Klasické bazény na zahradách střídají přírodní koupací jezírka

Klasické bazény na zahradách střídají přírodní koupací jezírka

Redakce | Úterý, 10. květen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Ten, kdo přemýšlí dopředu a má svou zahradu skutečně rád, si místo plastového bazénu pořídí do zahrady koupací jezírko. Na rozdíl od bazénu totiž zahradu zdobí po celý rok, nabízí vodu ke koupání bez chemikálií, a navíc láká do zahrady i drobné živočichy. Není náhodou, že s nápadem přebudovat starý betonový bazén na ekologické koupací jezírko přišli před asi třiceti lety v Německu, vždyť právě z německy mluvících zemí k nám dorazila i myšlenka přírodních zahrad.

Dnes jsou jezírka, která slouží ke koupání i k okrase skutečným trendem v západních zemích. Kdo nevěří, má možnost se přesvědčit na některém veřejném koupališti založeném tímto způsobem – bohužel nikoliv u nás. Jak takové ekologické koupací jezírko vypadá? V zásadě má dvě oddělené části – koupací a regenerační. První z nich je hlubší a má podobu jakési vany, druhá část je vyplněna substrátem a štěrkem a neobejde se bez vodní flóry. Právě rostliny totiž spolu s různými mikroorganismy zajišťují ve vodě biologickou rovnováhu, která je zárukou křišťálově čisté vody.

Funkci chlórových tablet tak přejímají rostliny, substrát a mikroorganismy, které ve vzájemné součinnosti zvládnou péči o jezírko více méně samy. Výsledkem je čistá, měkká, chemicky neupravená voda, která nevysušuje pokožku člověka, prospívá vodním rostlinám a stane se základem živého biotopu. A v zimě? Zamrzlá vodní hladina se promění na kluziště, kde se budou první pohyby na bruslích trénovat určitě lépe než na veřejném kluzišti!

DrevoaStavby.cz | Přírodní koupací jezírko na zahradě

obr.: Vodní a vlhkomilné rostliny vysazené v čisticí zóně koupacího jezírka přirozeným způsobem zajistí kvalitu vody vhodnou pro koupání. Foto: PRO VOBIS

Koupací jezírko v biodesignu


Zatímco pro někoho je koupání ve vodě s vodní flórou a vlhkomilnými živočichy naprosto přirozené, jinému nemusí vyhovovat. Spojením přirozeného tvaru přírodního jezírka a křišťálové vody klasického koupacího bazénu vznikla koupací jezírka se značkou Biodesign. Technologie umožňuje vytvořit naprosto libovolný tvar jezírka a doplnit jej o různá místo pro relaxaci – pláž, podvodní sezení, vířivku či aeroterapii.

Základem patentovaného filtračního systému jsou minerály na bázi hořčíku a draslíku, které jsou také součástí vody v Mrtvém moři, takže koupání na zahradě se může stát i určitou formou léčebné relaxace. Vodu lze kromě toho při výměně použít zředěnou i pro zalévání zahrady, protože neobsahuje žádné chemikálie nebezpečné pro rostliny nebo spodní vody.

DrevoaStavby.cz | Biobazén na zahradě

obr.: Spojením přirozeného tvaru přírodního jezírka a křišťálové vody klasického koupacího bazénu vznikly koupací bazény se značkou Biodesign. Foto: HEISSNER

Bez vodních rostlin to nebude fungovat


I když v některých případech dokáže v přírodním jezírku nahradit funkci rostlin technika, přirozenějšího vzhledu a vyvážené ekologické stability dosáhneme pouze pomocí vodní flóry. Vodní a vlhkomilné rostliny vysazené v čisticí zóně koupacího jezírka přirozeným způsobem zajistí kvalitu vody vhodnou pro koupání: pro svůj růst potřebují živiny, které čerpají z vody, a omezují tak růst řas.

Fotosyntézou obohacují vodu o kyslík, který zase využívají bakterie obsažené ve vodě pro zpracování živin. A samozřejmě vytvářejí prostor pro život organismů vázaných na vodu – ať už jsou to přímo vodní organismy, různé druhy hmyzu nebo větší živočichové, kteří se čisté vody rádi přijdou nebo přiletí napít. Bonusem jsou také atraktivní květy nebo semeníky, které řada vodních rostlin vytváří.

DrevoaStavby.cz | Přírodní koupací jezírko na zahradě

obr.: Rostlin, nebo o poněkud modernější řešení v městském stylu, vždy se taková vodní plocha sžívá se zahradou lépe než bazén. Foto: PRO VOBIS

Kam umístit přírodní jezírko či biobazén?


Rozloha zahrady, do níž plánujeme umístit přírodní jezírko nebo biobazén, by neměla být menší než 200 metrů čtverečních. Chceme-li si ve vodě alespoň trochu zaplavat, měla by mít koupací část rozměry zhruba 8 x 4 metry – čtyři plavecká tempa dvou osob vedle sebe. Protože stejně velká by měla být i regenerační část s rostlinami, dostáváme se k rozloze vodní plochy asi 130 m2.

Hloubka kolem dvou metrů je ideální pro rostliny i koupání – čím větší je objem vody v jezírku, tím lépe se udržuje biologická rovnováha. Na menší zahradě asi nebude s umístěním jezírka problém, pokud ale vlastníme větší pozemek, vybereme místo na plném slunci nebo jen částečně zastíněné, ideálně v přirozené prohlubni nebo terénní nerovnosti, navazující na terasu nebo zahradní domek pro uložení lehátek a dalších potřeb.

DrevoaStavby.cz | Přírodní koupací jezírko na zahradě

obr.: Vodní plocha je novým živlem každé zahrady. Brzy začne žít svým vlastním životem a stane se místem, kde budeme rádi pobývat. Nezapomeňme proto také aspoň na malé posezení. Foto: PRO VOBIS

DrevoaStavby.cz | Koupací jezírko na zahradě u dřevostavby
 

Hranice dvou světů


Koupací jezírko využívající sílu rostlin pro přirozené čištění vody lze samozřejmě vytvořit jednoduše tak, že vyhloubená jáma se vyloží fólií a do kapes po jeho obvodu a do pobřežních partií se vysázejí rostliny. Někomu ale nemusí vyhovovat koupání mezi rostlinami. Pak je namístě využít systému dvou navzájem oddělených částí: koupací a rostlinné. Předěl mezi nimi lze vytvořit z kamenné zídky, trámů z tvrdého dřeva, betonu nebo pytlů s pískem. Zajímavým řešením je opatřit korunu takového předělu dřevěnou lavicí, na které se dá uprostřed horkého letního dne posedět či poležet a relaxovat přímo ve vodě.

DrevoaStavby.cz | Biobazén na zahradě

obr.: Technologie umožňuje vytvořit naprosto libovolný tvar jezírka a doplnit jej o různá místa pro relaxaci. Foto: HEISSNER

Autor článku: Martin Klíma

DaS 4-2012
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop