Časopis DŘEVO&stavby 5/2011
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 5/2011
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Jak na okna pro pasivní domy

Jak na okna pro pasivní domy

Dagmar Čechová | Pátek, 15. srpen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Sen uvědomělého investora - co nejúspornější, nejlépe pasivní dům. Únik tepla oknem je až 5x vyšší než stěnou. Jak tedy správně vybrat? Co ovlivňuje kvalitu okna a na co si dávat pozor?

Proč potřebujeme okna

PASIVNÍ DŘEVOSTAVBASvětlo, slunce a vizuální kontakt s okolím domu je pro psychiku člověka velmi důležitý. Okna pro pasivní domy mají ještě jednu zásadní funkci: tepelné zisky ze slunečního záření mohou pokrýt až 1/3 tepelné ztráty domu. Měla by tedy do interiéru vpustit co nejvíce slunečního záření a dostatečně izolovat, aby zůstalo uvnitř.

Při volbě dispozic, množství a velikosti okenních otvorů musíme brát v potaz orientaci ke světovým stranám. Severní fasáda by měla být pokud možno bez oken, východní a západní jen s minimálním množstvím. Největší podíl prosklení by měl být na jižní fasádě – ani zde by ale neměl překročit 40 procent, pak přestává být efektivní. V zimě vede ke zbytečným ztrátám a v létě k přehřívání.

Co určuje kvalitu oken

iv92 2Okna pro pasivní domy by měla být zasklena izolačním trojsklem, popřípadě dvojsklem se speciální fólií, plněným inertními plyny. Dnes již můžeme zakoupit okno s trojsklem i s kladnou roční bilancí (v průběhu roku zajistí průměrně více tepelných zisků než ztrát), je však nutné počítat s výrazně vyšší pořizovací cenou.

rez hliníkovým oknem Rám okna by měl být izolovaný, všechny spáry dokonale utěsněné a okno by mělo být vhodně osazené s eliminací všech tepelných mostů.

Součástí kvalitního okna v pasivním domě je i vhodný stínicí systém, který v létě chrání před zbytečnými solárními zisky.

Materiály oken pro pasivní domy

DŘEVOHLINÍKOVÁ OKNANejlevnější a nejčastější jsou okna plastová. Plastové profily jsou sice téměř bezúdržbové, na druhou stranu ale způsobují velkou ekologickou zátěž a mají nižší pevnost.

Izolovaný rám okna znamená, že dutiny uvnitř komorového profilu jsou vyplněny izolačním materiálem. Dřevěné europrofily se často zesilují nebo se mezi ně vkládá izolace. Největší nevýhodou je jejich nutná údržba.

Přidáním izolace na vnější stranu vzniká třetí varianta, kombinace dřevěného rámu s hliníkovými profily, které jsou vyplněny tvrdou polyuretanovou pěnou. Nejdražší, ovšem pro použití v pasivních domech bezkonkurenčně nejlepší řešení.

U – nejdůležitější parametr

okna v pasivních domechSoučinitel prostupu tepla celého okna (Uw) zahrnuje jak vlastnosti zasklení, tak rámu. Je dobré si zjistit i hodnoty Ug a Uf, které udávají parametry zasklení a rámu zvlášť. Okno s vynikajícím zasklením a špatným rámem (splňující Uw) po zabudování do konstrukce totiž způsobí tepelný most, který výrazně zhorší kvality celého domu.

Rámy mají horší tepelné vlastnosti než zasklení a navíc neprodukují žádné tepelné zisky, jen ztráty. Výhodnější tedy jsou okna s co nejmenším podílem rámu vůči zasklení. Redukcí otevíravé části oken také eliminujeme ztráty funkční spárou (pevné zasklení je i levnější).

Podrobnější článek na toto téma jsme uveřejnili v čísle Dřevo&Stavby 5/2011.

Podívejte se naši výhodnou nabídku předplatného a na ochutnávku aktuálního vydání.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop