Tisk
Interiérové dveře jedině posuvné

Interiérové dveře jedině posuvné

Petr Houška | Středa, 16. říjen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

 Vyberete-li si typový projekt, tak se musíte obrnit notnou dávkou tolerance do budoucna. Typový projekt je totiž nastaven univerzálně – dle běžných standardů. Problém je tedy v tom, že každý člověk má jiné životní návyky, nároky na prostor a jeho členění. Spousta stavebníků, kteří si „pořídili" typový projekt, tak s ním není spokojena – uvědomělí se nad projektem zamyslí a pokusí se o přizpůsobení k obrazu svému v rámci možností zvolené stavby. Druhá skupina stavebníků nic neřeší a postaví si dům dle typového projektu. Avšak záhy po nastěhování započínají projektanta i sebe proklínat za různorodé stavební problémy. Často se ozývají námitky na umístění dveří, jejich šířku a prostor kam ne/jdou otevírat... Jedním z nejjednodušších kroků a tím nástrojů pro zlepšení typového projektu, jsou instalace posuvných dveří obecně zvaných šoupačky.

Otravná klasika na „pantech"

šoupačky COna klasika se vyznačují tím, že je vždy otevírána podél svislé osy, která je na levé či pravé straně zárubně. Při otevírání klasických dveří musíme počítat s tím, že jejich šířka opisuje čtvrt či půlkruh do obytného prostoru. U atypických dispozicí se často stává, že klasické dveře není kam otevřít. Otevírání klasiky je obtěžující – nutné poodstoupení od dveří. Např. pro tělesně postižené jsou klasické dveře velkou překážkou v bezbariérovém pohybu prostorem. Největší nevýhodou je však nutnost „rezervování" prostoru v okolí dveří – jednoduše: Musejí se někam otevřít. Vzhledem k faktu, že podlahová plocha nové dřevostavby (dle typu) vychází okolo 20 tis. Kč za metr čtvereční, tak u každých klasických dveří ztratíme pomyslně mnoho peněz – např. dveře šíře 80 cm opisující půlkruh zabírají cca jeden metr čtvereční...
Dojde-li v domě k velkému průvanu a prosklené dveře nejsou zavřené, tak je scénář více než jistý.

"Šoupačky" neobtěžují

šoupačky AV poslední době si posuvné dveře nacházejí čím dále větší oblibu mezi stavebníky – uvědomují si totiž fakt, že se tím neochuzují o drahocenný prostor v interiéru. Posuvné dveře lze instalovat na stěnu z venkovní strany – na stěnu se musí namontovat speciální kování. Nevýhodou této varianty je lehké vyčnívání do místnosti. Druhou variantou je instalace speciálního pouzdra dveří přímo do nitra příčky. Druhá varianta je elegantnější – dveře v případě potřeby se jednoduše zasunou do stěny a nikde nepřekážejí. Druhá varianta je však reálná jen v případě novostavby či totální rekonstrukce – vytváření hlubokého otvoru do stávající příčky je nereálné. Při pořizování posuvných dveří se můžeme vydat vlastní cestou - necháme si vyrobit pojezdové kování u zkušeného zámečníka a dveře vytvoříme např. z biodesky (CLT). Alespoň v ohledu kování (pouzdra) bude však lepší, když si zakoupíme prefabrikát - vyhneme se případným problémům. Ona i malá nepřesnost v „na kolenu" vyrobeném kování dokáže způsobit nemalé problémy při posouvání. Dnešní sortiment kování (pouzder) je velmi široký a snad pro každý stavební případ se najde řešení.

 

Vaše komentáře (6)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop