Krása uzamčená pod povrchem

Krása uzamčená pod povrchem

Dagmar Šimonová | Pátek, 01. červenec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Amoniti jsou dávno vyhynulí hlavonožci, jejichž charakteristické spirálovitě zavinuté schránky známe jako běžné fosílie. Díky tomu zůstává krása unikátního živočišného druhu zachována i po mnoha miliónech let. Nejen vápencová ulita, kterou si ateliér Ammonitum propůjčil do svého loga, spojuje pradávné tvorečky s tvorbou známé švýcarské firmy. Podobnost můžeme spatřit i v unikátním ošetření povrchu dřeva, které jejich produktům propůjčuje nebývalou odolnost a životnost.

Dřevěné vany a umyvadla nejsou z historického hlediska žádnou novinkou. Přesto si dnes jen stěží dokážeme představit instalovat do moderní koupelny dřevěné kádě nebo necky. Dřevěná sanita z pera a rukou švýcarského výrobce Ammonitum má však vlastnosti, které se hravě vyrovnají běžně používaných materiálům. Může za to především unikátní proces výroby, díky kterému zůstává povrch dřevěné vany nebo umyvadla i po desetiletích bez viditelných vad nebo jakéhokoliv opotřebení.

DSC 1143

 

Za ověřeným postupem výroby stojí léta vývoje a pokusů. Každý výrobek začíná ve formě bloku, vytvořeného slepením mnoha jednotlivých vrstev březového dřeva. Tento blok se potom opracuje, dříve pomocí variace nástrojů, dnes už na CNC obráběcím centru, do svého budoucího tvaru. Následuje mnoho hodin broušení (u velkých van i tři týdny!), po kterém zůstane povrch sametově jemný. Výsledný produkt se pak ponoří do kádě s mořidlem, kde celý rovnoměrně nasákne a poté se nechá vysušit.

f02 4000Lakování sestává z mnoha fází, od základního nátěru až po finální vrstvu s aplikací nanotechnologie, která vytvoří dokonalý voděodolný povrch. V průběhu je tedy na obroušený a namořený povrch naneseno až deset vrstev laku. Celý proces výroby trvá zhruba 12 týdnů, ovšem výsledek stojí za to. Pokud k čištění nepoužíváme abrazivní prostředky, které lak postupně narušují, není třeba se o povrch příliš starat. Stačí ho setřít a čas od času napustit leštěnkou, při poškrábání je možné ho znovu rozleštit.

Ammonitum používá pro výrobu jen kvalitní dřevo a pomocí poctivého řemesla a šikovných rukou z něj vytváří krásné, funkční a stylové výrobky, které elegantně dotvoří každou luxusní koupelnu. Kromě ustálených sérií pracuje designér Marcus Horner se svým týmem i na zakázku, proto v jeho realizacích můžeme obdivovat například umyvadlo s prasklinou, vyplněnou ozubenými kolečky – speciální kus vytvořený pro manažera švýcarského výrobce světoznámých hodinek.

Foto Amonitum

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop