Tisk
Ideální skladba stěny za použití přírodních materiálů

Ideální skladba stěny za použití přírodních materiálů

Dagmar Čechová | Čtvrtek, 28. srpen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Vybíráme z otázek našich stavebníků: jak by mohla vypadat ideální skladba stěny v difuzně otevřené konstrukci za použití přírodních materiálů, jako je dřevo, hlína, sláma, konopí, ovčí vlna a jiné? Přečtěte si odpověď odborníka.

masivní dřevěné panely NOVATOPV domě, ve kterém bych chtěla žít, bych si představovala převážně použití přírodních materiálů. Z dlouholetého nadšení a přesvědčení se věnuji navrhování domů z masivních dřevěných panelů – tudíž nosnou část konstrukce by tvořil masivní panel, nejlépe bez lepidel. Panel má kromě nosné funkce také funkci parobrzdy.

Fermacell greenline jak fungujePřed panelem – směrem do interiéru bych navrhla instalační předstěnu vyplněnou dřevovláknitou či konopnou izolací zaklopenou sádrovláknitými deskami se schopností vázání škodlivin z ovzduší (FERMACELL greenline). Mám-li uvažovat o více přírodním řešení, zvolila bych místo sádrovláknitých desek palubkový obklad nebo případně celou předstěnu nahradila hliněnou omítkou na dřevěném latění.

OBKLAD SIBIŘSKÝ MODŘÍNNa vnější líc panelu bych aplikovala, v mé projekční praxi již poměrně běžný, kontaktní zateplovací systém z tuhé dřevovláknité izolace, která díky vysoké tepelné kapacitě dřevostavbu ochrání před přehříváním. Tepelnou izolaci zakryjeme větrotěsnou fólií a jako povrchovou úpravu použijeme dřevěný obklad ze sibiřského modřínu – bez úpravy – líbí se mi, protože dům bude pomalu měnit svou tvář a nikdo z rodiny nebude odsouzen k údržbě. Zajímavou alternativou k dřevovláknité izolaci je sláma, její aplikaci jsem si vyzkoušela na workshopu – uznávám, že to není úplně jednoduché řešení.

Ing. Irena Truhlářová, společnost Archcon

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop