Nemáte ještě jasno o podlahové krytině? Zkuste korek!

Tisk
Nemáte ještě jasno o podlahové krytině? Zkuste korek!

Petr Houška | Pátek, 16. listopad 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavbu si stavebníci pořizují většinou kvůli samotné podstatě dřeva. Proto se většinou snaží při výběru podlahové krytiny jít cestou přírodních materiálů. Avšak ne každému se na podlaze líbí klasické dřevo ať už měkké či tvrdé - jedinou možnou alternativou je tedy podlahu opatřit korkem.

Co je vlastně korek?

korek3korek1korek2Korek není pouze ucpávka lahve, ale je to i výborný tepelný izolant, podlahová krytina, materiál pro obuvnický průmysl, atd. Korek se získává z korkového dubu – je to prakticky silná kůra stromu. Mohlo by se zdát, že se tím stromu ubližuje. Není tomu tak a jedině tento strom bez problému snese ořezávání své kůry – má výbornou schopnost regenerace. Proces „výroby kůry" je velmi zdlouhavý, neboť až po zhruba pětadvaceti letech života stromu, se může ořezat první takzvaná panenská kůra. Další ořez kůry, také panenské, je možný až po zhruba deseti letech. Stromy jsou po dobu svého života schopny „ustát" až dvacet sklizní. Teprve až třetí sklizeň dává korkovou kůru o nejlepší kvalitě.

O podlahovém korku ...

  • Pružnost: Díky jedinečné stavbě buněk tvořících korek je korková podlaha ideálně pružná a výborně tlumí kročejový hluk. Stlačí-li se korek, stlačí se i plyn obsažený v korkových buňkách. Po uvolnění napětí se buňky navrací do původního stavu, aniž by se zdeformovaly. Právě proto jsou korkové podlahy hojně využívány nejen v bytech, ale také na mnohých pracovištích. Každým krokem po korkové podlaze šetříme své kosti a klouby.
  • Izolační vlastnosti: U korkových podlah oceníme především izolaci tepla, hluku a vibrací. Korkové podlahy zabraňují úniku tepla a tím šetří naše finance. Ceroids je hydrofobní sloučenina korku, která zajišťuje jeho nepropustnost a minimální nasákavost – tím má oproti dřevu velmi nízkou hygroskopicitu (absorbování vzdušné vlhkosti).
  • Přírodní a nealergický materiál: Korek je čistě přírodní materiál, který slouží ve své původní přírodní podobě bez přídavků chemie. Je nealergický, odolný proti plísním i škůdcům. Zároveň je korková podlaha antistatická, to znamená, že při tření korku, nebo jeho přítomnosti u elektrospotřebičů nevzniká žádná statická elektřina. Podlaha nepřitahuje a díky své struktuře ani nepohlcuje prach. Není tudíž náročná na úklid, stačí ji setřít nebo vysát.
  • Vhodnost pro podlahové topení: Na základě měření bylo prokázáno, že korkové podlahoviny jsou vhodné pro podlahové topení a velmi dobře vyhovují všem předepsaným normám, nedochází k energetickým ztrátám. Oproti jiným podlahovinám má korek větší tepelnou setrvačnost, proto první prohřátí trvá o něco déle, ale pak podlaha teplo déle udržuje.
  • Široká nabídka dekorů, odstínů, rozměrů a povrchových úprav: Korkové podlahoviny nemají pouze barvy přírodního korku, výrobci experimentují s barevnými dekory. Korkovou podlahovinu výrobci dodávají i s povrchovou úpravou laky, vosky či oleji. Podklad pod korkovou podlahu musí být bezvadně rovný, neboť se podlahovina, ať už ve formě plovoucí podlahy se zámky či lepených dlaždic, pokládá přímo na podklad. Není tomu jako u keramické dlažby, kdy za pomoci tzv. hřebenu vyrovnáme nerovnosti podkladu.

Na boso není problém

korek11korek5Pro ty, kteří doma rádi chodí bez přezůvek a ještě nemají korkovou podlahu, budou důležité informace na dalších řádcích. Proběhla termografická měření, ve kterých byl porovnáván vliv podlahoviny na ochlazování chodidla při přímém doteku. Pomocí měření infračerveného spektra se porovnávaly vlastnosti podlahovin, které jsou považovány zkorek9a jedny z nejměkčích a nejteplejších – lino a dřevo. Výsledek měření ukázal teplotu chodidla po 1 minutě setrvání na podložce z lina, pak ze dřeva a z korku, vše za stejných podmínek. Chodidlo, které bylo ve styku s linem, prošlo výrazným ochlazením, méně ochlazené bylo chodidlo z dřevěné podlahy. Nejlépe dopadl výsledek pro podlahy korkové, kde podle měření infračerveného spektra téměř nedošlo k ochlazení oproti přirozené teplotě chodidla.

Zdroj fotografií: http://www.natuerlich-kork.de
Zdroj informací: www.korek.cz

 

Vaše komentáře (8)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop