Tisk
Rustikální interiér dřevostavby: <small>Nemíchejme Broumov s Bali</small>

Rustikální interiér dřevostavby: Nemíchejme Broumov s Bali

Redakce | Čtvrtek, 15. březen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Moderní rustikální styl je propojením starého s novým, krásného s praktickým a přírodního s umělým. Je to prostor pro vytvoření velmi osobitého stylu, ve kterém se zrcadlí respekt k přírodním zákonům a láska k poctivému. Co konkrétně si pod pojmem rustikální styl představit.

Rustikální styl: Dědictví předešlých generací

Rustikální je vše, co vyplývá z prostého venkovského způsobu života. V našich podmínkách jsou to především klasické roubenky, tedy kombinace dřevěných trámů, kamene a bílených omítek. Mohlo by se zdát, že je to styl bydlení, který právě přichází do módy. Ale je tomu opravdu tak? Kde se tu rustikální styl vzal? Kdo v tomto stylu vlastně bydlí?

Dřevostavba ve stylu "po babičce"

Ze své praxe mohu říci, že tento styl má příznivce napříč celým věkovým spektrem klientů. Za tímto stylem se skrývá touha po životě v útulném domově, v přírodních materiálech a v přírodních odstínech, vycházejících z lokálních zvyklostí daného regionu. Často za tím je i přání zachovat něco z toho, co bylo krásné a milé, když jsme jezdili k babičce, u které to vždy vonělo něčím dobrým a bylo tam krásně, i když hodně práce a život v mnohém jednoduchý. Pro mnohé z nás je spojen s romantikou z románů nebo z pohádek. Z časů, kdy chlapi uměli praštit do stolu a ženské vyčarovat útulno a bezpečno. A to vše obklopené stromy a květinami.

33 interier drevostavby
Dnešní technologické možnosti dřevostavby

Jak to ale spojit s dnešními technologiemi a zcela jinými požadavky na život? Docela jednoduše, protože právě to dnes frčí! Za sebe se přiznám, že mě tento styl velmi oslovuje, protože je spojením toho moderního, co nám ulehčuje domácí práce a zajišťuje vysoký komfort bydlení na straně jedné a bydlení v přírodních materiálech, v kvalitně řemeslně zvládnutých výrobcích na straně druhé. Poctivě vytvořený dům se zařízením v rustikálním stylu je jistě finančně náročnější, protože v tomto stylu nelze používat náhražky. Když kámen, tak to nemůže být tapeta, když dřevo, tak masivní a ne lamino, a tak bych mohla pokračovat...

Jednoduše, jak v roubené chalupě

Původní roubená chalupa byla zařízena velmi jednoduše a zcela účelně. Každá věc měla své opodstatnění a zároveň naši předci vyráběli vše krásné a zdobené, s láskou. Když toto zařízení doplníme moderními „nepostradatelnými" věcmi, vytvoříme nepřehledný chaos. Pak bydlíme v malované posteli po babičce, nad kterou ale máme umakartovou poličku plnou knih s budíkem, rádiem, fotografií na dečce, lampičku, obraz, kobereček z cest. Na vyřezávané truhle stojí LCD televizor, satelit atd. Unavení jsme už jen z pohledu na tu změť věcí při představě, že z toho budeme muset utřít prach. Takto dopadne klasicky pojatý rustikální styl, který tak dobře známe od chalupářů.

Pokud vyjdeme z předpokladu, že rekonstruujeme starý dům nebo stavíme nově roubenku, mělo by být zásadou ctít objemy hmot, materiály a barvy. V jakém stylu si dům klient zařídí, už víceméně záleží na obyvateli takového domu, ale musí mít vždy jasný koncept a respektovat stavbu. Doporučuji spolupráci s architektem či designérem, protože provázat moderní styl s rustikálním může být tvrdým oříškem i pro člověka s jasným stylem a s citem. Krásné na tom je, že jedno vedle druhého dostane příležitost úžasně vyniknout. Dřevo vedle nerezu, kámen vedle skla, designová židle vedle původního stolu po babičce.

Rustikální je všechno, co má patinu a je nebo se tváří staře a poctivě venkovsky, jen bych doporučila nemíchat třeba „venkov z Broumovska s venkovem z Bali".

Radka Votavová, LACERTA DESIGN
www.lacertadesign.cz

 


Prototyp: Restaurovaná stodola

Rustikální znamená venkovský, selský – tedy styl, který svou jednoduchostí a šarmem odkazuje k dřívějšímu způsobu života. K vytváření rustikálních interiérů používají architekti a designéři neopracované nebo hrubě opracované dřevo, režné zdivo, hrubý kámen, tepané železo – obecně materiály s výraznou texturou. Rustikální styl v moderním pojetí tohoto slova oživuje staré kusy nábytku nebo vybavení, mnohdy přetváří dříve používané užitkové předměty v prvky dekorace. Vrací se k venkovskému tvarosloví v celku i detailu.

09 rustikalni interier drevostavby

Hovoříme-li o venkově v kombinaci s konstrukcemi ze dřeva, vybaví se mi vždy tentýž typ stavby – velké stodoly, které sloužily k ustájení dobytka i ukládání nářadí, plodin a krmiva. A právě takové stodoly, které na mnoha místech díky industrializaci ztratily svou funkci a využití, se dnes z chátrajících a rozpadajících se budov mění v nové rodinné usedlosti. Mají co nabídnout – většinou nádherné a zručně tesané dřevěné konstrukce, množství místa i prostor pro kreativitu.

Rustikální příchuť moderního interiéru

Charakteristickým rysem rustikálního stylu je odkaz na tradici a prostý život na venkově. Své zásadní místo zde má ruční opracování a přírodní materiály jako masivní dřevo a kámen. Typické jsou obnažené trámy v interiéru, krb, podlaha z kamenných dlaždic nebo prken a další nezbytné součásti tradičního venkovského stavení. Tento typ interiéru velmi snadno navozuje dojem útulného domova, který si na nic nehraje – materiály jsou zde ve své ryzí, někdy až surové podobě. Nezastupitelnou roli má ruční opracování, prim hrají přírodní tóny hnědé, šedé a bílé.

22 masiv v_interieru_drevostavby

Způsob použití rustikálních prvků, který v kontextu dnešní doby stojí za povšimnutí, je snoubení s moderním interiérem. Minimalistické křivky moderních prostor umocňují působení přirozených povrchů dřeva a kamene, které se tak neztrácejí v množství detailů a barev, jak to občas bývá v některých „novodobých" rustikálních interiérech. Zároveň do čistého a někdy až sterilního prostředí přináší kus přírody a větší útulnost. Není tedy náhodou, že tento kontrastní způsob práce vidíme v repertoáru mnoha současných architektonických studií.

Hledání míry

Při redakčních návštěvách se s rustikálním stylem setkáváme nejvíce ve srubech a roubenkách. Jejich majitelé už svým rozhodnutím postavit si dům z masivního dřeva a zasadit ho do stráně pod les naplňují svůj vztah k venkovskému a tradičnímu stylu bydlení. Při zařizování domu pak nestojí uprostřed holých rovných stěn, kde jejich rozhodování ovlivňuje jen dispoziční řešení místností. Mají kolem sebe všude dřevo, kulaté či hraněné trámy, většinou i dřevěné podlahy, stropy, obklady, schodiště... Jak si s tím poradit, jak nepřehnat svůj vztah k tomuto přírodnímu materiálu?

31 kuchyne_drevostavba

Některé interiéry jsou ve svém dřevěném stylu dotažené do posledního detailu – majitelé mají dřevo rádi a cítí se v něm opravdu dobře. Pak jsou ti, kteří si sice užívají všech příznivých vlastností masivní dřevostavby, ale jak sami říkají, chtějí interiér od všudypřítomného dřeva odlehčit. Do obytného prostoru zasadí alespoň jednu, většinou bílou sádrokartonovou stěnu, na jejímž pozadí vynikne solitérní kus nábytku, nebo v některých prvcích interiéru volí kombinace materiálů různého charakteru – ocel, sklo, kámen... V klasické dřevostavbě tak vzniká zajímavé propojení mezi tradičním materiálem a moderními trendy.

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop