Masivní dřevěná dáma mezi podlahami

Masivní dřevěná dáma mezi podlahami

Lucie Němcová | Středa, 13. prosinec 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Mít doma pod ploskami nohou přírodní voňavé dřevo je lákavé. Není však dřevěná podlaha jako dřevěná podlaha. My se dnes podíváme na tu ryzí, z poctivých velkých vyfrézovaných podlahových palubek. Žádné vrstvy, žádné lepidlo. Jen čisté dřevo.

Dřevěná podlaha ne vždy znamená masivní. Existují vrstvené dřevěné podlahy, které jsou zpravidla kvůli nižší pořizovací ceně lepeny z více vrstev dřeva. Spodní z nich jsou z levnějších dřevin a horní vrstva kvalitní dřeviny je tenká. V závislosti na této tloušťce je možný nízký počet přebroušení, zpravidla jedno nebo dvě, což má vliv na životnost podlahy. Pod pojmem masivní rozumíme celodřevěnou podlahu z jednoho druhu dřeva bez lepených vrstev. Z hlediska dlouhodobé životnosti je na tom tedy masivní podlaha díky své kvalitě a možnosti obnovy o mnoho lépe, vydrží desítky let.

Vlastnosti a vhodné prostředí pro masivní dřevěnou podlahu

Jednotlivé podlahové palubky jsou pro nekonečnou pokládku opatřeny perem a drážkou na krátké i dlouhé straně prkna. Na spodní straně najdeme takzvané odlehčovací drážky, které zamezují nadměrným tvarovým změnám. Každá společnost nabízí různé tloušťky a délky v několika druzích dřevin. Tloušťky se pohybují zhruba mezi 15 až 35 milimetry, šířky do 35 centimetrů. Dřevo pro toto použití je vysušeno na devět procent. Za dodržení určitých pravidel jej lze použít také na podlahové topení. Ideální je, když se vlhkost v místnosti pohybuje v rozmezí 40 až 60 procent (taktéž optimální pro lidské zdraví) a teplota mezi 18 a 22 stupni. Nižší ani vyšší vlhkost vzduchu dřevu nedělá dobře, mohly by vznikat drobné trhliny a nežádoucí tvarové změny. Masivní podlaha má totiž schopnost absorbovat přebytečnou vlhkost ze vzduchu, nebo ji naopak vydávat, je-li vlhkosti málo.

Diningroom-woodenfloor Westend61

Obr.: Rustikální vzhled dřeva s mnoha suky a patinou má i mnoho praktických výhod - na dřevě jsou minimálně vidět nečistoty a nějaký další šrám jen doplní jeho přirozený vzhled. Materiál, který si na nic nehraje. Foto: Westend

Masivní podlaha a nejvyužívanější dřeviny

Flexibilita masivní dřevěné podlahy je obrovská. Díky různým dřevinám a způsobu jejich ošetření můžeme dosáhnout nesčetně variant a přesně takových vlastností, které potřebujeme pro náš konkrétní prostor. Nejpoužívanější dřeviny jsou smrk severský, borovice severská, modřín sibiřský, dub evropský, buk, jasan, thermo-jasan, javor, ořech americký a další.

Údržba masivní dřevěné podlahy

Masivní dřevěnou podlahu můžete bez obav vytírat vlhkým, dobře vyždímaným hadrem s adekvátním čisticím prostředkem v závislosti na povrchové úpravě. Dejte pozor na dostatečné vyždímání, přímý kontakt s vodou může způsobit nežádoucí změny vedoucí k drobným prasklinkám prken a následně i laku. Olejovou podlahu lze mýt neutrálním mýdlem, případně se speciálními pečujícími produkty s příměsí oleje. Vybírejte na základě doporučení výrobce a vyvarujte se běžným saponátům, které by mohly olej z podlahy smývat. Lakovaná podlaha je na údržbu ještě méně náročná. Kromě správně vyždímaného hadru nepotřebuje zvláštní zacházení. Na míru vybraným mycím prostředkem ve správné koncentraci však můžeme ještě více podpořit její životnost.

KÄHRS KPP_Oak_Cornwall

Obr.: Mít doma pod ploskami nohou přírodní voňavé dřevo je lákavé. Není však dřevěná podlaha jako dřevěná podlaha. Foto: KÄHRS

Jaká je cena masivní dřevěné podlahy?

Velkou roli samozřejmě hraje druh vybrané dřeviny. „Masivní podlaha z měkčích dřevin je za stejnou cenu, někdy i levnější, než kvalitní vinyl nebo laminát. Dubové a jasanové podlahy se obecně pohybují přes 1000 Kč/m2 v závislosti na třídění, síle, povrchové úpravě a podobně. Skvělý poměr cena/výkon nabízí podlaha ze sibiřského modřínu. Středně tvrdá dřevina, která je houževnatá a má krásnou kresbu. Tvrdší než smrk, přitom levnější než dub," objasňuje Lukáš Kopp, odborník na masivní dřevěné podlahy.

Bonus navíc – zdraví a ekologie

Kontakt s přírodním materiálem v interiéru, zejména jde-li o produkt ošetřený výhradně přírodními oleji, bez použití různých chemických příměsí nebo lepidel, stavbu nezatěžuje nebezpečnými výpary. Vytváří příjemné klima, voní a vyvažuje vlhkost v místnosti. Důležitým faktorem je i bezproblémová recyklace a fakt, že jde o materiál z obnovitelných zdrojů. V případě masivní podlahy s minimální potřebou zpracování vychází velmi příznivě i celková bilance životního cyklu výrobku (pamatujete-li také na lokální zdroje a výrobu), tedy vložená energie po celou dobu fungování, od výroby po recyklaci. Jednoduše řečeno, tahle volba zatíží minimálně životní prostředí a podpoří naše zdraví.

KÄHRS KPP_Oak_Palazzo Bianco

Obr.: A jak je to s cenou? Velkou roli samozřejmě hraje druh vybrané dřeviny. „Masivní podlaha z měkčích dřevin je za stejnou cenu, někdy i levnější, než kvalitní vinyl nebo laminát. Dubové a jasanové podlahy se obecně pohybují přes 1000 Kč/m2 v závislosti na třídění, síle, povrchové úpravě a podobně. Foto: KÄHRS

Povrchové úpravy masivu na podlaze

  • Přírodní olej vytvoří prodyšný a na dotek příjemný hřejivý povrch podlahy. Je přirozeně vytvrzován vzduchem a schne tak i několik dní. Zdůrazňuje krásu a kresbu dřeva. Přírodní olej dřevo impregnuje a dá se snadno renovovat. Na olejové podlaze jsou drobná poškození mnohem méně vidět a jdou snadno opravit. V porovnání s lakovanou je však náročnější na pravidelnou údržbu.
  • UV oleje jsou vytvrzovány UV zářivkami ihned po nanesení oleje. Výsledkem je vyšší odolnost, ale povrch se chová více jako lakovaný. Není prostor na impregnaci a doplnění další vrstvy oleje není možné. Obnova musí být provedena profesionálně. Tento způsob je však v porovnání s přirozeným olejem levnější.
  • UV lak tvoří velmi odolný saténově lesklý povrch. Míru lesku můžeme zvolit podle přání. Lak už dnes neznamená pouze lesklý povrch, dosáhnout můžeme i matných povrchů. Lakovaná podlaha odpuzuje nečistoty a snadno se udržuje. Je zvláště trvanlivá a odolná. Lokální opravy však nejsou možné, byly by viditelné. Renovace je náročnější než v případě olejované, musí dojít ke zbroušení celé vrstvy laku až na dřevo, a musí proběhnout v celé ploše.
  • Barevné oleje a laky mohou dřevu vtisknout barevný odstín pro precizní barevné usazení do interiéru podle vašeho přání. Odstíny jsou možné od nejsvětlejších po tmavé. Světlé oleje a laky kresbu a barvu dřeva potlačí, zatímco tmavší naopak zvýrazní.
  • Kartáčovaní neboli drásání je technologie, při níž vybrušujeme měkčí část kresby dřeva. Díky domu struktura vystoupí a dřevo vypadá přirozeně. Tato technika je využívaná také pro docílení staršího vzhledu dřeva.
  • Kouřování je proces, během kterého probíhá reakce tříslovin ve dřevě s amoniakem, následkem čehož ztmavne. Zvýrazní svůj charakter a je probarveno podle množství přítomných tříslovin.
  • Decapé úprava kontrastně vykresluje strukturu dřeva a jeho mechanické opracování.
  • Postaršené dřevo je většinou ošetřeno kombinací drásání, barvení a ručního opracování. Výsledkem je patina a autentický letitý vzhled.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop