Vnější obálku dřevostavby určuje provedení fasády

Vnější obálku dřevostavby určuje provedení fasády

Dana D. Daňková | Pondělí, 30. leden 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Hlavním úkolem finální povrchové úpravy pláště domu je ochrana před povětrnostními vlivy, neoddiskutovatelná je však i její estetická funkce. Pokud obkladové fasádní materiály ovlivňují pocity či vnímání dřevostavby jako celku, má dřevěná fasáda před svými konkurentkami z jiných materiálů náskok. Dřevo samo o sobě budí dojem elegance a přátelskosti – takového domu se nebojíme, naopak mu rádi věnujeme pohled, možná i dva. Navíc... dřevěná fasáda dřevostavbám opravdu sluší.

Pro dřevěné obklady lze využít dřevo v různých tvarech i povrchových úpravách, současně dřevo „spolupracuje" i na estetické stránce fasády svou kresbou, texturou, barevnými odstíny i kvalitou dřevěných prvků. Důležitý je také způsob pokládky, z něho pak vychází volba dřevěných fasádních profilů.

UVODKA 2 JAF HOLZ01 P100018203 P1020237

 

Dřevostavba obložená masivním dřevem

Fasádní masivní dřevěný obklad musí odolávat extrémním klimatickým změnám, působení slunce, UV záření, účinkům vlhkosti i biotickým škůdcům. Základem je vždy konstrukční ochrana, která zajistí stékání vody z konstrukce a stálé provětrávání, dalším způsobem je chemické ošetření. Pro exteriérové dřevěné obklady se využívá masivní dřevo jak místních dřevin, například modřínu, smrku, douglasky či dubu, tak i odolnějších severských či tropických druhů. Kromě něj lze pro obkládání fasád použít také dřevo modifikované, tedy tepelně upravené nebo tlakově impregnované. Některé z těchto dřevin lze ponechat bez jakékoli povrchové úpravy, působením slunce a deště získají časem zajímavou stříbrnou patinu. Jejich cena je sice vyšší, nespornou výhodou je trvanlivost a nízké nároky na údržbu.

Tepelně upravené, jinak také pečené dřevo patří v sortimentu masivních rostlých dřev stále více méně mezi novinky. „Díky svým vlastnostem a správné montáži vydrží tepelně upravené dřevo desítky let," říká Ing. Lukáš Kopp ze společnosti SECA. „Totéž platí pro thermoborovici, která je díky tepelné úpravě tvarově stálá, neváže vlhkost a je odolná vůči biotickým škůdcům. Thermo úpravou se vlastnosti dřeva optimalizují, thermoborovice získává navíc atraktivní hnědý odstín."

Větší odolnost dřevo získá také máčením v impregnační lázni, případně vakuo-tlakovou impregnací. Při ní pronikají ochranné prostředky do hloubky pomocí rozdílu tlaku a podtlaku v okolí dřeva a ve dřevě, tlaková impregnace tak zajišťuje rovnoměrné ošetření dřeva do hloubky. Oba zmíněné způsoby úpravy dodávají dřevu odolnost proti hnilobě, klimatickým vlivům či dřevokazným škůdcům.

06 seca05 IMG_005104 R0019350

 

Konstrukce dřevěné fasády není jen tak

Fasáda z dřevěných prvků může být neprovětrávaná, nebo provětrávaná. V případě neprovětrávané fasády je nezbytné, aby stavební konstrukce domu byla difuzní a hranice kondenzační zóny byla posunuta mimo stavební konstrukci do exteriéru. Základní součástí provětrávané fasády je přídavný obvodový plášť odsazený od obvodových stěn domu. Vzniklou větrací mezerou ve spodní a vrchní části fasády může pak uvnitř cirkulovat vzduch a přebytečná vlhkost je odváděna pryč.

Vzhled dřevěné fasády - prkna nebo palubky?

Vliv na vzhled dřevěné fasády má profil a formát obkladových prvků. Podle způsobu uložení dělíme obklady na vertikální a horizontální. V závislosti na zpracování může být obložení z profilovaných prken a palubek nebo z neprofilovaných prken. Pro obklady jsou nejčastěji využívány profilované palubky nebo palubky opatřené perem a drážkou – oba druhy lze pokládat vodorovně i svisle, pro horizontální obklady se používají palubky spojené na polodrážku. Profilovaná prkna jsou užívána především pro horizontální obklady, neprofilovaná prkna mohou být jednoduše vodorovně překrývaná (peření). Pro svislé obklady jsou vhodná prkna s hladkými hranami, příklop z latí nebo krycí lišty. Tradičním, ale dnes již málo využívaným fasádním dřevěným obkladem je šindel, a to jak štípaný, tak řezaný. Na trhu jsou také velkoformátové obkladové multifunkční materiály, které lze kromě jiného použít i jako fasádní obklady. Patří sem například přírodní dřevěné velkoformátové fasádní obklady z biodesek.

Fasáda dřevostavby - kompozitní aneb dva v jednom

Stále větší oblibu získávají moderní kompozitní dvousložkové materiály ze dřeva a PVC nebo PE. Dřevoplast v sobě spojuje přednosti obou svých rodičů – příjemný přírodní vzhled i omak dřeva a odolnost, trvanlivost a nízké nároky na údržbu, kterými se vyznačují plasty. Materiály mají obvykle již certifikaci PEFC, jsou stoprocentně recyklovatelné a tedy šetrné k životnímu prostředí. Díky svému původu a způsobu výroby je možná přesná a rychlá montáž, nehrozí žádné třísky, materiál není nutné natírat, údržba fasády spočívá v občasném omytí pomocí zahradní hadice nebo tlakovou myčkou.


Luděk LudvíkDřevěná fasáda - komentář odborníka
Ing. Luděk Ludvík - specialista na zpracování dřeva, Ladenburger GmbH & Co. KG

Jaké dřevo se pro fasády v současné době využívá nejčastěji?

V současnosti je to určitě sibiřský modřín. Tato dřevina se jeví jako nejvhodnější na opláštění budov, neboť dobře odolává povětrnostním podmínkám v regionu střední Evropy. Důležitá je také volba správného profilu pro danou stavbu a upevnění. Pokud jde o povrchovou úpravu, doporučil bych nátěr olejem na dřevo, ale provedený přímo výrobcem v průmyslových podmínkách. Na stavbě člověk vlastní silou nikdy nevytvoří tak celistvý a dokonalý nátěr jako průmyslová linka.

Současným trendem v případě fasád je použití neošetřeného dřeva. Jaké jsou přednosti takového řešení?

Neošetřené dřevo si "stárne" a "šediví" samo. Je však třeba upozornit na to, že pokud například nebudou ošetřeny fasádní profily ze sibiřského modřínu, bude dřevo šedivět nerovnoměrně a fasáda bude z každé strany domu působením slunce, větru, ale i způsobem stékání vody v různých místech fasády (parapety, vývody komínu apod.) jinak zbarvená. Pokud se naopak zákazníkům líbí "stará" šeď a patina modřínu, lze jí rychle docílit ošetřením dřevěných fasádních profilů olejem na dřevo s příměsí šedého odstínu.

Které způsoby uchycení jsou v případě dřevěných fasád možné?

Klasickým uchycením je stále vrut, který většinou prochází profilem. Otázku uchycení bych při montáži rozhodně nepodceňoval – například sibiřský modřín je houževnatá dřevina, která bude mít bez správného uchycení tendenci se kroutit. Pokud má zákazník estetické požadavky a chtěl by profily, které nejsou narušeny optickým vrutem, je možné použít speciální profily, které do sebe zapadají v systému pero/drážka a vrut vždy prochází černým perem a následně je skryt další palubkou. Tento systém urychluje montáž, šetří náklady a současně nedochází k narušení povrchové struktury profilu.

Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop