Prozkoumejte dřevostavbu realizovanou podle utajeného návrhu

Tisk
Prozkoumejte dřevostavbu realizovanou podle utajeného návrhu

Radek Beneš | Pátek, 17. srpen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Důvod pro start geneze této dřevostavby byl trochu neobvyklý: prostorný dům sloužil svým majitelům spolehlivě, jen se v souvislosti s novou výstavbou značně změnilo jeho okolí. Najednou nebylo ani památky po soukromí a komu by se chtělo sdílet okolí s mnoha novými sousedy? 

Majitelé proto na základě doporučení oslovili architektku Irenu Truhlářovou z architektonického ateliéru ARCHCON atelier a projekt se začal rodit.

DSB11„Nejdříve jsem investory navštívila doma, abych pochopila, v jakém prostředí a jakým způsobem žijí a komunikují. Nasála jsem atmosféru jejich domova a zjistila, co mají rádi a co jim naopak vadí," popsala tvorbu projektu přízemního bezbariérového domu Irena Truhlářová na dni otevřených dveří dřevostavby, kterou realizovala společnost Dřevostavby Biskup. „Z našich dlouhých hovorů vyplynulo, že mají kladný vztah ke dřevu, cit pro detail a jsou velmi umělecky zaměření. Cílem byl dům s maximálním prosluněním a propojením všech obytných místností s terasou, na které chtějí majitelé pobývat od prvních ranních paprsků až do západu slunce. Proto a samozřejmě kvůli maximálním tepelným ziskům bylo nutné dům správně situovat, což bylo na pozemku o 700 metrech čtverečních včetně příjezdové cesty docela složité. Osvícený investor si přál jednoduchý dům, ale s určitým „šperkem". Navrhovala jsem několik variant, nejodvážnější z nich jsem ale nějaký čas tajila, protože jsem nebyla přesvědčená, že ji náš, do té doby konzervativní, investor přijme. Paradoxně právě tato varianta vzbudila u stavebníků největší nadšení a okamžité rozhodnutí: „To je to pravé!". Vyhrál tedy dům s obloukovou střechou a střešním přesahem podepřeným opracovanými kmeny – prostě „dům inspirovaný lesem".

DSB2Jednoticím prvkem dřevostavby u Mníšku pod Brdy je spojená střecha s jemným obloukem. Její protažení na jedné straně překrývá terasu a na druhé vytváří kryté stání pro dvě auta. Celý dům je k jihu maximálně prosklen, ze všech pokojů je přístup na terasu.

Nízkoenergetická dřevostavba je zateplena dřevovláknem, fasáda bude obložena dekoračními páskami, na straně terasy bude obložení ze sibiřského modřínu bez ošetření nátěrem. Dům tak získá přirozenou patinu spolu s opěrnými sloupy a zapadne do okolní přírody. Navíc tak odpadá pravidelné ošetření nátěrem, což investor při problémech se zády, uvítal.

Další technické parametry dřevostavby

konstrukční systém – masivní panel, okna dřevohliník, vzduchotechnika Atrea, vytápění – elektrické přímotopy (jsou zde obrovské solární zisky díky prosklení), navrženy jsou zde textilní rolety bez kastlíků. Zastavěná plocha 142 m2, obestavěný prostor cca 500 m3. Výsledek blower door testu n50 = 0,445 h-1.

Časová osa stavby

září – listopad 2011: studie
prosinec 2011 – únor 2012: projekt
do konce července 2012: úřady, administrativa, financování
konec července – 15.srpna 2012: hrubá stavba četně instalace oken a podlah (realizace za pouhé tři týdny!)

Prohlédněte si další fotografie této stavby

DSB3DSB4DSB7DSB8





DSB5DSB10

 

Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “O dřevostavbách”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop