Finále 2015

Dům jako soběstačný ostrov

Jiří a jeho žena od začátku věděli, co chtějí: bydlet za minimální náklady v domě bez bariér, zařízeném moderně, čistě, s důrazem na sklo a kov, s precizně rovnými stěnami a technologiemi pro komfort bydlení. Stačilo najít zkušeného dodavatele a překlopit vize do reality. A to se povedlo do nejmenších detailů, jak jsme se mohli přesvědčit na vlastní oči…

Oba s manželkou již máme svoji zkušenost s životem ve zděném domě i s jeho realizací. Poučeni a s ujasněnými prioritami jsme šli vstříc novému bydlení, jehož srdcem měla být otevřená obývací část s kuchyní a terasou, žádné přehnaně velké prostory, obrovské haly a odizolované světy, kde kuchyně je někde za rohem, zbytečně velká vana nebo každoměsíční účty za energie. Chtěli jsme do budoucna pohodlné bydlení, které ovšem nebude náročné na provoz. Nemůžeme předvídat, zda budeme schopni pracovat a platit velké částky za spotřebu i v příštích letech. Myšlenka vlastní nezávislosti na centrálních zdrojích a velkých korporacích byla také více než příjemná.

Odchylka úhlopříčky? 1,5 mm!

A tak jsme naše sny začali kreslit na papír. Dalo by se říci, že návrh domu postupně vznikal od šatny, která je pro nás naprostou nezbytností. Otevřený obývací prostor pochopitelně také. Pak se přidaly ještě další potřebné místnosti jako ložnice, pracovna, koupelna a technická místnost. Dispozice tedy vykrystalizovala celkem jasně.

Oba jsme technické typy a nadmíru dekorativní prvky zde opravdu nenajdete. Sklo a kov je naprosto naše krevní skupina. Přesnost a rovnost domu byl také jeden z argumentů, proč jsem vzal dřevostavby na milost. Původně jsem totiž patřil mezi typické zastánce cihlové klasiky s tvrzením, že si nebudu stavět dům, který mi sežerou myši a rozhrabou vrabci. Naštěstí jsem názor postupem času změnil. Jako strojař jsem opravdu zatížený na precizní provedení a byl jsem naprosto fascinován, když jsem při kontrole stavby naměřil odchylku úhlopříčky v obývacím pokoji 1,5 milimetru! Jednotlivé stavební prvky jsou v dílně montovány na pneumatickém stole s takřka dokonalou rovinou, opatřeny veškerými foliemi, izolací, okny i omítkou. Na staveniště dorazí panely s klíčky v zámku balkonových dveří. Stačí pouze dokončit rohové spoje pomocí perlinky, lepidla a omítky. Prostor pro nepřesnosti je tedy opravdu minimální.

Rovnost je znát i v interiéru. Hladký povrch sádrovláknitých desek je ideální pro nasvícení LED diodami. Nevykouknou na vás typické nerovnosti klasické omítky a to si opravdu pochvalujeme. Pro někoho možná příliš sterilní, pro nás je ale právě takový interiér tím ideálním.

Maximální kvalita v minimálním čase

Dalším silným argumentem byla rychlost realizace. Mezi kopnutím do země a nastěhováním uplynuly čtyři měsíce, a to včetně vyzrání základové desky, kdy nebylo možné na stavbě pracovat. Chtěli jsme mít celý proces pod kontrolou, a tak jsme počítali s tím, že na stavbě budeme denně. To ovšem znamenalo zkrátit celou výstavbu na minimum, protože pochopitelně máme svoji práci a nemohli jsme ji odložit na druhou kolej po dobu mnoha měsíců. Oslovili jsme firmu MS Haus, která souhlasila s realizací individuálně navrženého domu, přestože jejím denním chlebem jsou stavby typové. A jak zpětně můžeme zhodnotit, udělali jsme velmi dobře. Sami jako podnikatelé máme své zaměstnance a jsme vnímaví k jejich nedostatkům. K našemu úžasu však nemůžeme říct na adresu řemeslníků jediné křivé slovo. Je pravdou, že i my jsme přispěli k úspěšnému průběhu celé realizace – byli jsme neustále k dispozici a veškeré nejasnosti byly vyřešeny hned v zárodku. Vše bylo připraveno včas. Například v průběhu realizace základové desky jsme již měli objednanou kuchyni. Zaměstnancům firmy MS Haus však přesto patří náš obrovský dík.

Ohleduplní k přírodě

Dům byl zamýšlen jako nízkoenergetický, přidali jsme ale na izolacích a nakonec jsme se, i díky kvalitním technologiím, přiblížili hodnotám pasivního domu. Ve velké míře využíváme energii ze slunce, máme vlastní studnu a obešli jsme se bez přípojky plynu. Zkrátka jsme do značné míry samostatně fungující jednotka. Dům má také rekuperaci a klimatizační jednotku, které mají na starosti kvalitu a ohřev vzduchu. Klima v domě je perfektní, dokonce mi odezněly problémy s migrénami, které jsem v minulém bydlení mírnil neustálým větráním.

Oba máme vztah k přírodě. Snažíme se být s ní v souladu, třídit odpad a žít zdravě. V tomto domě jsme si zrealizovali naše sny i tím, že šetříme energie, nemusíme vyhazovat žárovky, máme 10 000 hodin světla v ledkách a úplně neprotáčíme teploměr energetickým společnostem.

Lucie Němcová

Velikost pozemku: 1027 m2
Zastavěná plocha: 233,33 m2
Užitná plocha: 170,02 m2
Spodní stavba: železobetonová základová deska
Stavební systém: panelová dřevostavba
Tepelné izolace: minerální vata a polystyren
Fasáda: akrylátová jemnozrnná v kombinaci s plastickou
omítkou
Střecha: pultová 2x proti sobě
Střešní krytina: Lindab Ideal šedá
Okna: plastová, profil Rehau zasklený trojsklem Ug=0,6
Podlahová krytina: vinyl v kombinaci s keramickou dlažbou
Vytápění: elektrické podlahové odporové v kombinaci VZT jednotkou se ZZT
Skladba stěny
směrem dovnitř: akrylátová fasáda, lepidlo, armovací tkanina lepidlo, polystyren 160 mm, lepidlo, sádrovláknitá deska Fermacell 12,5, nosný rám z KVH 140 x 60 mm, vyplněný minerální vatou 140 mm, parozábrana, sádrovláknitá deska Fermacell 12,5 mm
Celková tloušťka stěny: 330 mm
Hodnota U: 0,13 W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop