Tisk
Dřevo jako elegantní umělecké dílo

Dřevo jako elegantní umělecké dílo

Lucie Němcová | Pondělí, 14. leden 2013 |

Přidat na Seznam.cz

O tom, že možností využití dřeva je opravdu nepřeberně, se přesvědčujeme velmi často. Zahleděni do jeho technických vlastností v souvislosti s dřevostavbami však můžeme snadno přehlédnout jeho výjimečný estetický potenciál. Korejský umělec Jaehyo Lee je jedním z těch, kteří posouvají hranice naší fantazie a tento materiál ukazují v nových obdivuhodných polohách.

 

05806956dfimg 07077 0001img 10033 0001 kopie


                                  

Tento mezinárodně známý sochař a představitel současného korejského umění vytváří třídimenzionální předměty elegantních tvarů, kde ukazuje bohatou vnitřní strukturu materiálu a odlišný vzhled v závislosti na použité technice opracování. Jeho práce vyjadřuje úctu k přírodním materiálům, ale zároveň touhu ovládnout to, co příroda vytvořila.

img 07052 0003img 10075 0001img 10121 0001

 

                                         

Hlavními surovinami pro práci jsou materiály dřevo a kámen. Dřevo v různých podobách - od listů, přes větve až po mohutné kusy dřeva, je spojováno do jednoduchých struktur, kde vynikne jeho vnitřní kresba. Tvůrce mnohdy dřevo opaluje a poté znovu řeže tak, aby vynikl kontrast dvou různě barevných ploch. Jeho dalším oblíbeným kreativním prvkem jsou hřebíky, které různým způsobem zatlouká do dřeva a zbrušuje. Tato technika poskytuje širokou paletu vizuálních efektů. Lesklé plošky jednotlivých hřebů odrážejí světlo a jsou v kontrastu s černou zuhelnatělou plochou opáleného dřeva. Někdy abstraktní struktury vypadají jako hvězdné mapy, jindy jako vlnící se voda. Vznik monumentálních předmětů, jaké vytváří Jaehyo Lee, vyžaduje notnou dávku lidského zásahu. Často se jedná o hodiny tvrdé fyzické práce, než vznikne finální dílo.

 design-days-dubai-4Jae Hyo Lee - cAD20120310834575-6-A piece by Lee

 

 

V centru umělcova zájmu však není pouze estetika, ale i funkce. Oblé tvary uměleckých skulptur propůjčuje lavičkám či interiérovému nábytku, jako jsou křesla, stoly, lehátka nebo židle. Jeho práce odrážejí řemeslné mistrovství, vyznačují se elegancí, prostou strukturou a často i zajímavými dotykovými vlastnostmi (dřevo opracované do hladka).

img 10112 0001img 11065 0001img 11042 0001

 

 

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (7)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop