Škola v Čakovicích má dřevěnou nástavbu

Tisk
Škola v Čakovicích má dřevěnou nástavbu

Michal Babor | Úterý, 24. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Základní škola v Praze-Čakovicích vyřešila nedostatek prostoru pro výuku zajímavou dřevěnou nástavbou. Třípatrová budova z roku 1935 přestávala svou kapacitou stačit, nabízelo se však využití přestavby rozsáhlého nevyužitého půdního prostoru na učebny a zázemí pro učitele.

Dřevostavba zvítězila před konzervativním řešením

 IGP8544Architektonické studio ARCHCON Atelier mělo pro zadavatele připravené dvě varianty. Místo konzervativní rekonstrukce zachovávající původní tvar střechy se investor rozhodl pro realizaci progresivnějšího návrhu z velkoformátových panelů z masivního dřeva Novatop. Vznikly tak nejen dvě učebny a zázemí pro učitele, ale také prostor pro umístění telekomunikačního zařízení.

Další mezi prvními vlaštovkami

 IGP8533 IGP8517Proč právě Novatop? Podle Ing. Ireny Truhlářové z ARCHCON Atelieru bylo pro použití dřevěné konstrukce hned několik důvodů: „Omezovala nás výška římsy sousední části budovy, která pro konstrukci střechy neumožňovala použít dostatečně vysoké příhradové vazníky , důležitá byla ale také rychlost výstavby, protože realizace musela proběhnout během prázdnin. Významným argumentem byla také nízká hmotnost konstrukce a možnost zachovat některé konstrukcev pohledové kvalitě."

Právě rychlost realizace dřevostavby bývá ve světě jedním z nejčastějších argumentů, proč zvolit pro výstavbu školského zařízení nebo jeho adaptaci dřevo. U nás je tomu trochu jinak: zatím dřevu nevěříme, i když opodstatněné námitky vůči němu vznést nedokážeme. V posledních letech však vzniklo několik dřevěných mateřských škol, které slouží k plné spokojenosti jejich malých i velkých uživatelů.

Mnoho výhod vrstveného dřeva

 IGP8486 IGP8530Nástavba čakovické školy proběhla velmi rychle a bez významnějších problémů. Realizace vlastní konstrukce z panelů Novatop byla hotova během pěti dnů, do užívání byla nástavba předána začátkem roku 2012.

A čím ještě zaujal tento projekt Irenu Truhlářovou? „Pro osvětlení učeben jsme díky přísným hygienický požadavkům použili mimo jiné velkoprůměrové světlovody s přerušeným tepelným mostem, které jsme zapustili do konstrukce dřevěných panelů a doplnili posuvným stíněním ze stejného materiálu. Pohledové dřevo v interiéru učeben působí velmi dobře a dokázala bych si představit, že ze stejného materiálu by bylo provedeno i další vybavení, například úložné prostory. Řadu výhod velkoformátových dřevěných panelů vidím i z hlediska statiky,řešení konstrukčních detailů a velmi dobré požární odolnosti."

Nové dřevěné učebny slouží žákům čakovické školy již několik měsíců. Budova tak získala sice nenápadný, zato dokonale funkční, zdravý a moderní doplněk.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop