Nevšední roubenka v trampské osadě

Nevšední roubenka v trampské osadě

Markéta Kristová | Středa, 30. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Úpatí brdské vrchoviny se vyznačuje především svou úchvatnou krajinou. Staří trampové moc dobře věděli, proč zde od 20. let 20. století hojně zakládali chatové oblasti a trampské osady. Do jedné takové osady jsme se vydali na návštěvu roubenky, která v moderním pojetí vzdává hold tomuto místu.

Díky blízkosti hlavního města patří obec Kytín k velmi navštěvované rekreační oblasti. Za klidem a přírodou sem zavítají především vášniví houbaři, trampové, cyklisté a v zimě i běžkaři. Nesmíme opomenout ani chatovou oblast osada Na Rovinách, kde najdeme vyhlášenou hospodu Čunčí huba, neboli Občerstvení U Dernerů, a právě zde se odehrává dnešní příběh.

„Celé to začalo v roce 2018, kdy jsem měl nutkání postavit rekreační objekt pro sebe a své přátele. Začal jsem hledat na realitních portálech a na jednom z nich se mi zalíbil pozemek na louce. Po chvíli jsem si uvědomil, že vím, kde to místo je. Sedl jsem na kolo a vyrazil se tam podívat. V momentě, kdy jsem se na pozemku rozhlédl kolem sebe, jsem věděl, že je to láska na první pohled. Popadl jsem telefon a zavolal makléři, že to beru," začíná vyprávět svůj příběh Allan.

Není se čemu divit, i mě zdejší klid a okolní lesy naplňují opravdu příjemným dojmem. O takový pozemek muselo stát jistě hodně zájemců. „Vlastně to bylo snadné. Nebylo zde napojení na inženýrské sítě, což většinu zájemců odradilo. Pro mě to ale byla výhoda, přesně takhle jsem to chtěl. Moc dobře jsem totiž věděl, jak si to tu zařídím," vysvětluje Allan.

DrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenkaDrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenka

 

Rychlé a na milimetr přesné


Na první pohled by člověk ani neřekl, že se pod skeletovou konstrukcí roubenky skrývá prostorný sklep s technickou místností a garáží. „Já tomu říkám hybridní dům. Chtěl jsem něco neobvyklého, proto jsem vymyslel, že dřevěnou konstrukci usadím na vyšší zděný sokl, který bude viditelný v interiéru. Ono je to i výhodné v zimě, kdy napadne sníh. Dřevěná konstrukce s ním tak vůbec nepřijde do styku a je krásně odizolovaná. Pamatuji si, že když jsme začali sokl stavět, lidé v okolí si mysleli, že tu bude stát zděný dům," vysvětluje Allan.

Jak se z našeho rozhovoru dozvídám, samotná realizace roubenky, tedy doba od kopnutí do země po úplné nastěhování, trvala půl roku. „Přiznám se, že jsem firmy tlačil za hranice jejich zvyklostí, aby stavba probíhala bez prostojů. Například výroba roubené části běžela současně se stavbou sklepa a podezdívek, přičemž se zároveň vyráběla okna. Nebylo snadné přesvědčit výrobce oken k zahájení výroby, aniž by měl možnost zaměřit si dosud neexistující otvory a dodavatele dřevěné konstrukce k její výrobě, aniž by byla hotová zděná část, na kterou měla být usazena. Pečlivá koordinace a sázka na schopnost firem realizovat dílo se „strojařskou" milimetrovou přesností se vyplatila, všechny části stavby do sebe zapadly jako kostky Lega a úspora času se počítala na měsíce. Jsem rád, že se vše podařilo a my jsme tu mohli strávit v poklidu ten šílený covidový čas, který na začátku roku 2020 začínal," dodává Allan.

DrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenkaDrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenka

 

DrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenkaDrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenka

 

Světla díky svým zevnitř „bronzovým" stínidlům osvětlují prostor medově měkkou září a k pohodě stačí, když plameny v krbu tiše olizují polínka dobře vyschlého dřeva.


DrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenkaDrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenka

 

Slovo architekta


Dům je ojedinělý svou konstrukcí z lepeného dřeva, to stojí za pozornost v první řadě, hned poté vyniká vysokou kvalitou vypracování. Prohlédněte si detaily spojů, povrch dřeva je laskavý na dotek i na pohled. Dům má také krásnou vůni. Největší výzvou bylo vyhovět roubenému systému tak, aby celek byl harmonický a architektonický výraz svěží. Jsem nadšen z jednoduchosti. V době olepování celých měst a vesnic polystyrenem je to prostě balzám.

Ing. arch. Vladimír Krajíc Atelier FACT s.r.o.
Ing. arch. Vladimír Krajíc
Atelier FACT s.r.o.

Sledujte oficiální YouTube kanál časopisu DŘEVO&stavby, sruby&ROUBENKY. Autor videa: Martin Zeman, DAtelier.cz

S návštěvou se v roubence počítá


Na zahradě stojí za povšimnutí malá útulna, která poskytne bez problému nocleh až pěti lidem. Součástí je i praktická koupelna a venkovní sprcha, která může být využívána v létě. Hned naproti útulně najdeme prostornou terasu s kuchyňkou, která může být využívána celoročně. „Jak jsem již zmínil na začátku, mým záměrem bylo postavit útočiště pro setkávání s přáteli, ne rodinný dům."

Takovou malou vychytávkou je pergola, která slouží nejen k posezení, ale také jako jeviště. „Snažíme se zase rozproudit krev v žilách zdejšího osadního života. Několikrát se zde pořádal koncert kapely mých kamarádů a v létě sklidilo úspěch divadelní představení (opět kamarádů, „umělců z Prahy"), které se hrálo u nás, „pod pergolou". Rád bych, aby se z toho stala tradice každého pozdního léta. Tak tahle hezky se nám Na Rovinách sousedí!"

DrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenkaDrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenka

 

Důležité je být připraven


O tom, že vše krásně sedí, vypovídá i interiér roubenky, který zaujme svým dispozičním uspořádáním a zlatavým nádechem barvy borovicového dřeva, které se nemusí impregnovat. Za povšimnutí stojí nejen viditelné zdivo v interiéru, ale také spousta oken, která do domu přivádí dostatek světla. „Miluji pohledy do okolní přírody," dodává Allan.

Veškerou elektroinstalaci v domě si dělal majitel sám. „Mám k té práci vztah a dalo by se říct, že je to i mým koníčkem. Když je potřeba, tak tu vlastně dělám elektrikáře celé osadě, což utužuje sousedské vztahy," směje se. „Ještě plánuji dát na střechu solární elektrárnu. Ta domu zaručí skoro úplnou nezávislost, alespoň v „nouzovém" režimu. V létě téměř pokryje spotřebu domu a v zimě chod lednice, svícení, čističku a vodárnu i při výpadku sítě. Jsem připraven na nesnáze, které mohou v budoucnu nastat a jsem velmi rád, že mám útočiště, které mi poskytne vše, co je k životu potřeba."

DrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenkaDrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenka

 

V přízemí domu nenajdeme žádné dveře, které by od sebe oddělovaly jednotlivé místnosti. Prostor kolem schodiště je volně průchozí.


DrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenkaDrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenka

 

DrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenkaDrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenka

 

Slovo majitele


Bydlí se nám tu senzačně. Dům sám o sobě je nekomplikovaně přívětivý a svou jednoduchou dispozicí a minimem obestavěného prostoru obětovaného schodišti působí harmonickým a uklidňujícím dojmem. Převaha dřeva v interiéru, dřevěné obvodové stěny, viditelná konstrukce krovu a palubkami podbité stropy, jakož i prkenné podlahy v patře poskytují útulnost a pocit bezpečí. Hlavně, když se za okny snese tma, působí dům až magicky. To pravé kouzlo však spočívá v lokalitě. Tedy v místu a lidech. Roubenka samotná vyrostla neskutečně rychle, doslova za pár dní. Chtěl bych zejména poděkovat Stanislavu Maříkovi (IMS-BAU), Oto Uchytilovi (OK Pyrus) a Bohuslavě Koudelové (Okna Macek) za odvahu, se kterou na mé neobvyklé požadavky přistoupili. Na závěr patří mé poděkování i Ing. arch. Vladimíru Krajícovi za to, jak vše hezky vymyslel, a Ing. Otakaru Koudelkovi (majiteli firmy OK Pyrus) za to, že mě přesvědčil a nezklamal.

Allan majitel roubenky
Allan
majitel roubenky

DrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenkaDrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenka

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato moderní roubenka se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Osada svobody". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 75 m2
  • Podlahová plocha: 117 m2
  • Konstrukční systém: těžký dřevěný skelet BSH hranol
  • Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch-voda, kombinace radiátorů (pro rychlý zátop) a podlahového topení + krb
  • Venkovní nátěr: olejový
  • Vnitřní nátěr: žádný
  • Okna: dřevěná trojitá (Okna Macek a.s.)
  • Projekt: Ing. arch. Vladimír Krajíc (atelier FACT, s.r.o.)
  • Realizace: (2019) OK Pyrus s.r.o. (dřevěná konstrukce), IMS-BAU s.r.o. – Stanislav Mařík (zděná část)
  • Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Moderní skeletová roubenka

Zdroj: OK PYRUS s.r.o.


drevostavby-sruby-a-roubenky-2022-01-mega-menu

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 1-2021
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop