Krkonošská poloroubenka s vůní cedrového dřeva obnovila rodinné dědictví

Krkonošská poloroubenka s vůní cedrového dřeva obnovila rodinné dědictví

Markéta Kristová | Čtvrtek, 10. listopad 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Medové tóny na stěnách s vůní cedrového dřeva v kombinaci se zděnou částí dělají krkonošskou poloroubenku velmi útulnou. To, co ji ovšem přidává na váženosti, je místo, které je srdcem i duší celé stavby. Není tedy divu, že má pro Jaroslava s Petrou zvláštní význam.

Ani několikahodinová dojezdová vzdálenost z trvalého bydliště sem nebrání investorům často dojíždět. Kdo by se také divil, když tu Jaroslav prožil část svého dětství, a to přímo v chalupě, která tu původně stála. „Ono to má celé ještě hlubší příběh. Moje babička s dědou po válce koupili chalupu, která stála hned naproti té dnešní. Když se tu ale stavěla nová silnice, roubenka musela být zbourána. V té době se jim naštěstí naskytla možnost odkoupit poloroubenku hned na protilehlém pozemku. Do ní jsem právě jako malý kluk jezdíval a vlastně stále jezdím, i když je nyní v novém kabátu," začíná vyprávět příběh Jaroslav.

Počáteční rekonstrukce střídá demolici


Hned v úvodu mě napadlo, že původní 200 let stará rodinná chalupa si jistě žádala tolik oprav, že musela být zákonitě zbourána. Jak se však dozvídám, tak jednoznačné to vůbec nebylo. Právě naopak. „My jsme ze začátku vůbec nepočítali s tím, že bychom měli starou poloroubenku zbourat. Postupně jsme ji vyklízeli a rekonstruovali. Na půdě jsme vybudovali nové pokoje a vše se zdálo být na dobré cestě. Stálo nás to opravdu hodně úsilí a času. Motivací pro nás však bylo zachování historie a vzpomínek, se kterými byla chalupa spjata," vysvětluje Jaroslav.

I přes probíhající rekonstrukci půdy byl na kontrolu přízemí přizván statik, který však po zjištění stavu trámů prohlásil, že se chalupa bude muset zbourat. „Byl to pro nás šok, obzvlášť po tom, co jsme měli vršek téměř skoro předělaný. Škoda, že jsme nezačali rekonstruovat zdola, mohli jsme si ušetřit práci, čas a zklamání, které po tomto verdiktu následovalo." V tu chvíli bylo rozhodnuto a místo započaté rekonstrukce se přistoupilo k demolici a následnému rozhodnutí, že tu bude stát poloroubenka nová.

DrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřevaDrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřeva

 

Historie se opakuje


Proces plánování výrazně ulehčilo rozhodnutí, že bude nová stavba kopií té staré. Důležité však bylo najít spolehlivého dodavatele, který již poloroubené chalupy realizoval. „Objížděli jsme dřevostavby v okolí a hledali inspiraci a informace. Námi vybrané dodavatele, tedy firmu na zděnou i dřevěnou část, jsme měli prakticky hned za domem. Bonusem k tomu všemu byla i skutečnost, že spolu v minulosti již podobné typy staveb realizovali. Vše probíhalo na jedničku. Stavebníkům určitě doporučujeme hledat realizační firmu blízko místu výstavby. Ušetříte si tím spoustu telefonátů a ježdění na dlouhé vzdálenosti," shodují se Jaroslav s Petrou.

Stavba začala zděnou částí, po ní následovalo napojení části dřevěné. Mezitím bylo nutné dodržet technologickou přestávku kvůli postupnému vysychání a sedání dřeva. Celková doba výstavby trvala zhruba rok pod odborným technickým dozorem, který je u tohoto typu stavby velmi důležitý. „Zvolili jsme dřevo ze sibiřského cedru (borovice limba). Má specifickou barvu i vůni a vytváří zdravé klima, které ocení především lidé s alergickými problémy jako je i náš syn," upřesňuje Jaroslav.

Z původní chalupy se zachovalo rozvržení místností v přízemí, přivezla se kamna s pecí, která byla před demolicí ze starého domu rozebrána, stejně jako sauna, která je též na původním místě. V horním patře vznikl dostatek místa pro pokoje a do štítu se vešla dětská „zašívárna."

DrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřevaDrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřeva

 

DrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřevaDrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřeva

 

Tradiční chalupa s moderním nádechem


I když chalupa dostala nový nádech, troufám si říci, že duch místa zůstal zachován. „V interiéru jsme si vše navrhovali sami. Velkou radost máme z pece, na které se v pohodlí vyspí dva lidé, a také z kamenného obložení uvnitř i kolem domu. Téměř dva roky jsme se ale trápili s topením, které se pořád nedařilo zkorigovat. Vytápění je tu řešeno trochu složitěji, a to formou kachlové pece na dřevo, kde je výměník a dále elektrokotlem, ke kterému je přidáno teplovodní podlahové topení s radiátory. Po několika návštěvách opravářů se ukázalo, že důvodem byl špatně namontovaný ventil bránící správnému chodu. Dost se nám ulevilo, že to nebylo nic vážnějšího."

Velkou výhodu má i velikost pozemku, který má pro rekreační účely ideální rozlohu. „S pozemkem také nemáme žádnou práci. Jak už jsme zmiňovali na začátku, chtěli jsme to mít vše bezúdržbové, abychom si to tu i na krátký čas mohli užít. Moc dobře totiž víme, kolik práce a starostí máme s naším domem, ve kterém bydlíme. Kvůli tomu jsme sem zvolili i plastová okna v dekoru dřeva, která se oproti dřevěným nemusí natírat a vypadají hezky. Plán do budoucna je jasný – jezdit sem relaxovat, užívat si přírody a psát novou kapitolu příběhů, které navážou na historii naší rodiny."

DrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřevaDrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřeva

 

DrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřevaDrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřeva

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato cedrová poloroubenka se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Obnova rodinného dědictví". Hlasujte do 31.12. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Slovo dodavatele


Poloroubenky jsou pro mě vždy zajímavé z estetického pohledu i z konstrukčního hlediska. Kombinace zděných konstrukcí se dřevem má své kouzlo a je vždy příjemným krajinotvorným prvkem. Z hlediska konstrukčního u těchto staveb musíme řešit sedání dřevěných konstrukcí vůči zděným stěnám. Dřevěné stropy nad zděnou částí sedí na dilatačních prvcích a celá konstrukce patra se pak musí pár let spouštět dolů. U této stavby je zajímavým prvkem použití sibiřského cedru pro roubené stěny. Cedr má totiž svoji neopakovatelnou barvu, vůni i léčivé účinky na své okolí.

Ing. Pavel Pacák Sruby Pacák s.r.o.
Ing. Pavel Pacák
Sruby Pacák s.r.o.

Technické parametry


  • Konstrukční systém: poloroubenka kombinace roubené konstrukce z trámu dřeva ze sibiřského cedru 30 x 30 cm se zděnými nosnými stěnami
  • Zastavěná plocha: 97,5 m2
  • Podlahová plocha: 209,5 m2
  • Venkovní nátěr: OSMO UV olej 420 bezbarvý
  • Vnitřní nátěr: světlicový olej se včelím voskem
  • Tepelná izolace: dřevo, polystyren, konopná vlna, minerální vlna
  • Okna: plastová, dekor dřeva
  • Vytápění: kachlová kamna s výměníkem a akumulační nádrží + elektrokotel
  • Realizace hrubé stavby: 2017, Sruby Pacák s.r.o. (www.srubypacak.cz)

DrevoaStavby.cz | Krkonošská poloroubenka z cedrového dřeva

Zdroj: Sruby Pacák s.r.o.


časopis sruby&ROUBENKY 4/2022

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 4/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 4-2022
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop