Přízemní dřevostavba Kateřiny a Davida je třetím domem v jedné zahradě

Přízemní dřevostavba Kateřiny a Davida je třetím domem v jedné zahradě

Lucie Němcová | Čtvrtek, 11. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Raději svůj prostor, klid a investici do vlastního nežli nerespektující sousedy, betonovou džungli a „vyhazování" peněz formou nájmu. To byla klíčová „proč" Davida a Kateřiny na cestě ke změně.

Stoprocentní rozhodnutí stavět nový dům podpořil kromě výše zmíněných faktorů ještě rodinný pozemek v sousedství domu rodičů. Finanční zdroje tak mohly proudit do realizace samotného objektu. Stavbu občas lidé na první pohled s humorem hodnotí jako „garáž" pro její skromnou velikost, ale zdání klame.

Uvnitř působí mnohem větší a s přehledem nám poskytuje vše ke komfortnímu životu. Navíc je rychle uklizená a negeneruje vysoké měsíční náklady. S elektřinou (kde je zahrnuto i topení) se pohybují kolem třech tisíc měsíčně.

Rychlost nutí rychle se rozhodovat


Stavba ze dřeva je podle našeho gusta. Zděné domy nás nikdy neoslovily, stejně jako bydlení v bytě. Vyzkoušeli jsme si a stačilo, zejména kvůli problematickým sousedům. Zahradu dostupnou pár kroků a vlastní soukromí nic nenahradí.

Samozřejmě nás baví i rychlost realizace dřevostavby. V dubnu jsme poprvé kopli na pozemku a v prosinci jsme zdobili stromeček v novém. Bylo ovšem náročnější znát odpovědi na všechny otázky, kterých se během tohoto rychlého procesu vyrojilo požehnaně. Musíte se umět rozhodnout a vybrat z mnoha možností velmi svižně.

drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-3

Jednoduchá typologie: Nekomplikovaný tvar domu, přitom univerzální pro vnitřní dispoziční řešení. Foto: Martin Zeman

Navrhujeme si dům sami


Projekt vyšel z námi nakresleného plánu, který zohledňoval všechny potřeby, ale taky specifika místa – třeba vstupní prostor hned vedle terasy na jihu. Realizační firmu jsme vybrali na veletrhu a vedle perfektního výrobního zázemí a krásných domů, které jsme mohli navštívit, rozhodlo hlavně lidské souznění.

drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-2

„Náš dům je třetí v řadě rodinných usedlostí na jednom místě a v jedné zahradě. Na návštěvy není daleko." Foto: Martin Zeman

Bez stavebního dozoru ani ránu


V poslední fázi dokončování domu jsme si zajišťovali některé dodávky sami a tady jsme se párkrát spálili. Jelikož jsme vybrali dodavatele poměrně zdaleka, nemohli jsme využít jejich prověřených řemeslníků z dané lokality.

Zpětně bychom rozhodně zainvestovali do stavebního dozoru, který by ohlídal prováděné práce a mohl by být na stavbě i v době naší nepřítomnosti, případně bychom více dbali na výběr firmy z databáze ADMD, kde je zaručena vysoká kvalita.

drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-4

Vstup: Z umístění domu na pozemku jednoznačně vyplynulo, kde má být hlavní vchod. Netradičně má místo hned vedle terasy. Foto: Martin Zeman

drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-posezeni-na-terase

HS portál: Varianta portálu, která sice stála o pár desítek tisíc více, ale svou funkčností a čistým vzhledem vyplácí zpět radost a pohodlí. Foto: Martin Zeman


Polystyren prý akusticky funguje jako buben, takže jsme do konstrukce na doporučení zvolili foukanou celulózu, aby stěna efektivně tlumila hluk z tratě."


drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-5

Stínění: Vnější žaluzie na jižní straně odvádějí v létě velkou práci a chrání před nesnesitelným teplem. Foto: Martin Zeman

Technické doladění


Protože pozemek lemuje vlaková trať, zvolili jsme akustický panel s lepšími vlastnostmi odhlučnění. Se zavřenými okny o vlaku ani nevíme. Teplo přivádí topné rohože v podlaze. Chybí pouze v ložnici a dětském pokoji, kde jsou přímotopy, aby regulace byla operativnější.

Podlaha má určitou tepelnou setrvačnost a mohlo by to být nepříjemné v momentě, kdy člověk potřebuje nižší teplotu na spaní. Máme i přípravu na kamna, ale ta budou pravděpodobně pouze vzácným romantickým doplňkem. Dům má tak malé ztráty, že i kamínka s malým výkonem jej snadno přehřejí.

drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-obyvaci-pokoj

Obývací pokoj: Šedivou pohovku vyvažuje hnědý kamenný obklad stěny. Nejvíc pozornosti ale stejně putuje do venkovního výhledu. Foto: Martin Zeman

drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-interier-obyvaci-pokoj

Design interiéru: Vnitřní prostor domu už byl pod taktovou jeho majitelů. Prozrazuje velkou lásku k šedé a zvířatům. Foto: Martin Zeman


Rekuperace nám neseděla, ale určitou míru výměny vzduchu zajišťuje mechanismus na korigování vlhkosti vzduchu ve formě fasádního průduchu a ventilátoru na půdě."


drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-interier-kuchyne

Kuchyně: Tmavě modrá s bílou šéfuje minimalistické kuchyni. Foto: Martin Zeman

drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-interier-komora

Spíž: Prakticky napojená na kuchyni a dostatečně velká pro všechny zásoby. Nahlédněte do půdorysu, jak je chytře poskládaná se sprchovým koutem v koupelně. Foto: Martin Zeman

drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-koupelna

Koupelna: I když by David nejraději šedou úplně všude, koupelna si vysloužila zemitější a hřejivější barvu. Její umístění v půdorysu je dál od ložnice, aby v noci členové domácnosti nerušili jeden druhého. Foto: Martin Zeman

drevostavba-roku-ico


Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento přízemní dům se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Třetí generace v jedné zahradě". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Léto v dřevostavbě


V létě nás před úmorným vedrem doslova zachraňují předokenní žaluzie. Z hlediska horka bychom zřejmě znovu nešli do této verze terasy na jihu, ale hledali bychom jinou variantu. Jinak nás dům po všech stránkách těší a opakovaně jsme rádi za rozhodnutí stavbu zrealizovat, i když to je proces v lecčem náročný.

drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-1

Foto: Martin Zeman

Otázky pro dodavatele dřevostavby


Co se vám jako první vybaví při vzpomínce na tuto stavbu?

Pohodoví klienti, vlastně celá rodina. Dodnes jsme v kontaktu. U nás platí, že pokud klient vybere naši společnost, chceme, aby nám věřil. Ta důvěra je pro naši společnost zavazující a snažíme se, aby byl výsledek perfektní.

Investoři nám věřili a dali na naše rady a doporučení. Výsledek můžete posoudit sami. Obecně platí, že klient, který nemá v dodavatele důvěru s ním nemá stavět dům. Přináší to jen nedorozumění, neshody, špatné emoce a nakonec výsledek, z kterého nemá nikdo radost.

Kterou vlastností je tento dům výjimečný?

Dům byl budován v záplavovém území řeky Metuje a z toho důvodu bylo prováděno vyšší založení domu. I přes toto omezení se investorům podařilo dům citlivě osadit do krajiny a mohou se těšit z krásného prostředí.

Tomáš-Tesař-DOMY-DNES
Tomáš Tesař
DOMY D.N.E.S. s.r.o.

Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetická dřevostavba
  • Zastavěná plocha: 118,75 m2
  • Užitná plocha: 101,44 m2
  • Konstrukční systém: DMK systém (prefabrikovaný panel)
  • Teplo a větrání: elektrické odporové v podlaze/přímotopy, nucené větrání AERECO
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,17 m2K/W
  • Projekt: Atelier DMK, 2015
  • Realizace: 2016, DOMY D.N.E.S. s.r.o., www.domydnes.cz

drevoastavby-treti-generace-v-jedne-zahrade-pudorys


casopis-drevostavby-5-2021-titulka-228x272

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop