Jak správně pečovat o masivní dřevostavbu

Jak správně pečovat o masivní dřevostavbu

Markéta Kristová | Pondělí, 07. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Pro sruby a roubenky platí zvlášť, že každá stavba potřebuje péči svého majitele. Dřevo je živý přírodní materiál. Jednak podléhá dřevokazným a rozkladným procesům, jednak se vysycháním hýbe a sesedá. Správná ochrana dřeva je proto velice důležitá a může předejít vážným problémům. Není se však třeba bát, neboť dnešní stavební technologie stále více prodlužují životnost masivních dřevostaveb. Dřevo, je-li v suchu, vydrží věky. Pokud je však dlouhodobě vystaveno vlhkosti, může být rozloženo během pár let.

1. Dovolte srubu, aby si sedal


Sruby z přírodního nevysušeného masivu při vysychání sedají asi o šest procent po dobu tří až šesti (záleží na velikosti trámů, rychlosti výstavby a době vytápění domu) a v jeho průběhu je nutné kontrolovat dilatační prvky na stavbě. Jedná se hlavně o dilatační šrouby sloupů, které je nutné povolovat. Není to nic náročného. V průběhu sedání je potřeba sledovat také funkčnost ostatních dilatačních prvků (kolem oken a dveří, příček, komína a podobně). Sedání jednou skončí a potom už není potřeba je řešit.

TIP NA ČLÁNEK: Reportáž ze stavby aneb jak se staví srub z masivních kulatin

DrevoaStavby.cz | Jak pečovat o masivní dřevostavbu (sedání srubu)

Foto: Martin Zeman

„Nejlepší je si na začátku stavby udělat na stěně rysku v definované výšce, například tří metrů, a potom sledovat, jak si stavba sedá. Pokud si sedne o více než dva centimetry, je nutné povolit šrouby (určitě není potřeba povolovat každých čtrnáct dní)." radí Pavel a Michal Pacákovi, Sruby Pacák s.r.o. (www.srubypacak.cz)

2. Dřevěnou fasádu stačí jen omýt


Protože pro naše stavby používáme lepené hranoly z vysušeného dřeva, jsou domy tvarově stálé. Klient dostává k domu záruční servis, který může v případě zájmu přejít plynule v pozáruční. V praxi se jedná hlavně o pravidelnou kontrolu stavu, seřízení a promazání oken a dveří. Pro prodloužení životnosti exteriérového nátěru oken a dveří doporučujeme klientům použití ochranného balzámu, který se aplikuje po omytí povrchu jednou až dvakrát ročně. V podstatě jedinou věcí, kterou se liší údržba našich domů od „většinových", je nátěr exteriéru. Běžná údržba fasády dřevěného domu spočívá v umytí fasády (doporučujeme jedenkrát ročně) houbou, jemnou štětinou, alternativně tlakovou myčkou slabšího výkonu, ale s rozprachem.

TIP NA ČLÁNEK: Je lepší dřevěné stěny v interiéru dřevostavby natírat, nebo ponechat surové?

DrevoaStavby.cz | Jak pečovat o masivní dřevostavbu (dřevěná fasáda)

Foto: Artifex

„Životnost nátěru exteriéru ovlivní co největší přesah střechy. Čím méně deště a letního slunce dopadá na stěny, tím déle vydrží nátěr. Nátěry na stranách intenzivně vystavených slunci vydrží kratší dobu než u stran protilehlých." radí Ing. Martin Pavlíček, WOOD-LIFE CZ s.r.o., (www.woodlife.cz)

3. Nátěr je třeba obnovovat


Péče o zabydlenou stavbu spočívá v pravidelné kontrole povrchu dřeva exteriéru stavby a obnovovacích nátěrech. Obnovovací nátěry nejsou nijak náročné, vaše stavba si je určitě zaslouží a jejich zanedbáním můžete stavbě způsobit nemalé škody. Standardně je třeba nátěr srubu obnovit po třech až pěti letech v závislosti na povětrnostních podmínkách v místě stavby srubu. Je to poměrně jednoduchá záležitost, kterou po základní instruktáži zvládne každý majitel sám.

Na exponovaných místech, která přicházejí do kontaktu s deštěm, je třeba povrch natírat každý rok až dva roky. Pro dřevo i nátěry má destruktivní účinky i sluneční záření, nejvíce na jižní a jihozápadní stěně. Při pravidelné kontrole stavby je potřeba sledovat hlavně funkčnost nátěrů, exponované praskliny v trámech, vystupující a méně chráněné dřevěné prvky (konce vaznic a průvlaků, stropní trámy, balkony a podobně).

TIP NA ČLÁNEK: Co zvolit pro ochranu dřeva masivních dřevostaveb - barvu, lak, lazuru, olej nebo vosk?

DrevoaStavby.cz | Jak pečovat o masivní dřevostavbu (obnovovací nátěr)

Foto: LogHome

„Před obnovením nátěru je někdy třeba zbrousit původní nátěr až na dřevo a vytvořit nový nátěr. Otázkou pak je, zda použít původní materiál, nebo jiný typ nátěrového systému. Toto posouzení je lepší nechat odborníkům a vyhnout se tak neuváženým činům." radí Pavel Ehl, (www.natrito.cz)

4. Tmelení spár je estetické i praktické


Tepelněizolační vlastnosti srubových domů můžeme výrazně zlepšit zatmelením styčných ploch. Je to vhodné zejména v případě, kdy bylo v procesu výroby použito nevhodné dřevo (točité, nebo dřevo z nižších poloh), které při sesychání nadměrně praská, kroutí se a tím vytváří netěsnosti v rozích nebo po celé délce dosedacích ploch.

Existují dva způsoby, jak se dá srub vytmelit. První, jednodušší zvládne i sám majitel. Do spár se vtěsná silná vrstva ovčího rouna a povrch se uzavře pásem silikonového tmelu v odstínu nátěru stavby. Druhý, sofistikovanější a náročnější způsob doporučujeme realizovat zkušenou firmou. Tento způsob má výrazně lepší účinek a mnohem delší životnost. Je to stejný způsob, jako v Kanadě používaný „woodchink".

TIP NA ČLÁNEK: Tmelení srubů a roubenek není jen tak, musí se to umět

DrevoaStavby.cz | Jak pečovat o masivní dřevostavbu (tmelení spár)

Foto: LogHome

„Srubový dům bude stále potřebovat vaši pomoc a ochranné zásahy, ale za to vám dá energii, uvolnění, pokoj a pohodu. Tak jak se vy budete starat o jeho zdraví, bude se on starat o to vaše." radí  Ing. Miloš Bronček, SRUBY RAJEC, s.r.o. (www.srubyrajec.cz)

5. Kontrola funkčnosti a těsnosti oken


Stejně jako v každém jiném domě je třeba jednou za rok zkontrolovat i stav oken a dveří, nejlépe při jejich mytí. U dřevěných oken kontrolujeme stav nátěru a drobné povrchové vady opravíme nátěrovou hmotou, kterou jsou okna natřena (dodavatel by nám měl při osazování oken trochu barvy nechat pro tyto účely). Vlivem UV záření, povětrnostních vlivů a přirozeného stárnutí dochází k postupnému snižování pružnosti lakové vrstvy a zmenšování její tloušťky.

Aby se proces degradace zastavil, je třeba alespoň jednou, ideálně dvakrát ročně zajistit ošetření lakové vrstvy udržovací sadou, která jí vrátí původní pružnost a lesk a současně vyplní i mikroskopické defekty, které se v průběhu času v lakové vrstvě vytvářejí. Sada obsahuje čisticí přípravek, který povrch očistí a odmastí, a balzamovací polituru. Občas také zkontrolujeme, zda není poškozeno těsnění oken, a pohyblivé díly kování přibližně jednou za rok promažeme olejem nebo vazelínou podle doporučení výrobce kování. Tím bude také zajištěna ochrana proti jejich opotřebení.

DrevoaStavby.cz | Jak pečovat o masivní dřevostavbu (kontrola funkčnosti a těsnosti oken)

Foto: CBV

6. Střecha dřevostavby pod dohledem


Pro případnou opravu střechy je vhodnější domluvit pomoc odborníka, nicméně alespoň vizuální kontrolu zvládneme sami. Zejména po zimě ověříme, že všechny tašky, případně plechové pláty nebo jiné jednotlivé prvky jsou na svém místě a nikde neodstávají (vlivem větru, tajícího sněhu apod.). Zkontrolujeme oplechování komínů a dalších klempířských prvků, které po určité době začnou korodovat a bude je třeba vyměnit. Totéž platí i o plechových střešních krytinách.

Výskyt řas a mechů je přirozený proces, zejména na zastíněných a méně provětrávaných částech střechy, a jedná se pouze o estetickou záležitost. Ke kontrole střechy patří také čištění žlabů a odtokových trubek, zejména v případě, že se v blízkosti domu vyskytuje listnatý strom. Žlaby dokáže také ucpat uvolněný mech ze střechy, případně nečistoty zanesené ptáky. Když už budeme na žebříku a budeme kontrolovat žlaby, věnujme také alespoň vizuální pozornost protisněhovým zábranám a dalším prvkům nainstalovaným na střeše – měly by držet pevně a neměly by hrozit uvolněním a pádem.

TIP NA ČLÁNEK: Materiálový výběr pro vaše okapy na střechu domu

DrevoaStavby.cz | Čištění odvodňovacího systému

Foto: Katarzyna Bialasiewicz

7. Krb a komín


Zatímco kontrolu komína a spalinových cest je třeba přenechat odborníkům (ze zákona je povinnost provádět kontrolu spalinové cesty aspoň jednou ročně), tedy kominíkovi, o krbová kamna se zvládneme postarat sami. Jednou za rok je třeba topeniště rozebrat, vysát, zbavit sazí a prohlédnout šamotové nebo litinové pláty, zda nejsou prasklé nebo poškozené.

Litinová a kachlová kamna očistíme po povrchu obyčejným mokrým hadrem bez saponátu, případný kamenný obklad pouze vysáváme, aby špína z povrchu nevsáknula do kamene. Pravidelně je třeba kontrolovat těsnění kolem dvířek. Roztrženou či dehtem ztvrdlou šňůru je třeba vyměnit (používáme vždy šňůry a lepidla doporučená výrobcem krbových kamen). Výměnu těsnění neoddalujte, jinak hrozí prasknutí skla, což je poměrně drahá záležitost.

DrevoaStavby.cz | Jak pečovat o masivní dřevostavbu (krb a komín)

Foto: Kärcher


drevostavby-sruby-a-roubenky-2022-01-mega-menu

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 1-2022

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop