Co zvolit pro ochranu dřeva masivních dřevostaveb - barvu, lak, lazuru, olej nebo vosk?

Co zvolit pro ochranu dřeva masivních dřevostaveb - barvu, lak, lazuru, olej nebo vosk?

Dana D. Daňková | Pondělí, 26. srpen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Čím je pro zděné stavby omítka, tím je pro masivní dřevostavby nátěr. Dřevo chrání i krášlí, ovšem výběr toho správného typu je možná náročnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Musíme mít totiž na zřeteli nejen jeho vlastnosti a vzhled, ale přihlížet je třeba také k charakteru dřeva.

Dřevo je krásné samo i sobě, nicméně u nás běžně dostupné a pro stavbu dřevostaveb využívané druhy je vhodné chránit proti působení klimatických a biotických vlivů jak konstrukčně, tak i vhodným nátěrem. Zachová si tak po delší dobu své dobré vlastnosti, kvalitu i vzhled.

Základním ošetřením je impregnace chránící dřevo před napadením houbami, plísněmi či hmyzem. Tyto přípravky mohou být aplikovány samostatně, často jsou však již součástí nátěrových hmot. Pokud jde o nátěry samotné, je na trhu poměrně široký sortiment, konkrétní rozhodnutí zůstává v zásadě pouze na investorovi samém. Měl by však přihlédnout k několika faktorům – kromě druhu dřeviny je třeba vzít v potaz orientaci domu ke světovým stranám, místní povětrnostní podmínky, zasazení domu v krajině, okolní zástavbu a v neposlední řadě třeba i opravitelnost povrchů.

masivni-drevostavba-roubenka-exterier-detail-steny-okna

Obr.: Na ošetření vnějších stěn roubenky byla použita slabovrstvá polotransparentní vodou ředitelná vrchní lazura na dřevo. Foto: Martin Zeman, realizace Sruby Pacák

Současným trendem je zachování přirozeného vzhledu a textury dřeva, nejoblíbenější jsou proto transparentní nátěrové hmoty. Dřevo v interiéru lze ponechat v přírodní podobě, nicméně i při pravidelném vysávání prachu a otírání stěn hrozí jeho postupné zašpinění, byť v dlouhodobém horizontu. Doporučuje se proto aplikování ochranného nátěru. I v tomto případě se jako nejvhodnější jeví lazury, oleje nebo vosky.

masivni-drevostavba-srub-z-kulatiny-prirodni-vzhled

Obr.: Požadavek na přirozený vzhled srubu splnilo použití slabovrstvé lazury SOKRATES Lazurit FORTE s obsahem modifikovaného lněného oleje. Díky hluboké penetraci Lazurit FORTE byl zajištěn dokonalý vzhled dřeva. Foto: BUILDING PLAST

masivni-drevostavba-srub-z-kulatiny-stavba-strechy

Obr.: Vnější opláštění srubu bylo ošetřeno středněvrstvou alkydovou lazurou SOKRATES Lazurit PLUS. Pro zvýšení životnosti byl první nátěr proveden slabovrstvou lazurou SOKRATES Lazurit FORTE s obsahem modifikovaného lněného oleje. Foto: BUILDING PLAST

Každý nátěr ovlivní vzhled dřeva

  • Barvy – neprůhledné a kryvé hmoty – zcela překryjí původní povrch. Výhodou je široká paleta odstínů a díky krycím schopnostem jsou vhodné nejen k povrchové úpravě nových prvků, ale i pro opravy. Ošetřeným povrchům dodají barvy vyšší mechanickou odolnost, obsažené pigmenty chrání materiál před působením UV záření.
  • Laky – lesklé či matné transparentní nátěrové hmoty ředitelné vodou nebo rozpouštědly. Po nanesení vznikne na povrchu dřeva tvrdá vrstva, odolná vůči mechanickému poškození. Předností je snadná údržba. Některé druhy obsahují UV absorbéry k ochraně proti UV záření.
  • Lazury – do dřeva se vstřebávají, nátěr proto působí velmi přirozeně. Dřevo chrání před klimatickými vlivy a do určité míry i před hmyzem či houbami. K dispozici jsou tenkovrstvé a silnovrstvé lazury, jejich předností je zachování přirozené kresby dřeva a nenáročná aplikace. I odstranění starého nátěru je vcelku snadné, renovace proto není náročná.
  • Olej – při nanášení se vstřebá do dřeva, povrch je matný a přirozený. Dobře odolává vodě, vlhkosti i vyšším teplotám, je vhodný i pro ošetření venkovních dřevěných ploch.
  • Vosk – na rozdíl od oleje neproniká do struktury dřeva, ale po aplikaci vytváří na povrchu měkkou hydrofobní vrstvu, není však odolný vůči vyšším teplotám, je proto učen především pro použití v interiéru. Výhodou je přirozený vzhled dřeva a poměrně nízká spotřeba při nanášení.

masivni-drevostavba-roubena-chalupa-zahori

Obr.: Dřevostavba, roubená chalupa na Orlickém Záhoří natřená přípravkem Karbolineum extra v odstínu mahagon. Okolo oken použit nátěr v odstínu jedle. Foto: Detecha


Otázky pro odborníka

mgr-pavel-pernica-building-plast
Mgr. Pavel Pernica
BUILDING PLAST spol. s r.o.

Jaké přípravky byste doporučil pro ošetření dřeva masivní dřevostavby?

Na povrchové ošetření masivních dřevostaveb je nutné vždy použít silně penetrující a pomalu zasychající lazuru olejovitého charakteru. Taková lazura jednak penetruje dřevo do hloubky, ale současně, a to je důležité, přilepí okraje fládru. Tím zabrání jeho zvednutí, odlepení a rozmáčení vodou. To platí i pro stavby, které nejsou typickými dřevostavbami, ale mají pouze dřevěné opláštění.

Pro první nátěr masivní dřevostavby doporučujeme dlouhodobě osvědčený Lazurit FORTE – modifikovaný lněný olej ve vodním prostředí. Lze ho použít i pro druhý, finální nátěr. Tak vznikne povrch, který si zachová omak dřeva. Pro hladší povrch je vhodné na první nátěr Lazuritem FORTE nanést jeden až dva nátěry Lazuritem PLUS – uretanizovaným hybridním alkydem ve vodě. Z rozpouštědlových systémů je možné doporučit přípravek SOKRATES olejová lazura ve dvou nátěrech. Oba systémy jsou rovnocenné a zaručí dlouhodobou ochranu bez známek loupání. Před prvním použitím lazury je nezbytné ošetřit dřevo vhodným biocidním prostředkem, například Lignofix E profi. Při použití neznámých biocidních prostředků je třeba počkat minimálně čtyři až pět dnů a teprve potom aplikovat lazuru.

masivni-drevostavba-srub-z-kulatiny-exterier-zahrada

Obr.: Vnější povrch srubu ošetřený středněvrstvou lazurou na bázi syntetických rozpouštědel, bez obsahu biocidních látek. Na povrchu dřeva vytváří velmi jemný film. Foto: Martin Zeman, realizace Haniš srubové domy

masivni-drevostavba-srub-z-kulatiny-exterier-prijezdova-cesta

Jak lze lazury nanášet?

Pokud je to možné, je vhodné před sestavením dřevostavby jednotlivé díly máčet. Pro aplikaci venkovního nátěru až po jejím sestavení je ideální štětec, který zajistí vetření lazury i do okrajů fládru. Váleček lze použít také, ale valivý proces není rovnocenný vtírání štětcem. Absolutně nelze doporučit aplikaci prvního nátěru stříkáním, vrchní konečný nátěr tak nanášet lze.

Poněkud složitější je asi ochrana dřeva starších dřevostaveb. Jak postupovat v tomto případě?

Nikdy nesmíte dopustit, aby došlo k rozsáhlému nebo dokonce úplnému zničení nátěru a následné degradaci dřeva zešednutím! V tomto stádiu již totiž zoxidovaly důležité složky dřeva, především lignin, který významně zajišťuje hydrofobizaci dřeva. Současně ubylo 25 až 35 procent dřevní hmoty a zůstala pouze nasákavá celulóza buněčných stěn, která je pro následný nátěr nevhodným podkladem. Bude proto nutné zešedlou a mnohdy již odlupující se hmotu broušením odstranit až na čisté dřevo a obnovit znovu celý nátěrový systém. Jestliže bylo dřevo napadeno hnilobou, je třeba ho vyměnit.

V případě včasné opravy povrch nátěru přetřeme jednou přípravkem Lazurit PLUS, tam, kde byly použity dvě vrstvy Lazurit FORTE, opět aplikujeme jednou Lazurit FORTE. Nátěr rozpouštědlovou olejovou lazurou obnovíme opět jedním nátěrem tímtéž přípravkem.



drevostavba-hotel-v-orickych-horach-exterier

Obr.: Pro nátěr dřevěné fasády hotelu v Orlických horách bylo použito Karbolineum extra v odstínu mahagon. Foto: Detecha


"Dřevo vyžaduje pečlivost, to platí i při aplikaci ochranných nátěrů."


nizkoenergeticka-drevostavba-sindelova-strecha-horsky-apartman-borove-lady

Obr.: Dřevěné obložení a šindelové střechy nízkoenergetických horských apartmánů v Borových Ladech. Natřeno přípravkem Karbolineum extra odstín palisandr. Foto: Detecha


Komentář odborníka

petr-janata-detecha
Petr Janata
DETECHA ch.v.d.

O výběru nátěrové hmoty masivní dřevostavby rozhoduje, zda se jedná o povrchovou úpravu v interiéru, nebo v exteriéru. Pro ošetření interiérových ploch v dřevostavbách lze doporučit vosky, případně oleje, další variantou jsou samozřejmě laky, ať již transparentní nebo tónované. Záleží samozřejmě i na způsobu zatížení natíraného povrchu, odolnější přípravek bychom měli použít na podlahu, strop a obložení tolik namáhány nebudou. Pro vnitřní prostor jsou také vhodnější vodou ředitelné nátěry, protože méně zapáchají, rychleji schnou a v některých případech se snadněji aplikují.

Jedná-li se o vnější části dřevostavby, je vhodné dát kvůli jednoduššímu následnému ošetření přednost tenkovrstvým lazurám s přídavkem olejů, případně olejům samotným. Také v tomto případě lze vybírat z velké škály produktů i na vodní či syntetické bázi.

sindelova-strecha-zvonice-kostel-sv-mikulase-veliny

Obr.: Šindelové střechy zvonice a kostela sv. Mikuláše ve Velinách natřené přípravkem Karbolineum extra v odstínu jantar. Foto: Detecha

sindelova-strecha-zvonice-veliny

Z našich produktů doporučuji pro venkovní nátěry Karbolineum extra, který tvoří dekorativní a ochrannou lazuru s impregnačními vlastnostmi. Jde o přípravek na ochranu dřeva s komplexními účinky. Má funkci hloubkového napouštědla a zároveň vrchního ochranného nátěru, který má současně vynikající penetrační schopnosti. Impregnuje dřevo a zároveň zajišťuje účinnou ochranu proti veškerým negativním vnějším vlivům.

Dlouhodobě chrání dřevo před škodlivými účinky povětrnosti včetně UV záření. Nátěrový film je ošetřen biocidními látkami proti napadení plísněmi, řasami a houbami. Zachovává přirozenou kresbu materiálu, neuzavírá póry a umožňuje dřevu dýchat. Po úplném zaschnutí je zcela bez zápachu, neloupe se ani nepraská. Používá se jako impregnační napouštědlo pod barevné odstíny nebo jako dodatečný nátěr, který chrání předchozí vrstvy a prodlužuje jejich životnost. Bezbarvý odstín není v exteriéru samostatně dostatečnou ochranou proti UV záření.

sindelova-strecha-hrad-rostejn-u-telce

Obr.: Šindelová střecha hradu Roštejn u Telče zčásti už natřená přípravkem Karbolineum extra v odstínu palisandr. Tento nátěr se díky svým vlastnostem osvědčil při renovaci historických budov. Foto: Detecha


Další články z rubriky Ochrana dřeva

Redakčně upraveno pro web.

SaR 2-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (5)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop