Tisk
Sruby vs. roubenky

Sruby vs. roubenky

DAS | Sobota, 17. únor 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Má to uši jako kočka, ale není to kočka... Má to tlapky jako kočka, ale není to... Tohle přirovnání možná není zcela přesné, ale pravdou je, že ač mají sruby a roubenky stejně jako vybrané živočišné druhy mnoho společných znaků, přece jen se v mnohém liší. Jak tedy poznat, o jaký typ dřevostavby jde?

Poměrně často se mě potenciální zákazníci, kteří začínají uvažovat o stavbě masivní dřevostavby a sbírají prvotní informace, ptají, jaký je vlastně rozdíl mezi srubem a roubenkou... Říkám si, to je přece jasné, ale když o tom pak společně mluvíme, zjišťuji, že rozdílů je poměrně dost a takový rozhovor je pak pro zákazníky velmi důležitý a může ovlivnit jejich budoucí rozhodování. V následujících řádcích jsem se proto rozhodl osvětlit rozdíl mezi srubem z masivní smrkové kulatiny a roubenkou z lepených smrkových hranolů. Obě technologie totiž podle mne stojí na opačných pólech problematiky masivních dřevostaveb.

Sruby vs. roubenky - různost z pohledu technologie

Na první pohled je rozdíl patrný již při pohledu na samou konstrukci domu. Zatímco srub je stavěný z kulatiny o průměru 30–40 cm, základním konstrukčním prvkem roubenky jsou hranoly o šířce obvykle 20–25 cm a výšce podle typu použitého hranolu 24–28 cm. Architektonicky však mohou být obě stavby pojaty velmi podobně – například lze využít podlomenice, polovalby, obložky na oknech či jiné prvky, ovšem existují i řešení, ve srubech volená poměrně často (například masivní prosklení ve štítech), která roubenky téměř nevyužívají. Návrh interiéru je pak plně v režii majitele stavby.

Obecně lze architekturu srubů a roubenek popsat tak, že zatímco srub je většinou navržen více „na divoko", roubenky bývají uhlazenější a při vhodném projektu lépe zapadají mezi okolní zástavbu. Z těchto důvodů bývá s umístěním roubenek třeba v chráněných krajinných oblastech méně problémů než se srubovými stavbami.

roubenkarozebírání srubusrub
Rozdíl mezi srubem a roubenkou

Sruby se vyrábějí výhradně manuálně – pouze pomocí motorové pily a ručního nářadí, materiálem je výhradně ručně odkorněná smrková kulatina. Srub je nutné nejdříve kompletně postavit ve výrobním areálu, následně ho rozebrat a opětovně složit na pozemku zákazníka. Při dokončování je pak třeba počítat se sedáním stavby, které bývá většinou v rozsahu 15–18 cm na podlaží.

Oproti tomu výroba roubenky ze sušeného lepeného dřeva většinou probíhá na CNC stroji. Kompletní model stavby je sestaven pomocí speciálního počítačového programu a CNC centrum pak vyrobí všechny potřebné spoje, prostupy pro elektroinstalaci, detaily a podobně. Roubenka se tedy předem nesestavuje a montáž tak probíhá až na pozemku zákazníka. Oproti srubu sedá roubenka pouze minimálně vlivem dotvarování a doschnutí dřeva, a to asi o tři až pět centimetrů na podlaží.

Srub, roubenka a doba výstavby

Dalším rozdílem je doba výstavby. Srub ze syrové kulatiny je zapotřebí v momentě dokončení montáže na pozemku nechat přibližně šest měsíců stát bez uzavření okenních otvorů, aby dřevo vyschlo a srub částečně sesedl. Poté je možné stavbu uzavřít okny a začít pracovat na dokončení interiéru. Při realizaci roubenky ze sušeného lepeného dřeva technologická přestávka odpadá a díky přesné výrobě je možné například okna vyrobit dříve, než je roubenka postavena. Dokončení lze tedy provést zhruba během tří až čtyř měsíců od montáže roubeného skeletu.

I když z výše uvedeného vyplývá, že mezi srubem a roubenkou existují poměrně velké technologické rozdíly, energeticky se obě stavby chovají velice podobně a náklady na vytápění jsou srovnatelné. Roubenku lze dodatečně zateplit, případně provést dvojité roubení a tak ji zařadit mezi nízkoenergetické stavby.

Ing. David Javorský

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop