Tisk
Výběr oken není loterie, ale promyšlená kalkulace

Výběr oken není loterie, ale promyšlená kalkulace

Dagmar Šimonová | Pondělí, 13. únor 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Výběr vhodných oken je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí při stavbě nebo rekonstrukci rodinného domu. Okna jsou samozřejmě významným architektonickým prvkem fasády, který často udává výraz celé stavby, především se ale jedná o důležitou složku konstrukce, která má velký vliv na mikroklima interiéru a na pohodu a komfort bydlení. V době, kdy úspora energie hraje v bytové výstavbě prim, nabývá vhodný výběr oken na důležitosti.

 

Okna si vybíráme na mnoho let

Dřevěné okno Slavona - Kulatý dům, RapoticeOkno je dlouhodobá investice v řádu desítek let a jako u všech dlouhodobých investic se ani tady nevyplatí šetřit. Není totiž důležité posoudit jen jeho vhodný estetický přínos, ale především jeho kvalitu, životnost a fyzikální vlastnosti. Neuvážená úspora ve fázi výběru bývá obvykle chybou, která se záhy nepříjemně prodraží.

 

Dřevěné okno Slavona - členěná křídlaJako první řeší většina stavebníků při výběru oken materiál rámu. Mezi dvě nejobvyklejší varianty patří plast a dřevo. Plastová okna jsou v základním provedení většinou levnější alternativou a jejich výrobci se často ohánějí argumentem, že na rozdíl od oken dřevěných jsou zcela bezúdržbová – tedy, že se v průběhu jejich životnosti nemusí natírat. Důležité ale je si uvědomit, že každý povrch okna je vystaven povětrnostním vlivům a plast nedokáže díky svým charakteristickým vlastnostem snášet rozdíly teplot - v zimě se smršťuje a netěsní, v létě naopak při vyšších teplotách značně zvýší objem. To dřevěná okna nedělají. UV záření a povětrnost ale působí na každé okno bez rozdílu, proto se budeme muset smířit s tím, že nebude věčně vypadat jako nové. Zatímco dřevo můžeme natřít, plastové okno lze jen a pouze vyměnit.

 

Dřevo je obnovitelný přírodní materiál, který nezatěžuje životní prostředí

Dřevěné okno Slavona - řez oknem s popisemDřevěná eurookna mají nespornou řadu výhod. Konstrukce oken ze dřeva jsou tuhé, což oceníme u balkonových a posuvných dveří velkých rozměrů, a mají velmi pevné spoje, to je zase vhodné pro konstrukce vchodových dveří, které se svěšují a spoje jsou tak více namáhané. Nevýhodou dřeva je roztažnost vlivem vlhkosti (zejména stavební), kterou snadno můžeme zapříčinit nedostatečným větráním, pokud ale s okny budeme vhodně zacházet, brzy dojdeme k závěru, že životnost vlastního materiálu i povrchové úpravy je velice dlouhá. Při výrobě se používá jen velmi kvalitní materiál bez vad a suků, všechny hrany mají velké zaoblení, aby na nich dobře držela barva, použité nátěry jsou UV odolné a elastické, aby se při změně vlhkosti nepotrhaly a díky použití silnovrstvých lazur je dřevo dobře chráněné před okolními vlivy. Nátěry navíc bývají vodou ředitelné a jejich dopad na životní prostředí je tak minimalizován.

 

Výrobce oken musí poskytnout dostatek informací ověřených zkušebnou a doložených platnými certifikáty

Dřevěné okno Slavona - okno s korkemOkno je náchylné především na tepelné ztráty, a protože je oproti obvodovým stěnám domu velice tenké, požadavky na jeho vlastnosti jsou o to přísnější. Okno se skládá ze dvou důležitých částí – zasklení a rámu. Do nedávné doby byly standardem okna s izolačním dvojsklem, dnes už se stále častěji setkáváme s izolačním trojsklem. Seriózní výrobce by u svých výrobků neměl udávat pouze hodnotu součinitele prostupu tepla zasklení, ale i celého okna, kterou si musí nechat změřit nebo vypočítat. Kvalitní zasklení by mělo jít ruku v ruce s kvalitním rámem, jinak mohou při zabudování do konstrukce vzniknout problémy.

 

Dřevěné okno SlavonaCelkové tepelně-technické parametry okna nezávisí jen na těchto dvou kritériích, ale také na uložení skla do rámu a na uložení okna do konstrukce. Obecně je výhodné minimalizovat podíl rámu vůči zasklení, protože rámy mají horší tepelné vlastnosti než zasklení a navíc neprodukují žádné tepelné zisky. Při velkém podílu prosklených ploch je vhodné minimalizovat také otevíravé části oken, které jsou dražší a navíc u nich můžeme očekávat větší teplené ztráty vzhledem k nutné funkční spáře. Pozor ale, aby bylo možné všechny okna pohodlně umýt!

 

Dostatečné větrání je základem zdravého bydlení

Dřevěné okno Slavona - kováníJedním z primárních parametrů moderních oken je požadavek na jejich těsnost – neprůvzdušnost. Oproti starším oknům, kde nebylo výjimkou, že při velkém větru „vlály záclony", musíme dávat pozor na zajištění dostatečného větrání. U novostaveb bývá tato potřeba zpravidla naplněna systémem nuceného větrání, u rekonstrukcí musíme nezbytnou výměnu čerstvého vzduchu zajistit klasicky – větrat vždy krátkou dobu a intenzivně. Pokud k tomu nedojde, riskujeme vznik zdraví škodlivých plísní. U rekonstrukcí také pozor na plynové spotřebiče, které k hoření potřebují dostatečné množství čerstvého vzduchu.

 

Důležité je tedy okna nejenom správně vybrat, ale umět je i správně používat!

 

 

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop