Stavební dozor je klíčovým při stavbě dřevostavby. Jak a kde ho spolehlivě najít?

Stavební dozor je klíčovým při stavbě dřevostavby. Jak a kde ho spolehlivě najít?

Redakce | Pátek, 19. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

„Hledám stavební dozor pro dřevostavbu" je velmi častým příspěvkem v diskuzích na internetu. Přitom sehnat osvědčený stavební dozor pro realizaci dřevostavby je tak jednoduché. Stačí se podívat na stránky Asociace dodavatelů montovaných domů.


Kvalitní stavební dozor zajistí hladký průběh stavby

Většina objednatelů nových domů pracuje v jiných oborech, než jsou dřevostavby. Proto je určitě více než vhodné, aby si po dobu montáže svého domu zajistili za poplatek externího odborníka, který bude na stavbě vykonávat funkci stavebního dozoru.

Stavebním dozorem bychom měli pověřit člověka kompetentního, který dřevostavbám rozumí a hlavně s nimi má zkušenosti. Ten pak bude průběh výstavby dřevostavby kontrolovat, vše průběžně dokumentovat a investorovi ušetří nemalé peníze i starosti.

Ideální stavební dozor zajistí, že montáž vaší dřevostavby proběhne hladce. Peníze, které za stavební dozor zaplatíte, se vám většinou vrátí v kvalitně postavené dřevostavbě, čímž zásadně eliminujete případné budoucí reklamace nebo spory se zhotovitelem.

stavebni-dozor-stavba-drevostavby

Foto: Dreamstime

Kde najít kvalitní stavební dozor

V České republice existuje sdružení Asociace dodavatelů montovaných domů, které sdružuje společnosti z oblasti dřevostaveb - realizační firmy, dodavatele materiálů a produktů pro stavbu. Jeho cílem je realizace kvalitních dřevostaveb a osvěta kvalitních dřevostaveb.

Kvalitu u svých členů ADMD zajišťuje pomocí tak zvaného Dokumentu národní kvality, což je certifikace, která je přísnější, než zákonem dané normy v ČR - klade vysoké nároky na výrobce a dodavatele dřevostaveb jak ve výrobě, tak přímo na staveništi.

Celé znění Dokumentu národní kvality je možné si zdarma stáhnout a prostudovat na stránkách Asociace dodavatelů montovaných domů.

Ověřování dodržování požadavků – certifikaci provádí navíc nezávislý certifikační orgán - Výzkumný a vývojový ústav dřevařský, Praha, s.p. Asociaci dodavatelů montovaných domů poskytuje a aktualizuje na svých webových stránkách kromě jiného i seznam ověřených a kvalifikovaných stavebních dozorů.

 

stavebni-dozor-plany-drevostavba

Foto: Dreamstime

Případné spory s realizátorem dřevostavby vyřeší ombudsman

Pokud během stavby přece jen dojde ke sporům mezi investorem a realizátorem, i když realizaci zajišťoval stavební dozor, může v tomto případě opět pomoci Asociace dodavatelů montovaných domů. Lze totiž využít institutu smírčího orgánu – ombudsmana pro dřevostavby.

Jeho smyslem a úkolem je obnovit přerušenou komunikaci, vyřešit stížnost, resp. reklamaci investora a zároveň objektivně posoudit a navrhnout oběma stranám vyřešení jejich sporu smírčím způsobem ku spokojenosti všech zúčastněných.

Kontakt na smírčí orgán – ombudsmana pro dřevostavby najdete na stránkách sdružení Asociace dodavatelů montovaných domů.

 

stavebni-dozor-spor-ombudsman

Foto: Dreamstime

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop