Časopis DŘEVO&stavby 2/2013
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 2/2013
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Ložnice – brána do světa snů

Ložnice – brána do světa snů

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 01. září 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Ložnice je zónou odpočinku a relaxace, místem, kde by z člověka měly opadnout všechny problémy a stres. Ložnice je ale také místem sbližování, oázou bezpečí a porozumění. Pro dobré usínání a kvalitní odpočinek bychom se tak měli vyvarovat nejčastějších chyb. Ať už ale máme ložnici zařízenou sebelépe, nakonec je stejně nejdůležitější, kdo uléhá po našem boku.

 

První chybu můžeme udělat již ve fázi projektování. Protože většinou šetříme každý čtvereční metr, musíme o to pečlivěji plánovat ještě na papíře. A většinou se hned dostáváme k určitým konfliktům. Získat co nejvíce dostupných informací je důležité, nakonec jsme to ale stejně my, kdo v nové ložnici bude trávit každou noc. Proto se pravidly nesmíme řídit bezvýhradně – každý jsme originál.

Ticho versus chlad

Většina „manuálů“ zdravého bydlení říká, že ložnice by měla být v nejklidnější části domu, kde váš spánek nebude rušit žádný z ostatních členů rodiny. Vzhledem k dnešní typologii bydlení je takové místo v patře. Hned druhá poučka ale radí neumisťovat ložnici pod střechu, protože se bude v letních měsících hůře udržovat nízká teplota. Bez ohledu na míru izolace je v létě v patře tepleji. Každý si tak musí zvážit, co je pro něj důležitější.

Nad postel bychom neměli umisťovat těžká břemena, jako jsou police s knihami a květinami či stropní svítidlo. Nejen, že je to nepraktické při stlaní, navíc ale člověka podvědomě trápí stísněný pocit a obava, že na něj těžké předměty mohou spadnout. Ze stejného důvodu také zásady správného umístění ložnice neschvalují postel pod zkosením stropu. Ale při jedné redakční návštěvě si obyvatelé domu nemohli vynachválit svou ložnici v podkroví s postelí přímo pod šikminou stropu, ve kterém bylo zabudované střešní okno – rádi usínali pod hvězdami.

moderní ložnice

 

Důležitá je také orientace ke světovým stranám. Ložnice by měla být na severu nebo východě domu, protože jsou tyto světové strany mnohem studenější. Jižní nebo západní ložnici v létě jen těžko vyvětráme a ochladíme. Východní umístění považují někteří lidé za ideální, protože je brzo ráno vytáhnou z postele sluneční paprsky. Spáče ale pravděpodobně taková „výhoda“ bude obtěžovat.

Zatočit s prachem a roztoči

V ložnici bychom se měli snažit udržovat zdravé prostředí pro spánek. Základem je dostatečné množství čistého vzduchu – v dnešních zatěsněných domech ho potřebné množství v průběhu noci dokáže zajistit jen nucené větrání nebo otevřené okno. Ideální je také zbavit se všech lapačů prachu – koberce, těžkých závěsů a otevřených úložných prostor. Pokud nemáme jinou možnost, než umístit šatní skříň do ložnice, vždy volíme uzavřenou variantu. Dekorace a textilie samozřejmě můžeme odstranit jen do té míry, abychom se v místnosti cítili příjemně. Ale ani to neplatí bez výhrad: redakční návštěva nás zavedla do domu z masivních dřevěných panelů, jejíž majitelé si nechali vyhotovit stěny ložnice z aromatického dřeva a kromě postele v ní neměli vůbec nic – noční stolky, komodu, koberce nebo závěsy a dokonce ani jedinou dekoraci. A byli nadšeni, jak se ve svém novém domě cítí dobře a jak se jim krásně spí.

taštičková matrace

Prach se také rád drží pod postelí. Nešvarem je umisťovat do tohoto zdánlivě zbytečného prostoru sportovní vybavení, kufry nebo sezónní oblečení, protože pod postelí by měl proudit vzduch, aby matrace mohla volně dýchat. Nahromaděné věci zadržují prach a alergeny a komplikují úklid.

Jako v peřince…

Kvalitní spánek má zásadní vliv na celkovou životní spokojenost. Špatné usínání nebo neklidné noci ovlivňují i podvědomé procesy. Přestože už dávno neběháme po lesích a nebojujeme na život a na smrt, pokud čelo postele umístíme zády ke dveřím nebo oknu, pud sebezáchovy nás nenechá se nikdy úplně uvolnit. Stejně tak výmalba stěn sytými nebo křiklavými barvami nepomůže nastolit požadovanou rovnováhu, naopak naše smysly podněcuje k aktivitě. Na své problémy také těžko zapomínáme ve chvíli, kdy máme přímo z postele výhled na pracovní kout s počítačem. Pokud je to jen trochu možné, pracovnu do ložnice neumisťujeme, případně se jí snažíme maskovat (přesto má své místo až ve 40 procentech českých ložnic). Nevhodné je také velké množství elektrosmogu, který emitují všechny elektrospotřebiče. Vyhnout bychom se měli jejich umístění především v oblasti hlavy.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop