Časopis DŘEVO&stavby 2/2016
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 2/2016
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Podkroví - světlo a schody

Podkroví - světlo a schody

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 04. srpen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Dříve se prostory přímo pod střechou používaly ke skladování všeho možného. Protože dnes každý metr krychlový obestavěné plochy znamená nemalou finanční náročnost, neobydlené podkroví se už jednoduše nenosí. A rozhodně to není škoda - podkroví má svoje nezaměnitelné kouzlo. Musíme ale vědět, jak na něj.

Krása podkroví spočívá v zajímavém tvarování prostoru, které mají na svědomí šikminy střešního pláště. Velmi zajímavých výsledků můžeme dosáhnout přiznáním některých konstrukčních prvků krovu, které zajímavě dotvářejí a předělují prostor. Pokud se už při návrhu krovu uvažuje s rozvržením interiéru, navíc prostor dostane „pod ruce“ šikovný bytový architekt, je potenciál takového místa ohromný. Obývání prostorů bezprostředně pod střešním pláštěm ale samozřejmě přináší i řadu nevýhod, nebo lépe řečeno řadu citlivých požadavků, které je potřeba uspokojivě vyřešit.

Pozor na přehřívání

Je to právě střešní plášť, který dělá podkroví podkrovím. Kromě dokonalé hyroizolace musí v případě obývání prostorů přímo pod ním zajistit i nadstandardní tepelnou izolaci, která se postará nejen o tepelnou pohodu v zimních měsících, ale také o zamezení přehřívání v létě. Dochází tak většinou k umístění izolace jak mezi krokve, tak nad ně, aby se zamezilo tepelným mostům. Dříve klasicky používané minerální vatě přibyla dnes konkurence v podobě stříkané PUR pěny nebo foukané celulózy – obě „novinky“ se na trhu poměrně rychle ujaly a neustále přibývá úspěšných realizací.

Kromě kvalitně zatepleného střešního pláště je také potřeba zajistit dokonalé provedení detailů u všech prostupů, jako je komín nebo střešní okna. Střešní plášť je totiž kromě konstrukce krovu a telené izolace tvořen i vrstvou pojistné hydroizolace, umístěné přímo pod krytinou, a parotěsnou fólií ze strany interiéru. Obě tyto fólie musí být v místě prostupu řádně napojeny a utěsněny. Jinak dochází k vnikání vlhkosti do konstrukce a následné degradaci jejích tepelněizolačních i jiných vlastností. 

Dostatek světla a dobrý výhled

Dalším úskalím podstřešních prostorů bývá přirozené osvětlení. Abychom dosáhli příjemné hladiny osvětlení, doporučuje se v obytných místnostech dodržovat procento prosklených ploch alespoň na úrovni deseti procent z plochy podlahy. Možností je dnes mnoho, opět zde ale platí, že je třeba vše pečlivě rozmyslet. Tam kde je to možné, ve štítových stěnách, je dobré umístit klasická svislá okna, která nejpřirozeněji vizuálně propojí interiér s exteriérem. V prostorách šikmin se umisťují okna střešní, která zajistí světla více než svislá okna a při vhodném umístění jsou schopna zajistit i vizuální propojení s exteriérem (spodní hrana okna min. 85 cm a max. 120 cm nad podlahou).

moderní podkroví

Obr.: Známí a prověření výrobci střešních oken ke svým výrobkům poskytují velkou škálu různých doplňků – například i exteriérové nebo interiérové stínění. Foto: Velux

Sestavy střešních oken mohou být umístěné také těsně vedle sebe nebo nad sebou a prosvětlovat tak interiér mnohem více. Velkým nedostatkem střešních prostorů je právě špatný výhled, tedy umístění oken mimo zorné pole sedícího nebo stojícího člověka. Samostatnou kapitolou je řešení osvětlení pomocí moderních světlovodů, o kterých se dočtete v následujícím článku.

okno ve štítové stěně

Obr.: V místnostech, kde je to možné, umisťujeme do štítových stěn svislá okna, která nám zajistí přirozenější vizuální propojení s exteriérem. Foto: Marin Zeman

Nevýhodou střešních oken bývá jejich sklon, a to především v letních měsících, kdy se vlivem slunečních paprsků prostory přímo pod střechou snadno rozpálí. Už kvůli tomu je dobré kupovat okna od známých a prověřených značek, které ke svým výrobkům poskytují velkou škálu různých doplňků – právě i exteriérové nebo interiérové stínění. Problém také samozřejmě nastává při dešti, kdy je ve většině případů prakticky nemožné okno otevřít. Je také nutné pořádně hledět na tepelněizolační vlastnosti okna, u kterých se výrobci neustále předhání. Dnes je tak možné instalovat střešní okna i do pasivních domů.

Kudy do podkroví

Součástí řešení podkroví musí být vždy i správný návrh schodiště. Minimální průchodná šířka schodišťového ramene má být v rodinných domech 90 cm a schodů by v jednom rameni nemělo být více než 16 (maximálně 18). Dobrý pozor dáváme i na výběr materiálu nášlapů, které nesmí klouzat. I když je to někdy z „designových“ důvodů opomíjeno, myslet bychom měli i na bezpečnost a alespoň po jedné straně schodiště umístit zábradlí nebo madlo a nenechávat schodiště z jedné strany otevřené do místnosti.

11 - mlynářské schody13 - točité schody

Obr.: Mlynářské schody pomáhají překonat velký výškový rozdíl na malé půdorysné délce. Pro snadnější pohyb po schodišti jsou jednotlivé stupně opatřeny výřezem. Foto: Martin Zeman

Obr.: Točitá schodiště jsou vizuálně velmi lákavá. Jejich vzdušný a elegantní vzhled je ovšem vykoupen horším pohodlím při jejich zdolávání. Foto: Martin Zeman

Interiérově hezkým prvkem, který je i velmi funkční, je také osvětlení jednotlivých stupňů pomocí bodovek ve stěnách nebo světelných pásků, zafrézovaných ve spodní straně stupňů. Pokud je podkroví povýšeno na rovnocenný obytný prostor, schodiště obvykle dostane své potřebné místo. Pokud je potřeba vměstnat vertikální komunikační pruh do co nejmenšího prostoru a přitom zachovat jeho funkčnost, sahá se po variantách typu točitých, žebříkových nebo mlynářských schodišť.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop