekta vím, že není úplně snadné předat veškeré myšlenky, vize a detaily klientovi tak, aby pro něj byly srozumitelné. Ne každý si dovede představit velikosti a funkční řešení dispozice pouze na základě půdorysů a skic.

Naštěstí jsme v době, kdy nám technika dovoluje téměř zázraky. V našem ateliéru používáme virtuální realitu. Klient si tak může svůj dům projít a ověřit veškeré návaznosti ještě před tím, než je postaven. Ve virtuální realitě jste schopni vnímat prostor na vlastní kůži, aniž byste měli špetku představivosti, zkrátka vše vidíte na vlastní oči. Pokud je vše podle vašich představ, nebrání nic převézt virtuální realitu do té reálné a vy se můžete těšit z nového domova, který má opravdu chytrou dispozici.

Průvodce na cestě k dobré dispozici

Nutno říci, že dispozice domu je jen střípkem, byť velmi důležitým, v celkové mozaice návrhu domu. Chytrá dispozice domu by neměla řešit pouze vnitřní uspořádání jednotlivých místností. Musí řešit i další návaznosti, zejména propojení s exteriérem, kdy například chytrým propojením obývacího pokoje se zahradou dokážeme získat další kvalitní pobytový prostor.

ing-arch-lukas-pejsar-3ae
Ing. arch. Lukáš Pejsar
architekt 3AE s.r.o.

Pasivní dům v Černošicích


Zadání znělo. Pasivní dům pro tříčlennou rodinu. Od klientů jsem měl volnou ruku, ale omezení, která ovlivňovala dispozici, bylo spousta. Dům měl vyrůst na místě bývalé chaty a měly být částečně využity původní základy, zároveň objekt musel být v pasivním standardu, tudíž kompaktní. Jelikož se jednalo o menší dům, rozhodl jsem se obývací prostor v přízemí co nejvíce otevřít a propojit se zahradou, aby působil vzdušněji.

cernosice skica

Klidová zóna čítárny je zde řešena jako jakýsi záliv, který je ovšem pořád součástí otevřeného prostoru. Vstup, zádveří a technická místnost s toaletou a sprchovým koutem se pak nachází v méně lukrativní severní části domu. Skladovací prostor je v přízemí ukryt pod schodištěm. V patře se nachází minimalistická chodba, ložnice, pokoj, koupelna a velká šatna, která byla velkým přáním paní domu.

V případě tohoto domu vidím chytrou dispozici zejména v tom, že byť má celý objekt jen 106 metrů čtverečních užitné plochy, na obývací prostor, ve kterém lidé tráví nejvíce společných chvil, připadá celých čtverečních metrů 45.

pasivni-dum-cernosice-cely-dum

pasivni-dum-cernosice-terasa

Tip architekta

Otevřená dispozice společně s velkým prosklením působí vzdušně a opticky prostor zvětšuje. Je velice příjemné mít v interiéru kontakt s venkovní zelení. Ideální je propojit obývací prostor se zahradou a terasou. Docílíme tak funkčního propojení a plynulého navázání na zahradu. Oba prostory pak působí jako funkční celek.

Díky velkým proskleným plochám má dům během chladných měsíců nemalé tepelné zisky ze slunce, čímž šetří na vytápění. Tyto tepelné zisky je samozřejmě za potřebí v letních měsících eliminovat předokenním stíněním.

pasivni-dum-cernosice-interier

pasivni-dum-cernosice-obytny-prostor


Přečtěte si celý příběh domu v redakční návštěvě

Pasivní dřevostavba s aktivní červenou
 

pasivni-dum-cernosice-1np

pasivni-dum-cernosice-pudorys-2np

Dům u Slapské přehrady


Dispozice tohoto domu byla nejvíce ovlivněna požadavkem investora na společné prostory. Jelikož dům nyní slouží převážně k rekreaci a klient požadoval možnost posezení většího množství lidí, je tomuto požadavku podřízen obytný prostor, který je zároveň propojen s venkovní velkou terasou. Ta je zastřešena „kšiltem", který dovolí užívat ji i během deštivých dnů.

Zároveň slouží v letních měsících jako pasivní stínění prosklené stěny obývacího pokoje. Další nesporná výhoda tohoto zastřešení je fakt, že odstíní hluk bavící se společnosti na terase a neruší tak spící v pokojích v patře. Kromě zádveří a skladu se v přízemí nachází koupelna, která je hojně využívána hlavně v letních měsících. V koupelně je za posuvnými panely schováno technické zázemí.

drevostavba-prodesi-domesi-slapy-skica

Aby bylo docíleno oddělení klidové a pobytové části, byl vstup na schodiště umístěn do zádveří, čímž došlo k eliminaci přenosu hluku z pobytové části přes schodiště do patra. V patře je součástí chodby malá čítárna s knihovnou. Je zde samostatná toaleta, koupelna, ložnice a dva velké pokoje. V podhledu chodby jsou umístěny stahovací schody do půdního prostoru, jenž skýtá velké úložné prostory.

dum-slapska-prehrada-cely-dum

Tip architekta

Propojení terasy se závětřím domu je příjemné, zejména kvůli tomu, že umožňuje mít úroveň terasy a podlahy domu v jedné rovině. Celé přízemí domu je pak propojeno se zahradou bez jediného schodu a plynule tak navazuje na okolní terén.

dum-slapska-prehrada-interier

dum-slapska-prehrada-kuchyne

Tip architekta

„Sedací" okno je vtipné řešení, které v interiéru nezabírá tolik místa, protože částečně využívá hloubky parapetu okna a poskytuje příjemný prostor, kde člověk může spočinout s knížkou a zároveň v sobě skrývá úložný prostor.

dum-slapska-prehrada-obyvaci-pokoj

dum-slapska-prehrada-stit-domu


Přečtěte si celý příběh domu v redakční návštěvě

Na první pohled nenápadný domek, na druhý hezká, pohodlná a úsporná dřevostavba
 

drevostavba-prodesi-domesi-slapy-pudorys-1np

drevostavba-prodesi-domesi-slapy-pudorys-2np

Foto: Prodesi/Domesi, Martin Zeman


Další články věnované dispozici domu:

Jak se rodí chytrá dispozice: Každý metr čtverečný má svou cenu
 
Nad dispozicí domu přemýšlejte! Finančně nejnáročnější prostory jsou koupelny a WC - jak ušetřit, poradí architekt
 
interier-drevostavby-archcon-biskup-cernosice
 
DaS 5-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop