Dodatky k článkům

Tisk

DřevoStavby 4/2015 - Mnoho podob dřevěných stěn

Michal Babor | Středa, 22. červenec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Dodatek k článku o povrchových úpravách CLT panelů v interiéru – odpovědi z firmy Prodesi | Domesi, odpovídá architekt Pavel Horák.

Jaké typy barev používáte (oleje, vosky, vodou ředitelné, laky apod. + výrobce – součástí bude i jednoduchý přehled typů nátěrů a jejich parametrů) – vhodnost do interiéru, způsob nanášení, náročnost na aplikaci, vzhled (lesk/mat), pigment nebo bezbarvý – jaký je výsledek (ideálně foto), kolik doporučujete vrstev – krycí schopnost, zkoušíte pro klienta předem na vzorku?
Vždy se snažíme sahat po nátěrech ředitelných vodou. (více viz níže odpovědi od kolegů).
V drtivé většině volíme matnou povrchovou úpravu, kdy vynikne přirozenost dřeva. Máme sice ve vzorkovně připravené vzorky několika druhů povrchových úprav (včetně včelího vosku, atp.), ale téměř vždy pak děláme individuální vzorky pro každou zakázku a klienta. Vyplatí se to, jelikož oprava „nepovedené“ povrchové úpravy by byla velmi nákladná.

Jak a jak často se nátěr obnovuje?
Prozatím nemáme zkušenost s tím, že bychom museli někde nátěry ve větší míře obnovovat. Výrobci se shodují, že se jedná o dobu cca 5 let. Tedy podobný cyklus, jako se běžně uplatňuje v rámci interiérové výmalby stěn. Za sebe si myslím, že interval obnovy nátěrů dřevěných ploch by mohl být cca na dvojnásobku výmalby např. sádrokartonových stěn (tedy cca 8-10let). Bude záležet vždy záležet na zvolené povrchové úpravě.

Mechanické poškození – jak opravovat?
Záleží, jak velké. Obecně dřevo patří k těm materiálům, které dobře přirozeně stárne a to včetně případných drobných mechanických poškození, jako jsou škrábance, atp. Dřevěný povrch získává časem nezaměnitelnou patinu. Opravy viz níže odpovědi kolegů.

Co klienti preferují? Světlé, nebo tmavší dřevo?
Naši klienti jednoznačně preferují světlé dřevo. Vzhledem k lepší UV ochraně používáme většinou laky s jemným bílým, nebo šedým pigmentem. Občas saháme k bezbarvé úpravě, ale vyloženě tmavou povrchovou úpravu jsme nikdy neřešili.

Ošetřujete pohledovou kvalitu co nejdřív po montáži? (s ohledem na ušpinění či žloutnutí?)
Většinou ne. Jedná se naopak až o jeden z posledních kroků v rámci dokončení interiérů. Vždy bylo i po několika týdnech, nebo jednotkách měsíců možné povrchy očistit, jemně obrousit a opatřit finální úpravou.

Máte nějakou špatnou zkušenost? (typ barvy, typ nátěru, obnova, oprava)
U jedné z prvních aplikací laku s bílým pigmentem jsme museli po cca 4 letech opravovat některá místa, která vykazovala po čase jakési tmavší mapy. Nevíme, zda to bylo špatnou aplikací, nebo materiálem, ale nebylo to plošně ve všech místnostech. viz. také níže.


Jakou skladbu máte v koupelnách, kde lepíte kachličky?
V koupelnách a vlhkých provozech obecně nedoporučujeme ponechat pohledové dřevo. Dle našeho názoru se jedná o nevhodnou aplikaci a i při použití „správného“ laku nebudeme mít stoprocentní jistotu dlouhé životnosti. Výjimečně bychom si dokázali představit použít dřevěný obklad, ale nikdy bychom nenechávali pohledové nosné panely, které již těžko v případě poškození vlivem vlhkosti bude možné vyměnit.

A ještě „techničtější“ odpovědi od kolegů z projekce a realizace:

Jaké typy barev používáte (oleje, vosky, vodou ředitelné, laky apod. + výrobce – součástí bude i jednoduchý přehled typů nátěrů a jejich parametrů) – vhodnost do interiéru, způsob nanášení, náročnost na aplikaci, vzhled (lesk/mat), pigment nebo bezbarvý – jaký je výsledek (ideálně foto), kolik doporučujete vrstev – krycí schopnost, zkoušíte pro klienta předem na vzorku?

Používáme laky a lazury které jsou ředitelné vodou. Jednotlivě viz níže, se kterými máme zkušenosti:

Tikkurila Panel - ACE TITAN
Vodouředitelný, polomatný akrylátový lak na vnitřní dřevěné povrchy. Obsahuje oxid titaničitý, který efektivně filtruje UV sluneční záření a vytváří dlouhodobou ochranu proti tmavnutí dřeva. PANEL-ACE TITAN je vhodný na lakování různých druhů světlých dřevěných povrchů, jako jsou např. stěny, stropy a dveře. Vyschlé nalakované povrchy jsou jemně barevně zesvětlené. PANEL-ACE TITAN není vhodný na natírání tmavých dřevěných povrchů nebo podlah a nábytku, a také není vhodný jako ochranný lakový nátěr mořených povrchů.

ADLER - LIGNOVIT INTERIOR UV 100
Také u interiérových konstrukcí se dřevo používá ve zvýšené míře na stěnové a stropní prvky.  Speciálně pro tuto oblast použití byl vyvinut Lignovit Interior UV 100. Díky speciálním prostředkům na ochranu proti světlu pro pohlcování UV záření a stabilizaci ligninu, obsaženého ve dřevu, se zabraňuje žloutnutí dřeva. Tak zůstane trvale uchován přírodní vzhled jehličnatého dřeva. Tak jako všechny produkty řady Lignovit, je i Lignovit Interior UV100 vodou ředitelný a bez zápachu. Vedle přírodního odstínu Natur jsou k dispozici četné módní odstíny bílé.

Způsob nanášení je u obou přípravků stejný, vždy se vyhotovují dvě vrstvy. Vždy se nanese jedna vrstva, po vyschnutí vylezou drobné „chloupky“ z panelů, které se následně přebrousí, druhý nátěr také zakryje drobné nesouměrnosti po prvním nátěru.

Nátěr se aplikuje štětcem.

Myslíme si, že nátěr není náročný na aplikaci, jen pouze z hlediska množství a dostupnosti vysoké stropy, kouty, štíty, atd… je to náročné, proto ji většinou realizujeme my

Většinou jsme realizovali s jemným bílým pigmentem – je mnoho odstínů a dají se také udělat barevné pigmentace

Již máme vyvzorováno, ukazujeme již hotové vzorky, jen pokud má nějaký speciální požadavek tak necháváme vyvzorkovat, předchází se tím posléze mnoha komplikací a nedorozuměním s klientem

Jak a jak často se nátěr obnovuje?
Obnovení nátěru doporučujeme i dle osobních zkušeností z Pulečného(na který jsou kladeny také trochu vyšší nároky) po 4 -5 letech (Tikkurila Panel - ACE TITAN), od Adleru mám podobnou informaci cca 5 let.

Mechanické poškození – jak opravovat?
Jde o to, o jak velké mechanické poškození se jedná. Povrch se dá přebrousit, a i lokálně přemalovat (musí to být šikovný malíř a většinou opravdu světlý pigment) větší poškození, se dají přetmelit, vyspravit sukovníkem či lodičkou, při tomto větším poškození nebo „tmavší“ pigmentace je lepší přetřít celou stěnu.

Ošetřujete pohledovou kvalitu co nejdřív po montáži? (s ohledem na ušpinění či žloutnutí?)
Jelikož většinou pro provádění následných prací, a profesí se téměř vždy přihodí nějaká nehoda nebo je tam velká prašnost (SDK broušení), tak vždy provádíme povrchovou úpravu jako poslední.

Jak ji chráníte při vylívání betonových podlah?
Chráníme ji vytažením PE fólie min 0,5m nad úroveň hrubé lité podlahy.

Máme nějakou špatnou zkušenost? (typ barvy, typ nátěru, obnova, oprava)
Ano, jednou po 4 letech se objevilo drobné zažloutnutí a „flekatění“ (Tikkurila Panel - ACE TITAN).

Jakou skladbu máte v koupelnách, kde lepíte kachličky?
Pod obklad realizujeme vždy SDK. Jedna varianta je přímo SDK desku na stěnu a druhá vč. Konstrukce (varianta s předstěnou) – většinou při vedení instalací.

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop