Dřevostavba podle finského vzoru

Dřevostavba podle finského vzoru

Redakce | Středa, 11. říjen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Prarodiče mají v našich životech většinou velmi důležité místo. Jako malé děti nás hlídali, vyzvedávali ze školy, nebo jsme k nim jezdívali na prázdniny. Často jim vděčíme opravdu za hodně. To potvrzuje i příběh Veroniky, kterou jsme navštívili v krásné moderní stavbě na jihu Moravy. Ta především díky dědečkovi může dnes se svou rodinou bydlet v nádherném domě na ještě lepším místě.

Jako malá jezdívala Veronika k dědečkovi do malé jihomoravské vesnice na prázdniny a s láskou na ty časy vzpomínala. Na králíky, kachny, slepice, ale i na bohatou zeleninovou a ovocnou zahradu, se kterou by člověk mohl být skoro soběstačný. I když vyrůstala, a nakonec i s manželem žila ve městě ve východních Čechách, jakmile jim dědeček nabídl, aby si na jeho pozemku postavili dům, s nadšením souhlasili. „Bylo to sice hodně velké rozhodnutí, jsem jediná z rodiny, kdo odešel na vesnici a znamenalo to pro nás velkou změnu, ale teď jsme nadšení. Je tu hodně úrodná půda, která se dobře obhospodařuje, a my se rozhodli tu pěstovat vše potřebné pro naši rodinu," vypráví Veronika.

Vzrostlá zahrada nabídla hodně možností


Stavební pozemek, na kterém dům stojí, má téměř 4000 m2. Jedná se o starou zahradu, na které je plno vzrostlých stromů, a dřevostavba tak vyrostla už v hotové krajině, která potřebovala jen menší úpravy. Tento fakt a rozlehlost pozemku byly při stavbě obrovskou výhodou. Majitelům to poskytovalo spoustu možností, nebyli nijak omezeni prostorem a zároveň jim byl dopřán dostatek soukromí. Mohli si tedy dovolit postavit přízemní bungalov s velkými okny a otevřenou terasou.

DrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoruDrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoru

 

Finská dřevostavba byla láska na první pohled


Původně chtěli Veronika s Josefem postavit dům ve stylu klasické chalupy: dřevěný, patrový, sedlová střecha. Dlouho hledali ten pravý model, komunikovali s firmami, ale na nic, co by je opravdu zaujalo, nenarazili. „Nakonec zasáhl zase dědeček, přesněji tedy jeden jeho známý, který nám poslal odkaz na dům, který stojí ve Finsku a o kterém byl článek na iDnes. Okamžitě se nám oběma zalíbil, a i když to bylo něco úplně jiného, než jsme původně hledali, rozhodli jsme se pro něj. Všechno na něm nám prostě sedělo, celý interiér, barvy, to, jak je minimalistický, čistý a vzdušný," říká majitelka.

Obrátili se tedy na firmu, která dům ve Finsku postavila, a během pár dní bylo rozhodnuto. Vycházeli z původního modelu, pouze kvůli orientaci do zahrady dispozici domu zrcadlově obrátili a místo sauny si vybrali druhou koupelnu. Vše ostatní zůstalo stejné jako u finského domku, majitelům se natolik líbil, že neměli potřebu provádět větší změny.

DrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoruDrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoru

 

Manželé si stavbu chtěli zažít


Manželé si dřevostavbu vybrali i kvůli rychlosti výstavby a realizační firma jejich očekávání zcela naplnila. Stavba začala v květnu a v září se už mohli stěhovat do nového. Firma se držela předem stanoveného plánu a Veronika s Josefem byli velmi spokojení. „Byla to skvělá parta lidí, přijeli a už se jelo, práce odsýpaly, všechny problémy se okamžitě na místě řešily a díky tomu jsme se rychle přiblížili ke zdárnému konci. My jsme tu byli každý den, chtěli jsme si to zažít, vidět, co se děje a jak vše probíhá. Nejsme ale natolik znalí, abychom si jednotlivé procesy sami dozorovali", vysvětluje Veronika.

Vnuččinu stavbu si vzal na starosti dědeček, který má bohaté zkušenosti. Každý den na místo docházel a na vše dohlížel. Sami majitelé často nevěděli, jak se rozhodnout, ale dědeček vždy uměl poradit. Díky němu se vyhnuli chybám, které by nejspíš kvůli jejich nezkušenosti mohly nastat.

DrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoru

 

Slovo dodavatele


Tento projekt byl vskutku unikátní případ a myslím si, že osvícený investor je snem každého dodavatele. Neuvěřitelná rychlost a energie, s jakou se investor a jeho vnučka s celou rodinou do projektu pustili, byla dechberoucí. Pan L. přesně věděl, co chce, vše, co jsme si řekli, vždy na 100 % platilo a celá spolupráce byla tak výjimečná, že na ni budu dlouho vzpomínat. Po roce od zahájení stavby jsme se sešli v domě s paní Veronikou, dům byl včetně zahrady kompletné dokončený a dotažený a celé focení se neslo v tak příjemném duchu, že ještě teď, když si na to vzpomenu, mám úsměv na tváři. Děkuji Vám, milá Veroniko a pane L., za důvěru a spolupráci.

Kamila Nábělková Kontio LogHouses – Finutea, s.r.o.
Kamila Nábělková
foto se souhlasem: Kontio LogHouses – Finutea, s.r.o.

Minimalistický interiér inspirovaný skandinávským designem


Stejně jako u exteriéru se manželé nechali inspirovat finským vzorem i v interiéru. Líbila se jim čistota, jednoduchost a vzdušnost prostoru. Sami jsou ohledně barev hodně konzervativní, nejraději si vystačí jenom s bílou, černou a šedou, výrazným odstínům se vyhýbají. Celý interiér tak působí velmi minimalisticky. Ze vstupní chodby se vchází přímo do velkého společenského prostoru, který propojuje kuchyni, jídelnu a obývací pokoj.

Kuchyně je celá bílá a na přání majitelky nejsou vidět žádné spotřebiče. Ty jsou zabudovány v kuchyňském ostrůvku. Velký jídelní stůl pro osm osob pojme nejen celou čtyřčlennou rodinu, ale hravě usadí i větší návštěvy. Obývací pokoj nabízí posezení u krbu na prostorné sedačce. Krbová vložka je dostatečně výkonná, aby v zimě vytopila celý dům a rodina díky tomu v podstatě topí pouze dřevem. Naproti sedačce chybí klasická televize, stěnu naopak obtéká rozměrná knihovna.

My jsme televizi nikdy neměli, nechybí nám, naopak nám její absence přináší do života další rozměr, přijde mi, že máme víc času na sebe a život v domě si víc užíváme," říká Veronika a dodává: „Manžel je vazač knih, máme jich tedy spoustu a dobrá knihovna je pro nás velmi důležitá." Kromě společenského prostoru jsou v domě ještě ložnice rodičů, dětský pokoj, pokoj pro hosty a dvě koupelny.

DrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoru DrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoru

 

Dřevostavba vnesla do života rodiny klid a pohodu


Dřevostavba a především místo, na kterém stojí, přinesly do života celé rodiny obrovskou pohodu. Rodina nepotřebuje nikam jezdit, protože je pořád co dělat, i děti tady mají stále spoustu podnětů ke hraní. Z domu jsou krásné výhledy a je radost si sednout ráno za stůl ke snídani a koukat se do okolní klidné krajiny. Zahrada je natolik rozsáhlá, že svým obyvatelům pořád dává dostatek prostoru ke tvoření a doplňování.

V plánu je vybudovat dětem domeček na hraní a do rohu zahrady umístit saunu. Také přízemní dispozice bez schodů je pro malé děti ideální – synové se mohou všude svobodně pohybovat. Stavba a její okolí tak tvoří jeden velký rodinný prostor plný klidu.

DrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoruDrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoru

 ;

DrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoru

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato finská dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Rodinný prostor plný klidu". Hlasujte do 12.11. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 142 m2
  • Užitná plocha: 127 m2
  • Terasy: 80 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: celoroubená konstrukce Kontio SmartLog 205*275mm, vnitřní příčky sloupkové, izolace střechy mezi krokve
  • Zdroj energie / teplo: elektrické podlahové vytápění, rekuperační jednotka, krbová kamna
  • Větrání: přirozené okny
  • Projekt a návrh domu: model Kontio Laaksolahti s individuálními úpravami
  • Realizace stavby: Finutea – realizace s.r.o., www.kontio.cz

DrevoaStavby.cz Dřevostavba podle finského vzoru půdorys

 

 

Autor článku: EVA ZUPANČIČ pro časopis DŘEVO&stavby

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop