Dřevostavba na základě léty prověřeného rozhodnutí

Dřevostavba na základě léty prověřeného rozhodnutí

Lucie Němcová | Pondělí, 28. listopad 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Postavit dům byla pro Lubomíra velká věc. V době, kdy o něčem takovém začal uvažovat, si pod tímto pojmem představoval složitou realizaci zděného objektu, což pro něj nebylo ani trochu lákavé. Najít však na trhu hotový dům podle vlastních představ se ukázalo jako nemožné. Otevřel se tedy dalším možnostem a o pár let později, bohatší o mnoho zkušeností, vypráví jako spokojený majitel dřevostavby příběh se šťastným koncem.

Odjakživa jsem chtěl dům, ale dlouho jsem si nedokázal představit celý proces jeho realizace. Jak bych jej sám uhlídal? A tak jsem zkoušel najít již hotový objekt ke koupi. Jenže vždy bylo něco zásadního, co nefungovalo. Přišel jsem třeba do 230 metrů čtverečních velkého domu a tam byla nesmyslně miniaturní předsíň. Nezdály se mi technologie, chybělo například řízené větrání a mnohdy nevyhovovalo ani vybavení.

Jedno po druhém


Když jsem postupně dospěl k závěru, že stavět budu, pro změnu jsem neměl pozemek. Ty opravdu kvalitní byly nedostatkovým zbožím a já si přál být v příjemné vzdálenosti od Prahy. Na ten správný moment jsem si musel dlouho počkat. Zdejší lokalitu jsem znal a vždy se mi líbila. Přišel jsem se podívat na jeden z místních pozemků, ale zalíbil se mi jiný, výše položený, na kterém nyní stojí můj dům. Díky náhodě, vlastní proaktivitě a dávce štěstí se mi podařilo jej získat. I když jsem měl jasnou představu o fungování a vzhledu objektu, chtěl jsem jej nakreslit od zkušeného odborníka, architekta. Toho svého jsem našel v časopise o bydlení. Pravidelně jsem četl jeho články a rezonoval s jeho myšlenkami.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUMDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUM

 

Sázka na kvalitu


Pak jsem začal uvažovat o dřevostavbě. Ne kvůli rychlosti, jako většina lidí, ale proto, že v mých očích znamenala menší riziko vzniku chyb. Samozřejmě v případě, že stavím s prověřenou firmou. V tomto ohledu jsem měl jednoznačně vybráno. Zvolenou firmu sleduji mnoho let, a protože jsem znal její práci, měl jsem důvěru. Studii od architekta jsem předal dodavateli k vypracování projektu.

Součástí příprav byl i výběr všech detailů domu. Během pěti hodin jsem musel odpovědět snad na dvě stě otázek. Jaký dekor budou mít podlahy, kde budou světla, zásuvky, vypínače, jaká bude dlažba, okna, jaké budou barvy stěn... Bez pečlivé přípravy to pochopitelně ani nejde. Vše je třeba mít promyšlené dopředu. Ale i tak to bylo náročné.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUMDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUM

 

Důležití pomocníci


Dům je skvěle izolovaný a v jeho původní variantě měl jako vytápění sloužit pouze elektrokotel a příležitostně krbová kamna. Velmi rychle jsem zjistil, že mi tato varianta nevyhovuje. Náklady byly vyšší, než bych si přál. Technické vybavení tedy rozšířilo tepelné čerpadlo a deset fotovoltaických panelů. Tepelné čerpadlo v zimě zajišťuje ohřev teplé užitkové vody stejně jako vytápění.

Během slunečných dní léta se ohřevu teplé vody ujímají fotovoltaické panely. Zároveň jsou částečným zdrojem energie pro spotřebiče i samotné čerpadlo, kdykoli svítí slunce. V době vysoké inflace a vysokých cen energií se investice do tepelného čerpadla a fotovoltaiky ukázala být velice výhodná. Provozní náklady jsou od té doby o dvě třetiny nižší a já jsem velmi spokojen.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUMDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUM

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Léty prověřené rozhodnutí". Hlasujte do 31.12. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Služba dobře zvolené technologie


Další z řady technologických nezbytností domu je řízená výměna vzduchu s rekuperací. Z vlastní zkušenosti jsem věděl, že i při velké snaze udržovat doma čerstvý vzduch to nebylo zcela možné. Přirozeně nastávaly situace, kdy vyměnit vydýchaný vzduch efektivně a neztrácet přitom teplo jednoduše nešlo. Vybavit dům tímto systémem bylo skvělé rozhodnutí.

První zimu jsem opravdu okna téměř neotevřel a byl tu neustále čerstvý vzduch. Dokonce i v létě jsou momenty, kdy je řízená výměna vzduchu k nezaplacení. Třeba když chci snížit teplotu v horkých dnech, je možné nastavit větrání právě na noční hodiny, kdy je teplota nejnižší, a interiér příjemně ochladit. V letním období oceňuji i možnost příčného provětrání okny a také praktické sítě proti hmyzu, kterými jsou vybavena všechna otevíravá okna. Mohu večer v klidu větrat, mít rozsvíceno, a přesto se vyhnout společnosti hmyzích návštěvníků.

Rekuperace je navíc takzvaná aktivní, takže může ještě sama trošku dotápět pomocí malého čerpadla uvnitř jednotky. S celým řešením technologií ale i domu jsem nyní velmi spokojený. Je to po dlouhé cestě plné rozhodování a zvažování krásný pocit, moci spočinout v domě, kde je mi opravdu dobře.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUMDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUM

 

Koncepčně je dům rozdělen na dvě části. Podél severní strany mají své místo provozní místnosti, tu jižní naopak lemují všechny obytné s výhledem i vstupem do zahrady.


DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUMDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUM

 

Každá místnost potřebuje jiné teplotní podmínky, proto oceňuji termostat a samostatný topný okruh podlahového topení v jednotlivých pokojích.


DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUMDrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUM

 

Slovo redaktorky


Dům, který na mě dýchá esencí jednoduchosti, neokázalosti, přitom kvality a solidnosti. Nestrhává na sebe pozornost, ale pravděpodobně bude pokorně a dlouho sloužit svému majiteli. Není pro něj totiž žádnou rychlokvaškou, ale dlouho zrajícím plodem práce, hledání a prověřování, ve kterém se krásně krystalizovaly skutečné potřeby majitele. Proto si nyní mohou tak rozumět. Čistě má subjektivní potřeba by byla některá místa více „změkčit", třeba kusovým kobercem, nebo jinými bytovými textiliemi, a posunout je tak k větší útulnosti. Nicméně ten nejdůležitější soulad mezi majitelem a jeho domovem je nastolen, a to je hlavní.

Ing. arch. Lucie Němcová redaktorka
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Zdroj: Sledujte oficiální YouTube kanál časopisu DŘEVO&stavby, sruby&ROUBENKY. Autor videa: Martin Zeman, DAtelier

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 201,13 m2
  • Užitná plocha: 170,81 m2
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: difuzně otevřený ATRIUM DifuTech Clima COMFORT
  • Zdroj energie / teplo: krbová kamna, tepelné čerpadlo Viessmann Vitocal 200-S (extrémně tiché, speciálně vybrané do husté zástavby), fotovoltaické panely AEG
  • Větrání: centrální větrání s rekuperací
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,14 W/m2K
  • Autor arch. návrhu: Ing. arch. Jan Rampich
  • Projekt: ATRIUM , s.r.o., 2017
  • Realizace: ATRIUM , s.r.o., www.atrium.cz, 2018

 

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba ATRIUM

 

DrevoaStavby.cz | časopis DŘEVO&stavby 6/22

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 6-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop