Úložný prostor – klíč k funkčnímu domovu

Úložný prostor – klíč k funkčnímu domovu

Lucie Němcová | Čtvrtek, 23. březen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Místo pro ukládání věcí je snad tím neskloňovanějším v souvislosti s kvalitou domova. Mít kam uložit potřebné věci denního i sezónního užívání, navíc v přehledném, logickém a dobře dostupném uspořádání s ohledem na naše požadavky, je pro pohodlí domova zásadní. Mnozí bědují nad svými unáhlenými a nedomyšlenými rozhodnutími, až když je prostoru nedostatek. Nedělejte tuto zbytečnou chybu i vy!

Když se nad místem pro ukládání věcí začneme zamýšlet až ve chvíli, kdy je dům nebo byt navržen, jsme sami proti sobě. Tím nejlepší a nejpraktičtějším je totiž řešení promyšlené koncepčně a do detailu, na míru jedinečnému tvaru našeho prostoru, věcem, které vlastníme, i našemu životnímu stylu. Nedostatek úložného prostoru, drobné i větší nedokonalosti nebo nepraktické překážející detaily zařízení nás mohou iritovat každý den. A to od domova, který nás má podporovat, zřejmě nechceme.

Naší pozornosti by tedy obzvláště neměla ujít místa denního užívání, jako je kuchyně nebo předsíň, ale i ložnice nebo dětský pokoj. Precizně vymyšlený systém ukládání s dobře členěným vnitřním vybavením, využití každého koutu, snadná dostupnost, pocit, že vím, kde věci mají své místo a že jej všechny opravdu mají, je k nezaplacení.

Velkou čárou přes rozpočet může být, když nemáme kam uložit věci pro péči o zahradu, rozměrné sportovní vybavení, věci pro úklid nebo třeba i tak samozřejmou věc, jako je oblečení – v různých fázích péče o něj (roznošené, špinavé, vyprané, nevyžehlené). V menších bytech nebo domech není místa nazbyt a majitelé jsou si toho většinou od začátku vědomi. Výsledné řešení je díky tomu často více promyšlené a efektivnější než v případě plošně mnohem větších objektů. Tuto vlastnost nového bydlení tedy nepodceňte. Nic nezkazíte ani konzultací s odborníkem, i kdyby měla být pouze jednorázová.

Více místa, více věcí

Samostatnou kapitolou pak může být fakt, kolik věcí skutečně ukládat potřebujeme, a zda pro nás i méně místa nemůže udělat cennou službu. Shromažďovat spoustu věcí si pak totiž rozmyslíme. Sami si můžete sáhnout do svědomí, kolik věcí zabírá místo jen z důvodu „co kdyby", a kolik z nich opravdu máte rádi, dělají vám radost a pravidelně vám slouží. Volba je na každém z nás.

02 Marine Appartment_Photo Iveta Kopicova

Obr.: Otevřené police ponechají všechny věci na očích, což vnáší do interiéru přirozeně jinou kvalitu. Je dobré s tím počítat a vnímat tyto volné otevřené plochy spíše jako dekorační, zatímco uzavřené jako místo pro ukládání. Foto: Iveta Kopicová

05 Marine Appartment_Photo Iveta Kopicova

Obr.: Nenápadná úložná stěna provedená v bílé se zapuštěnými dveřmi. Když není místo pro komfortní šatnu, je nutno si poradit jinak. Foto: Iveta Kopicová

07 asdtg

Obr.: V kuchyni oceníme dobré řešení snad úplně nejvíce. Snadno dostupné a efektivně poskládané zásuvky, pro nás ideální výška uskladnění předmětů, otevřené police, závěsné systémy... Hlavně vyřešena tak, aby odpovídala přímo naším zvykům a potřebám. Foto: Robert Žákovič

Ptáme se architektů:

Tým mooza architecture

Co pro vás byl z hlediska úložných prostor v rámci praxe největší oříšek?

Nikoho asi nepřekvapí, že největší výzvou bývá většinou podkroví. Nabízí velkorysý prostor na výšku, ale půdorysná plocha je hůře využitelná. Stejně tak rozvíjející se trend malometrážních bytů – garsonek, po kterých je na současném trhu velká poptávka.

Jaký prostor se vymýšlí z tohoto úhlu pohledu nejobtížněji?

Obecně si poradíme s každou výzvou. Velkou pomocí je, pokud klient podrobně specifikuje požadavky. Pomáhá seznam věcí s rozměry, které plánuje ukládat, stejně tak informace o jeho životním stylu – zda je sportovec anebo pejskař. Například se do předsíně díky tomu podařilo umístit prostor pro koloběžku, kola, ale i kadeřnický salon pro psy. Pokud toto zadání chybí, navrhuje se o poznání hůře.

Je místo, které se pro ukládání nevyužívá a je to škoda?

V případě podkroví jsou to například atypické prostory, které vznikají díky šikmé střeše. Ty se dají využít vestavěnými nízkými skříněmi. Na druhou stranu není třeba se obávat i využití vyšších úložných prostor, které vznikají v místech, kde střecha dosahuje hřebene, do úložných sestav se dají uschovat i schůdky, které si lze v případě potřeby vytáhnout. Pro sezónní věci, které člověk nepotřebuje každý den, jsou tyto prostory ideální. I prostor pod schody zůstává často prázdný, přestože v malých bytech je využití tohoto prostoru pro ukládání velice nápomocné. Opomenuté bývá i místo nad horními skříňkami kuchyňské linky. Zde bývá zhruba 60 centimetrům vysoký prostor, kam jen sedá prach.

Jaké chyby při plánování a zařizování domu nebo bytu děláme z hlediska ukládání věcí?

Někdy bývá mylná představa, že otevřené police plní funkci úložného prostoru, takže se na nich hromadí různé věci "bez ladu a skladu." Police by měly být vnímány spíše jako výstavní než úložná plocha.

Rady architektů pro chytré ukládání:
• Rozdělit si věci podle sezón – jarní, letní, podzimní, zimní.
• Vyhradit si prostor na častěji používané předměty a oblečení. Věci sezónní mohou být v hůře přístupných místech.
• Zvolit vhodné organizéry (například vkládací moduly do zásuvek nebo do skříní pro úklid menších předmětů).
• Nebát se výsuvů i uvnitř šatních skříní. Ne všude musí být ve skříni jen police nebo šatní tyč, například v polohách těsně u země jsou velice praktické, protože se člověk dostane i do zadní části skříně.
• Důležité je rozmyslet si míru otevřených versus uzavřených polic. Ne všechno musí být za každých okolností vidět a ne na všechno se musí prášit.

Ptáme se designérky

Anna Hradecká, interier design škola intermezzo

Jaký je nejčastější problém v souvislosti s úložnými prostory?

Nejčastějším problémem, který v souvislosti s nedostatkem úložných prostor řeším, je nulová existence dostatku místa na ně! Pokud je váš byt či dům stále jen na papíře, nezapomeňte si navrhnout komoru, prádelnu, šatnu, technickou místnost... Alternativním řešením pak je vestavná skříň, postele s šuplíky či krytý policový systém, komoru však i tak považuji za naprosto esenciální.

Jaká místa se dají (tradičně i netradičně) využít jako úložný prostor?

Ideálním příkladem je postel, do které můžete uložit nepoužívané sezonní oblečení, netradičně pak mohou posloužit třeba schody, ze kterých si můžete vytvořit botník. Já mám doma truhlu, která slouží jako odkládací stolek u pohovky, zároveň ale schovává desítky rodinných alb a fotografií.

Čím můžeme nejvíce uspořit místo?

Ergonomicky správně řešeným interiérem. Necháte-li si poradit od interiérového designéra, uvidíte, že se vám bude v bytě bydlet mnohem lépe, pomůže vám totiž vyřešit takové potíže jako je například zbytečně velká koupelna na úkor nulového úložného prostoru v menším bytě, špatně umístěná kuchyně nebo zbytečná původní příčka. Investicí do designéra si zajistíte změny provedené bez stresu a hlavně dokonale.

Jak ukládat efektivně?

Nepřehlcovat a čas od času projít předměty, které schováváme. V malém bytě tato rada platí dvojnásob.

Jaké rady byste dala pro dobré řešení úložných prostor v bytě a domě?

Myslet na ně již od samého začátku plánování! A poradit se s odborníkem, má totiž mnohem větší zkušenosti, pravděpodobně už za sebou podobné projekty má a dokáže poradit a ušetřit spoustu peněz.

Jaké jsou aktuální trendy? Změnilo se něco v porovnání s minulostí?

Lidé se opět vrací ke staré dobré komoře (špajzce). Naše babičky věděly, proč ji mít doma i na chalupě – není nad komfort a snadnou orientaci v zásobách a ingrediencích.

Kdy je ta správná chvíle na plánování úložných prostor?

Na začátku stavby nebo hned při výběru nového bydlení. Malá komůrka ušetří spoustu nervů s ukládáním i tak banální věci, jako je třeba vysavač nebo mop na podlahu.

DaS 1-2017

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop