Moderní srubový dům ve spojení dřeva, skla a kamene okouzlí na první pohled

Moderní srubový dům ve spojení dřeva, skla a kamene okouzlí na první pohled

Redakce | Pondělí, 24. červenec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Obecně platí, že bydlení do značné míry definuje životní styl člověka. Někdo si postaví obrovský dům se spoustou místností, bazénem a domácím kinem, jiný potřebuje ke spokojenosti jednoduchost a pocit, že žije v souladu s přírodou. Naštěstí se minimalismus jako životní styl stal trendem posledních dvou desetiletí a pomalu odsouvá materialismus minulého století. Právě touha po jednoduchosti a životě v úzkém kontaktu s přírodou dala vzniknout nádhernému modernímu srubu nedaleko Prahy.

Eliška a Marek, mladý pár s tříletým synem, odjakživa toužili žít na klidném místě obklopeni přírodou. „Bydleli jsme několik let v pronajatém bytě na Zbraslavi, a i když je to krásná a klidná část Prahy se všemi službami na dosah, přáli jsme si být blíž přírodě a klidu," říká usměvavá majitelka. „Když se naskytla příležitost ke koupi rozlehlého pozemku v Markově rodném městečku, neváhali jsme ani chvilku. Dokud jsme byli s manželem sami, městský život jsme si užívali. Po narození syna se ale všechno změnilo a já si čím dál víc přála bydlet tak, abych nemusela neustále balit syna, kočárek, jídlo a další věci a vyrážet do parku."

Pozemek o rozloze přes 7000 m2 se nachází na kopci na kraji obce, a i když je sám skrytý za korunami stromů, poskytuje parádní výhled do okolní krajiny. Je také dostatečně velký na to, aby Elišce splnil její velké přání: pěstovat si vlastní zeleninu, ovoce a bylinky, mít slepičky, které budou snášet domácí vajíčka a časem možná i nějakou tu ovečku na spásání trávy.

Zatím se na neoplocený pozemek chodí v noci pást srnky, které majitele donutily oplotit všechny nově vysazené stromky. Jednu část pozemku bude totiž v budoucnu tvořit ovocný sad, který poskytne suroviny na domácí zavařeniny a džemy. V dolní části pozemku majitelé vybudovali velký kamenný sklep, do kterého plánují ukládat na zimu veškerou úrodu ze zahrady.

DrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio jezírko a pohled na dům

 

Srubový dům přirozeně ladí s krajinou


Samotná dřevostavba stojí v nejvyšší části pozemku, otočený zády ke stoupajícímu kopci. Exteriér domu je ošetřen tmavou lazurou, díky které krásně zapadne do okolní krajiny a nijak z ní nevyčnívá. Černá střecha a černé kovové rámy oken tmavou fasádu vhodně doplňují. Na dům navazuje terasa ze stejného dřeva, která je obklopena koupacím jezírkem.

„Jezírko je jedna z věcí, které si na našem domku užívám nejvíce. Chodíme do něj se synem v rámci otužování plavat každý den, za každého počasí. I když není nijak velké, udělám v něm bez problémů dvanáct temp, takže si i trochu zaplavu," říká Eliška. Koupací jezírko zrealizovala architektonická firma specializující se na zahradní vodní plochy. Je osazeno žlutými vodními kosatci a trávou a na rozdíl od bazénu působí velmi přirozeně a harmonicky.

DrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio pohled na jezírko z terasyDrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio

 

Interiér srubu v duchu minimalismu


Interiér srubu v nás okamžitě vyvolá pocit klidu a pohody. Otevřený prostor s okny od podlahy až ke stropu nechává vstoupit dovnitř přírodu a poskytuje dokonalý výhled daleko do krajiny. Ačkoliv domek z venku může působit malý, velká okna a strop v obývacím pokoji vysoký přes dvě patra vyvolávají dojem prostornosti. Majitelé chtěli interiér co nejpřirozenější – výsledkem je vzdušný, světlem naplněný prostor, který působí seversky a harmonicky kontrastuje s temnějším exteriérem. Využity byly pouze přírodní materiály: dřevo, kámen, sklo.

Minimalistické zařízení připomíná dánský hygge styl: stěny i strop ze světlého dřeva, lehce kontrastující tmavší podlaha, jednoduchý nábytek v tlumených barvách, velký kamenný krb na dřevo, klidný koutek na čtení oddělený od společných prostor a všudypřítomné rostliny. „Kytky máme všude, lásku k nim jsem asi zdědila po babičce a mamince a nedokážu si bez nich opravdový domov vůbec představit," vysvětluje Eliška.

Obývací pokoj s krbem, velkými okny a terasou je propojen s kuchyní a dohromady tvoří hlavní společenské zázemí domu. Eliška je momentálně s malým synem na mateřské, a tak tráví většinu času v domě a kolem něj. Vyhovuje jí podlahové vytápění, díky kterému si může syn v klidu hrát na podlaze, která nestudí. Dům je vytápěn tepelným čerpadlem, ale v podstatě celou zimu si majitelka zatápěla v krbu. „Krb krásně vyhřeje celý prostor a praskání hořícího dřevo udělá v domě pohodovou a útulnou atmosféru. Topila jsem v krbu každý den celou zimu a moc se mi to líbilo," říká Eliška.

Kuchyň si navrhla sama a obzvlášť pyšná je na svůj špajz, který je hned vedle kuchyně. Je v něm dostatek prostoru na všechny potřebné potraviny i produkty, které si Eliška sama vyrobí. V policích špajzu jsou tak ukryty domácí zavařeniny, naložené okurky či sirupy z bezu.

DrevoaStavby.cz Moderní srubový dům KontioDrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio

 

DrevoaStavby.cz Moderní srubový dům KontioDrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio

 

Při výběru dodavatele zvítězily sympatie


Mladý pár měl od začátku jasno, že chtějí dřevěný srub. Nechtěli ale klasický srub z kulatiny, představovali si spíše modernější typ z hranatých trámů. Oslovili tři firmy, které tyto typy domků vyrábějí, a nakonec si vybrali ne podle projektu, ale podle vzájemných sympatií. S představiteli vítězné firmy si opravdu sedli a realizace proběhla téměř bez problémů. Ačkoliv zvolili typovou dřevostavbu, provedli na ní několik zásadních změn. Především zrcadlově obrátili půdorys, zrušili balkony, přemístili schodiště, aby mohli udělat špajz, a jinak umístili příčky.

„Určitě bychom dnes pár věcí udělali líp a některé si víc pohlídali. Například jsme objednali střešní krytinu podle katalogu, a když přišla, zjistili jsme, že se nám nelíbí. Museli jsme ji vyměnit a stavba se zdržela o tři měsíce. Také bychom dnes udělali větší čtenářský koutek na úkor záchodu nebo vybrali krb s roštem. Vždycky se dá něco udělat líp, ale my jsme s naším novým domovem moc spokojení. Dává nám to, co chceme nejvíc: klid, pohodu a každodenní kontakt s přírodou," uzavírá majitelka.

DrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio DrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio

 

DrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio_koupelnaDrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio posezení v podkroví

 

Slovo dodavatele


S Eliškou a Markem se nám spolupracovalo výborně. Mají velmi pozitivní vztah ke dřevu a severské architektuře a z našeho portfolia si vybrali velmi oblíbený model River house. Samozřejmě jsme na něm provedli individuální změny, abychom naplnili jejich potřeby. Když jsem Elišku nyní po pár letech při focení navštívila, slyšela jsem jen samá slova chvály, s domem jsou velmi spokojení a je to na jejich rodině vidět. Tyto momenty dávají naší práci skutečný smysl. Jak velmi často říkám: pro naše klienty nestavíme dům, ale domov. Ráda bych touto cestou poděkovala ještě společnostem Butlers a Květiny na Jiřáku, které nám pravidelně na focení poskytují doplňky a řezané květiny.

Kamila Nábělková Kontio LogHouses – Finutea, s.r.o.
Kamila Nábělková
foto se souhlasem: Kontio LogHouses – Finutea, s.r.o.


drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento moderní srubový dům se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "V souladu s přírodou". Hlasujte do 8.10. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 140 m2
  • Užitná plocha: 215 m2
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: celoroubená konstrukce Kontio lepený hranol 180*170, vnitřní příčky sloupkové s opláštěním palubkami ve stejném profilu jako trámová stěna, izolace střechy mezi krokve, konstrukce patra s pohledovými stropními trámy, zaklopené palubkami
  • Zdroj energie / teplo: podlahové vytápění teplovodní, tepelné čerpadlo, krbová kamna
  • Větrání: přirozené okny
  • Projekt a návrh domu: model Kontio River house s individuálními úpravami
  • Realizace stavby: Finutea – realizace s.r.o., www.kontio.cz

DrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio Půdorys 1NPDrevoaStavby.cz Moderní srubový dům Kontio Půdorys 2NP

 

AUTOR ČLÁNKU: Eva Zupančič

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop