SYNEGO SLIDE versus HS portál. Jaký zvolit posuvný systém otevírání?

SYNEGO SLIDE versus HS portál. Jaký zvolit posuvný systém otevírání?

Komerční sdělení | Pátek, 09. září 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Velkoformátová okna a skleněné stěny k současné moderní architektuře neodmyslitelně patří. Jaký ale zvolit systém otevírání, aby vyhovoval požadavkům investora a současně i jeho peněžence? Základní posuvně-sklopný systém (PSK) je limitován únosností, velikostí, a navíc trpí poruchovostí. Proto u větších, a to znamená i těžších formátů, většina zájemců sahá po jiných variantách. Firma REHAU, která patří mezi průkopníky velkoformátových systémů, nabízí dva moderní systémy: zdvižně posuvný tzv. HS portál, určený pro největší zasklení, nebo ekonomičtější řešení SYNEGO SLIDE. V jaké situaci je který systém lepší?

Komfortní HS portál


Zdvižně posuvný HS portál funguje na jednoduchém principu – okno se nadzvedne a potom odsune. Díky speciálnímu kování je celá akce rychlá, silově nenáročná, s možností aretace v jakékoliv poloze otevření. HS portál si poradí opravdu s těmi největšími okenními křídly s hmotnostmi stovek kilogramů. U těch největších lze zvolit pro ovládání elektropohon, jehož nevýhodou může být kromě navýšení ceny i poměrně pomalá rychlost otevírání.

Oproti PSK, kde se okno musí vysadit z rámu, usadit na kolejnici a až potom odsunout, je systém skutečně bezporuchový a velmi jednoduchý na ovládání. Díky speciálnímu kování může být rám okna velmi subtilní, dveřní práh HS portálu lze navíc zcela zapustit do podlahy a vytvořit tak bezbariérový přechod mezi interiérem a exteriérem. Většina HS portálů se kvůli tvarové stabilitě vyrábí z kompozitního materiálu – čili profilů GENEO. Nadstandardně velké okenní formáty a bezbariérový přístup jsou tak dva jasné důvody, proč zvolit sice cenově náročnější, ale nekompromisně komfortní HS Portál Geneo.

DrevoaStavby.cz | REHAU-Jaký si zvolit posuvný systém otevírání

Foto a výrobce: REHAU

Kompromisní SYNEGO SLIDE


HS portál byl dlouhou dobu opravdu jediným optimálním řešením ve chvíli, kdy velkoformátové okno přesáhlo určité rozměry a nebylo tak možné použít systém PSK. Jeho poměrně vysoká pořizovací cena se ale v REHAU stala hnacím motorem k vývoji třetího možného systému ovládání, který vyplnil mezeru tam, kde použití PSK není pohodlné, ale HS portál by představoval zbytečné navýšení nákladů.

SYNEGO SLIDE má podobně progresivní design a funkční ovládání jako HS portál, přitom ale minimalizuje náklady na kování, protože nepotřebuje speciální dveřní práh – profil zárubně je použit celoobvodově. Díky vlastnímu prahovému řešení není třeba při přestupu mezi interiérem a exteriérem překračovat celý okenní profil (jako tomu je u PSK), jen nutný dvoucentimetrový práh.

V první fázi otevírání dveří se posuvný prvek vysune o 1 cm z rámu, aby se dostal na kolejnici, která umožní jeho snadné odsunutí. Umožňuje největší rozměr 4 x 2,6 m s hmotností křídla až do 200 kg i při zachování lehkosti ovládání, protože se křídlo posouvá po axiálním ložisku. Pevná část systému je ukončena standardním SYNEGO sloupkem, aby byla prosklená plocha co možná největší.

DrevoaStavby.cz | REHAU-Jaký si zvolit posuvný systém otevírání

Foto a výrobce: REHAU

Kde použít SYNEGO SLIDE?


Kromě již zmíněných velkoformátových oken, nejčastěji určených pro výstup na terasu, lze horizontálně orientovaná nízká a dlouhá okna SYNEGO SLIDE využít také nad kuchyňskou linkou nebo v jídelním koutě – kde není pro klasické otevírání dostatek prostoru, nebo by otevřené okno omezovalo rozmístění nábytku. Křídla, otevírající se rovnoběžně se stěnou a nevyčnívající do místnosti, nabízejí flexibilitu využití prostoru přímo před okny.

U systému SYNEGO SLIDE se není třeba obávat ani těsnosti nebo bezpečnosti – posuvný prvek je při uzavření rovnoměrně přitlačen k rámu a spolu s celoobvodovým těsněním tak vytváří vysokou úroveň těsnosti i proti silnému hnanému dešti. Vysoká těsnost zajišťuje mimo jiné i velmi dobrý hlukový útlum až 43 dB. Díky stavební hloubce 80 mm má SYNEGO SLIDE výborné tepelně-izolační vlastnosti rámu a umožňuje tloušťku zasklení až 51 mm.

DrevoaStavby.cz | REHAU-Jaký si zvolit posuvný systém otevírání

Foto a výrobce: REHAU

Nekompromisní vzhled obou systémů


Při volbě mezi HS portálem GENEO a systémem SYNEGO SLIDE nemusíte brát v potaz vzhled – oba disponují kvalitním dílenským zpracováním REHAU. Pokud jste zvolili plastová okna z důvodu jejich lepší tepelně izolačních vlastností, ale vzhledově tíhnete spíše k hliníku, není problém použít hliníkové obložky KALEIDO Cover. Množství barevných variant umožňuje paleta KALEIDO Paint, fólie KALEIDO Foil nebo imitace dřeva KALEIDO Woodec.

Více informací na REHAU CZ→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop