Tisk
Vzorové dřevostavby v Norimberku zvou k návštěvě

Vzorové dřevostavby v Norimberku zvou k návštěvě

Michal Babor | Pátek, 23. březen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Za tři roky svého provozu přilákalo centrum vzorových domů FertighausWelt v Norimberku více než 100 000 zájemců o montované dřevostavby. "S rostoucím významem ochrany životního prostředí a energetické účinnosti ve stavebnictví se také zvyšuje zájem o moderní prefabrikované dřevostavby," říká Alexander Lux ze správní rady Spolkového svazu německých dodavatelů dřevostaveb a iniciátor vzniku centra.

V Norimberku, konkrétně v průmyslovém parku Hessdorf, lze navštívit 17 plně vybavených a architektonicky různorodých rodinných domů výhradně na bázi dřeva.

Každý měsíc deset uzavřených smluv

 norim1norim2FertighausWelt v Norimberku je současně největší výstavou energeticky úsporných dřevěných montovaných domů v Evropě na jednom místě. Zatímco u nás si na návštěvu vzorových domů zatím postupně zvykáme, v sousedním Německu patří návštěva referenční stavby k neodmyslitelné součásti procesu rozhodování nejen o domě samotném, ale především o jeho dodavateli. Důkazem je více než 360 stavebních zakázek uzavřených právě po návštěvě některého ze vzorových domů v Norimberku. Znamená to, že každý měsíc zde podepíše smlouvu o dodávce deset stavebníků. V součtu to pak za tři roky představuje obrat ve výši přibližně 73 milionů eur.

Cestování za vzorovými domy

norim5Podle průzkumu Spolkového svazu německých dodavatelů dřevostaveb neváhají němečtí stavebníci vážit za návštěvou vzorového domu svého dodavatele i delší cestu: v průměru cestuje jeden návštěvník vzorového centra 74 kilometrů. Průzkum ukázal ještě jeden zajímavý výsledek: prakticky všichni návštěvníci doporučují FertighausWelt k návštěvě také svým přátelům.

Bez zajímavosti není FertighausWelt ani pro českého stavebníka. Do Norimberka vede dálnice z Plzně a mezi 17 plně vybavenými a přístupnými domy najdou návštěvníci tři domy dodavatelů, kteří působí také na českém trhu – dva od společnosti ELK a jeden od firmy Haas Fertigbau. FertighausWelt Norimberk je otevřen od středy do neděle od 11 do 18 hodin.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop