Vydání 02/2024

Chalupa na konci světa

Rozkvetlá horská louka, na niž navazuje hustý les. Dokonalá idylka. Kdo by tu nechtěl trávit volný čas! To byly první myšlenky i investorů tohoto příběhu, když pozemek poprvé uviděli. Nezastavil je ani fakt, že jde o krajinnou památkovou zónu, kde se stavba řídí přísnými pravidly. Naopak, tuto výzvu vzali za svou.

Myšlenka na druhý domov v Krušných horách vznikla vlastně tak trochu z nutnosti. Tomáš s manželkou a dětmi žijí ve středních Čechách. On sice v této lokalitě strávil celý život, jeho paní ale pochází z paneláku v Karlových Varech, kam také pravidelně dojížděli navštěvovat prarodiče. Dokud byli jen sami dva, problém to nebyl. Když se ale rodina rozrostla postupně o dvě děti, začínalo jít do tuhého. Právě tehdy začali uvažovat o pořízení rekreační nemovitosti. Nikoliv však přímo ve městě, ale někde poblíž, v přírodě, kde by si volný čas s dětmi mohli opravdu užít. A když už se rozhodli do takové akce pustit, chtěli, aby chalupa byla přesně podle jejich vlastních představ. Proto padla volba na vlastní stavbu, a to rovnou podle individuálního projektu.

Začalo to výletem na borůvky

Najít vhodný pozemek se zpočátku zdálo jako docela obtížný úkol, nakonec ale rozhodla, jak už to v životě často bývá, náhoda. „Kamarád vyrazil s dětmi na borůvky a houby do lesa. Při tom narazil na místo, které ho okamžitě zaujalo, i on totiž hledal vhodný pozemek. Protože byl ale hodně velký, část pozemku nám nabídl," popisuje Tomáš. Místo se nachází uprostřed nádherné přírody ve vrcholových partiích Krušných hor, přitom jen necelou půlhodinu jízdy od Karlových Varů. Zároveň je ale tato lokalita součástí krajinné památkové zóny nesoucí název Hornická kulturní krajina Abertamy – Horní Blatná – Boží Dar, takže pro výstavbu tam platí přísná pravidla. Pro dům tak byly dány striktní požadavky nejen například na sklon, orientaci i materiál střechy, ale také na to, z čeho má být dům postavený. Předem tedy bylo jasné, že na zděný dům musí zapomenout, v místě totiž mohou stát pouze dřevěné stavby. „Tato omezení jsme ale nevnímali jako překážku. Naopak nám to bylo sympatické, protože místo si tak i dnes zachovává svůj genius loci," říká pan Tomáš. Aby nic nepodcenili, nechali si návrh domu zpracovat od architekta znalého místních regulativů. To jim ostatně pomohlo i při vyřizování všech potřebných formalit. Díky pečlivě připravenému projektu stavební řízení proběhlo zcela bez problémů.

Od firmy jen hrubá stavba. Příště by volili jinak

Dva z důležitých milníků k vysněné roubence měli za sebou. Ta náročnější část je ale teprve čekala.Na řadu přišel výběr realizační firmy. Oslovili jich více, ptali se na detaily. „Ve finále jsme se nerozhodovali jen podle ceny, ale především podle kvality již realizovaných projektů. Zhotovitel stavby měl zcela srozumitelné a logické argumenty ke kvalitě použitých materiálů a finální výsledek mluví sám za sebe," konstatuje Tomáš.

Dům si ale nenechali stavět kompletně na klíč, v danou chvíli byly jejich finanční možnosti omezené. Proto s vybranou firmou realizovali pouze hrubou stavbu a zbytek řešili svépomocí nebo s jednotlivými subdodavateli. „Toto je jediné rozhodnutí, kterého dodnes lituji. Pokud bych stál znovu na začátku a věděl to, co vím dnes, udělal bych to jinak. Zajistil bych si na začátku projektu dostatek financí na celou stavbu a svěřil vše do rukou profesionálů. Měli bychom dokončeno o rok dříve a v perfektní kvalitě," svěřuje se Tomáš se zkušenostmi ze stavby svépomocí.

Po cestě překonávali překážky

Na samém začátku spolupráce s realizační firmou se ale přece jen drobné „mráčky" objevily. „Vycházely však převážně z mojí vlastní nezkušenosti," přiznává Tomáš. Svou daň si v tomto směru připsaly i naprosto „bojové" podmínky, za nichž stavba probíhala, což ovšem pochopitelně nebyla vina realizační firmy. Zásadní komplikací totiž bylo zasíťování pozemku, resp. připojení elektřiny. Místo odkud bylo nutné kabely natáhnout, je 100 metů od vedlejšího domu. „Než se to povedlo, uplynuly téměř tři roky. Celá stavba naší chalupy tedy musela probíhat v režimu off grid, jen s pomocí elektrocentrály, aku nářadí a podobně. A navíc ještě bez vody," vzpomíná dnes už s nadhledem pán domu. Horší už to pak bylo s realizací dalších svépomocí. Na některé práce si sjednali subdodavatele, často ale sáhli vedle. „Spoustu věcí jsme si tak nakonec museli zařídit od konkurenčních firem, převážně na doporučení od kamarádů. Jinak bychom asi stavěli dodnes," konstatuje Tomáš. „O to více si nyní vážíme výsledného díla. A celá rodina se pokaždé těší na další úžasný víkend na konci světa." Přes všechny peripetie se stavbou totiž roubenka nabízí veškerý myslitelný komfort moderní doby. Patro je koncipované jako klidová část a přízemí jako hlavní denní místnost, kde může celá rodina trávit společné chvíle. Chalupa je vytápěna tepelným čerpadlem, v přízemí je podlahové topení, v patrech radiátory. Nechybí ani rekuperační jednotka s filtrací a dohřevem vzduchu. Ryze moderní je také kuchyně. Retro vzhledem spotřebičů se nenechte mýlit. Zatopit i uvařit se tu ovšem dá i na kachlovém sporáku, který celému modernímu domu dodává nádech historie. A dobře by posloužil třeba i při výpadku elektřiny.

Zahrada bude až úplné finále

Dům už tedy rodina spokojeně užívá. I tak ale přece jen dojde na pár dodělávek, které komfort roubenky ještě zvýší. Plánovaná je stavba venkovní sauny a garáže. A protože je v domě pouze jedna koupelna v přízemí a v patře pouze WC, což se ukázalo jako nevyhovující, využijí toho majitelé a při stavbě garáže proto doplní druhou koupelnu i tam. Úplné finále pak bude představovat zahrada. Prozatím je zde jen vysetá luční směs travin a květin vhodných do tohoto prostředí. S její realizací by měla pomoct zahradní architektka.

  • Zastavěná plocha: 125 m2
  • Užitná plocha: 96 m2 přízemí
  • Dispozice: 4+kk
  • Venkovní a vnitřní nátěr: lazura Teknos, Pavel Ehl, natrito.cz
  • Konstrukční systém: poloroubená konstrukce Kontio lepený hranol 205*275, štíty sloupkové s opláštěním palubkami, vnitřní příčky zděné
  • Střecha: plechová střešní krytina
  • Zdroj energie/teplo: podlahové vytápění, kamna
  • Větrání: přirozené
  • Realizace: Finutea s.r.o., www.kontio.cz
gotop