Původní dům proměnili v novou dřevostavbu s osobitým stylem

Původní dům proměnili v novou dřevostavbu s osobitým stylem

Dana Jakoubková | Úterý, 22. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Koupě a rekonstrukce staršího domu může být vzrušujícím způsobem, jak získat domov snů, ale i finanční loterií či náročným cvičením z představivosti. Na druhou stranu pokud se to povede, může vás nové bydlení stát méně než novostavba. Pavel a Ĺubica ale věděli, jak postupovat, aby riskovali co nejméně, a dnes jsou ze své volby nadšeni. Úžasná proměna je v podstatě zcela novým domem zasazeným do původních proporcí, s výrazně vyšší kvalitou bydlení a osobitým stylem.


Rekonstrukce domu byla jasná volba

Když manželé dům koupili, byl v provozu již sedmý rok. Konstrukčně bylo vše v pořádku a na svoji dobu (rok výstavby 2008) i progresivní v podobě difuzně otevřené skladby stěny. Od prodávajících se také dozvěděli, že dům nestavěla stavební firma, ale místní tesař pod stavebním dozorem architekta a za využití dřeva ze zdejších lesů, což bychom dnes označili nálepkou udržitelná výstavba pod taktovkou cirkulární ekonomiky.

Potud vše v pořádku. Ovšem fasáda si říkala o face lift a ani interiér nebyl podle představ nových majitelů. Že bude třeba dům rekonstruovat po stavebnětechnické i architektonické stránce, ovšem věděli od začátku. Proto si vyžádali od prodávajících kontakt na architekta, který dům navrhl.

Nad původními plány s ním pak probrali, co vše lze uskutečnit. Bylo třeba upravit dispozici a následně zrealizovat zcela nový interiér na základě individuálního designového návrhu, včetně atypických kusů nábytku. Došlo i na výměnu fasády a vstupních dveří, instalovalo se nové topení, chlazení a rozvody elektřiny.

Architekt přetlumočil představy majitelů do přitažlivého uspořádání prostoru se vzájemným působením konstrukčních, dispozičních, funkčních a čistě vizuálních prvků. Výsledkem je výrazný a přitom jednoduchý, líbivý, ale i osobitý interiér, jehož vlídnost je téměř svůdná.

rekonstrukce domu na novou dřevostavburekonstrukce domu na novou dřevostavbu terasa

 

KONTINUITA: Výraz domu prokazuje velkou úctu k jednoduchosti, jejíž podmanivost završuje nové opláštění ze sibiřského modřínu natřené na šedo. Světle šedý pigment olejového nátěru sjednocuje i všechny konstrukční dřevěné prvky interiéru. Hlavní obytná místnost směřuje k prosklenému portálu, který oslavuje zahradu a propouští do domu jemnou, uklidňující atmosféru.


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby roku! Tato rodinná dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Poklad z druhé ruky". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

rekonstrukce domu na novou dřevostavbu interiérrekonstrukce domu na novou dřevostavbu interiér

 

REDESING: Volba materiálů, barev a individuální design jsou klíčovými faktory nově pojatého interiéru, který proměnil architekt na míru potřebám a estetickému cítění majitelů domu. Kromě židlí, ušáku a svítidel je vše nad rámec přiznané konstrukce vyrobeno v truhlářsko- zámečnické dílně. Konstrukční řešení solitérních kusů nábytku kombinuje subtilní ocelové tyčové konstrukce s dřevěnými lakovanými a dýhovanými výplněmi, přehlídku soudržnosti interiéru završuje barevné sladění prostoru, výběr dekorací, obrazů a svítidel. Masivní estetika dřeva a surové fyzično kovových povrchů nepůsobí těžkopádně. Významnou roli v tom hraje archetypální vlídnost přiznané konstrukce, s níž působí prostor zabydleně sám o sobě, i étos jednoduchosti zařizovacích prvků.

Komentář architekta

Jednoduché hmotové řešení domu, umístění na pozemku, obdélníkový půdorysný tvar, kompozice oken, umístění vstupu a sedlová střecha odpovídá obvyklým požadavkům CHKO. Ty jsem nechtěl pouze formálně splnit, snažil jsem se k nim přistoupit kreativně a přenést logiku selského rozumu, který i bez předpisů CHKO určoval po staletí architekturu staveb historické vesnické architektury, do typologie moderní stavby rodinného domu. Mojí ambicí bylo vytvořit moderní vesnický dům, který by odpovídal architektonicky, stavebně technicky i svým vybavením současným požadavkům, a přitom byl realizovatelný za rozumné peníze.

Ing-arch-Tomas-Klanc
Ing. arch. Tomáš Klanc
Klanc architekti

VÝRAZ: Dispoziční řešení domu do třech identických částí je podřízeno hlavní konstrukční opoře domu – plné vazbě ve tvaru písmene „A", která vychází z tradičního venkovského stavitelství. Sedmimetrový rozpon šířky domu pomáhají překonat šikmé vzpěry namísto středového sloupku a spolu s ostatní přiznanou konstrukcí jsou hlavní součástí architektonického výrazu interiéru. Prolínání záměrně přiznaných konstrukčních, dispozičních, funkčních a čistě vizuálních prvků přes sebe a jejich vzájemná prostorová interakce, přináší uživateli nezaměnitelné vjemy. Ústřední „sochařskou formou" prostoru je ocelové schodiště, vyrobené z plechu a pásoviny a jako jeden kus vložené do konstrukce domu. Jeho výrazné vodorovné (nášlapy) i svislé (zábradlí) dělení přidává do interiéru další vrstvu, která svojí subtilností a barvou kontrastuje s převažujícím konstrukčním dřevem a velkými plochami dřevěných obkladů.

rekonstrukce domu na novou dřevostavbu vrchní patrorekonstrukce domu na novou dřevostavbu propojení interiéru se zahradou

 

EFEKT: Dům je prototypem minimalistické stavby, nic v něm nechybí, ani nepřebývá, vše je velké tak akorát. Přesto zbylo místo i na něco neobvyklého – otevřenou galerii, která přináší do interiéru efekt podstatně dražší stavby i přesto, že se jedná o malý, úsporný domek. Galerie slouží jako zašívárna i herna a její zábradlí materiálově navazuje na schodiště.


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 96 m2
  • Užitná plocha: 160 m2
  • Konstrukční systém: rámový lehký skelet, difuzně otevřená skladba
  • Energie / teplo: elektrokotel, podlahové elektrické topení + krbová kamna + reverzní klimatizační jednotka
  • Větrání: přirozené okny
  • Autor arch. návrhu a projektu: Ing. arch. Tomáš Klanc www.klanc.cz
  • Realizace: 2018, subdodavatelsky

rekonstrukce domu na novou dřevostavbu půdorys 1NPrekonstrukce domu na novou dřevostavbu půdorys 2NP

 

casopis-drevo-stavby-3-2021-titulka-200x239

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop