Tisk
Jak vybírat okna do domu: <small>Izolační schopnosti skla a rámu</small>

Jak vybírat okna do domu: Izolační schopnosti skla a rámu

Michal Doležel | Úterý, 08. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz


Správný výběr oken domu je velmi důležitý nejen z hlediska estetiky, ale také kvůli dobrému tepelnému komfortu interiéru domu. Pokud se rozhodujete, jaká okna by váš dům měl mít, máme pro vás několik informací k jejich tepelně-fyzikálním parametrům.

 

Například s výběrem vhodného typu okna a zasklení by vám s ohledem na vaše priority měl pomoci projektant. Pokud se ale pouštíte do výběru sami, poradíme vám, na jaké parametry je dobré se zaměřit:

Okno a tepelná izolace

Nejdůležitějším tepelně-technickým ukazatelem je součinitel prostupu tepla U. V technických parametrech oken nejspíš určitě najdete ukazatel Uw (w jako window)s jednotkou W/m2K. Tato hodnota představuje součinitel prostupu teple pro celé okno. Platí, že čím nižší je Uw, tím lépe. Většinou se tato hodnota pohybuje u běžných oken okolo 1,0 W/m2K, pro pasivní domy však mít okna s Uw nejvýše 0,8 W/m2K.

Kromě této hodnoty by u okna měly být vždy uveden také parametr pro zasklení Ug (glass) a pro rám Uf (frame). Nejkritičtějším místem na okně z hlediska přenosu tepla totiž není zasklení ale rám, protože jeho konstrukce se podílí pouze na vedení tepla, ale nikoli už na solárních ziscích. Z tohoto důvodu je také vhodné, aby byl rám co nejtenčí – měl tedy co nenižší výšku profilu. Například podle údajů Centra pasivního domu činí podíl rámu u běžného okna 32 % plochy. Kvalitní okno s dobrými izolačními parametry má většinou rám tenčí, na ploše se podílí jen 26 %.

Hodnota součinitele prostupu tepla pro nová okna by neměla překročit Uw = 1,2 W/m2.K, v případě nízkoenergetických domů Uw = 1,0 W/m2.K a v případě domů pasivních Uw = 0,8 W/m2.K.

Na výpočet součinitele prostupu tepla Uw mají vliv i další parametry, jako délka uložení zaklení do rámu a délka uložení rámu do stěny. Z hlediska výběru oken jsou ale nejdůležitější pouze uvedené parametry.

Okno - profil

Dvojsklo nebo trojsklo?

Trojskla jsou samozřejmě z hlediska tepelné izolace lepší. Jen s trojsklem lze dosáhnout špičkových hodnot Uw 0,6 W/m2K a nižších. Trojsklo však sice dobře izoluje, ale propouští méně světla a tepla směrem dovnitř domu – trojsklo má tedy nižší solární zisky. Tato okna jsou také těžší (hmotnost trojskla je zhruba o 10 kg/m2 vyšší oproti dvojsklu), mají vyšší nároky na kvalitu rámu a jsou samozřejmě dražší.

Zajímavou variantou mohou být okna s dvojskly s vloženou meziskelní folií. Ta se pak chová jako třetí sklo, při zachování výhod tenčích oken. Okno s meziskelní folií je oproti trojsklu lehčí.

Obecně je možné říci, že dvojskla patří na jižní stranu domu, zatímco trojskla na tu severní. Vzít v úvahu ale také musíte i propustnost okenního skla pro sluneční záření. O tom příště.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop