Z původně malých plánů se paní Ivona pustila do velkého budování

Z původně malých plánů se paní Ivona pustila do velkého budování

Redakce | Středa, 09. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Když se paní Ivona rozhodla přestěhovat do staršího domu na vesnici, ani ve snu netušila, jakého zajíce v pytli vlastně kupuje. Představovala si, že jen opráší pár pavučin a bude se stěhovat, nakonec ale musela nechat celý dům zbourat a na jeho místě postavit nový. Dnes je za to ráda. Svou malou dřevostavbu by už za žádný byt nevyměnila.

Dlouhá léta jsem bydlela v Lounech, ale jak čas plynul, stále víc mě to táhlo na vesnici. Chtěla jsem dům se zahradou, o kterou bych se mohla v důchodu starat, místo abych seděla doma a počítala bolístky. Když jsme se jednou se synem vraceli z výletu, zabloudili jsme do malé vesničky pár kilometrů od Loun, do které jsem se na první pohled zamilovala. Ve chvíli, kdy mi kolega z práce prozradil, že se tam prodává letité stavení, jsem se tam rozjela.

Starý dům na poměrně prudkém západním svahu byl sice zanedbaný, ale zase disponoval krásným výhledem na nedalekou tvrz. Nemovitost i s pozemkem se v aukci dražila za velmi přátelskou cenu 240 000 korun, proto jsem byla ochotná dům po koupi zrekonstruovat. Háček byl v tom, že mě před vlastní aukcí nechtěli pustit dovnitř, protože od zabaveného majetku neměli klíče. Předali mi ale soudně-znalecký posudek, který cenu nemovitosti odhadl na tři čtvrtě milionu.


Od děravé střechy až k neexistujícím základům

Když jsem dům koupila a de facto se vloupala dovnitř s kamarádem projektantem, trochu mi ztuhl úsměv na rtech. Dům byl totálně vyklizený, všechno, co mělo jakoukoliv hodnotu, včetně trubek topení, podlah nebo radiátorů, bylo pryč. Začalo se odkrytím eternitové střechy, která byla neudržovaná a místy děravá. Zjistilo se, že jsou shnilé krovy a stropy. Po jejich odstranění vyšlo najevo, že jedna ze stěn je prasklá, a proto se musely odkrýt základy.

K překvapení všech ale dům žádné základy neměl. Nakonec tu tak zůstala jedna původní zeď, která podpírala ukrojený svah, hromada opuky a prken. A mohla jsem začít s čistým štítem. I tak se náklady na demolici starého domu a odvoz suti vyšplhaly na půl milionu korun. Potřebovala jsem tedy nový dům postavit poměrně levně a hlavně rychle.

moderni-drevostavba-studna

obr.: Práce se svažitou zahradou a úprava spodního dvora s terasou je ale už příjemným zpestřením života na vsi. Foto: Martin Zeman


Bydlet můžete už za dva měsíce

Když jsem začala hledat alternativy zděné výstavby, která na můj vkus trvá příliš dlouho, dočetla jsem se o dřevostavbách. Psali o nich, že člověk může do dvou měsíců bydlet. Hned jsem si tedy vypsala kontakty zhruba na pět inzerujících firem a požádala je o katalog. Vzhledem k finančním možnostem a požadované rychlosti jsem se jednoznačně rozhodla pro typový projekt.

Ať jsem ale listovala katalogy jak jsem chtěla, nemohla jsem najít nic, co by se podle mého uvážení hodilo na vesnici. Nechtěla jsem tady způsobit nějaký poprask, právě naopak. Mojí snahou bylo, aby dům mezi své sto let staré opukové sousedy se sedlovými střechami nerušeně zapadl.

Rozhodně žádné podnikatelské baroko, a právě toho byly katalogy plné. Až typový dům od společnosti MS Haus mně na první pohled padl do oka. Malý obdélný půdorys, sedlová střecha, žádné okázalé prvky, jednoduše taková klasika. I cena – 1 200 000 Kč na klíč.

moderni-drevostavba-drivi

Foto: Martin Zeman


Úpravy se prodražily, stálo to ale za to

Ing. Milan Schmiedt z firmy MS Haus ochotně přijel, prošel se mnou pozemek a ujistil mě, že mohu jakkoliv zasahovat do projektu. Upozornil mě, že některé změny budou mít samozřejmě vliv na výslednou cenu. Dům měl v projektu lehkou plechovou krytinu, vytápění elektrickými přímotopy a plastová okna. Abych lépe zapadla do okolí, chtěla jsem ale krytinu betonovou a dřevěná eurookna.

Ta byla samozřejmě dražší než plastová a kvůli řádově těžší krytině se musel zesilovat krov. Ani točité schodiště v původním projektu se mi nezamlouvalo, kvůli přímému jsme ale museli o půl metru zvětšit celý dům. Toužila jsem po krbových kamnech v obývacím pokoji, což ale vyžadovalo instalaci komínu.

A místo elektrických přímotopů jsem chtěla tepelné čerpadlo, které mi ale nakonec rozmluvili a nahradil ho tak elektrokotel. I tak to ale vyžadovalo kompletní rozvody topení. Tyto změny logicky cenu domu zvedly až k finálním dvěma milionům. Vše bylo ale předmětem nové kalkulace, kterou jsem odsouhlasila, a cena pak odpovídala domluvenému.

moderni-drevostavba-obyvaci-pokoj

obr.: Krbová kamna zvládnou vytopit celé obytné přízemí. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-obvaci-pokoj

obr.: K francouzskému oknu v obývacím pokoji přibude časem ještě terasa s výhledem na tvrz. Foto: Martin Zeman


Vrásky kvůli červené zemi

Po takové investici mi ale nezbylo už příliš prostředků na kultivaci okolí, které tak s mírnými přestávkami dodělávám dodnes. Kromě původní zdi domu byl ukousnutý svah nepodchycený a vybudování opěrných zdí stálo další desítky tisíc, přestože jsem měla vlastní materiál. Svah je mnohem hezčí než rovina, ale je s ním hrozná práce.

Už jen sekání trávy je velice namáhavé, navíc musím půdu pořád kultivovat, aby mi nestékala dolů. Nehledě na to, že v místní červenici toho moc nevyroste. Než se mi podařilo udělat kolem domu pořádek, červená barva se dostala i na fasádu a ani přes všechnu snahu se jí už nedá zbavit.

moderni-drevostavba-kuchyne

obr.: Podlaha z lakovaných OSB desek je svěžím doplňkem čistého interiéru. Důvodem pro jeho volbu nebyla jen příznivá cena, ale i fakt, že na něm nejsou vidět rýhy ani nečistoty. Navíc je podlaha příjemně měkká a teplá i v kontaktu s bosou nohou. Foto: Martin Zeman


Slušný řemeslník? U nás protimluv

Základovou desku nevalné kvality udělala místní firma, čímž začaly moje zkušenosti s nejrůznějšími řemeslníky. V tomto ohledu skutečně oceňuji práci firmy MS Haus, která se do práce pustila koncem října a už v únoru jsem se mohla nastěhovat. Celý průběh výstavby probíhal bezvadně. Nebyl žádný problém, pokud se cokoliv pokazilo, svou chybu bez průtahů napravili.

Oproti tomu každá moje další spolupráce s řemeslníky byla většinou katastrofa. Mnohokrát jsem propadala beznaději. Kdybych tehdy věděla, co bude tohle dobrodružství obnášet, nikdy bych do toho nešla. Často jsem si říkala, že to tady prodám a vrátím se zpátky do Loun, zatím jsem ale všechny deprese zvládla.

A jsem za to ráda. Slibované termoizolační vlastnosti dům má, s tím jsem velice spokojená. Teplota mi tu pod 18 stupňů neklesne, a to i když hodně mrzne. Pokud tu nejsem, temperuji elektrokotlem, hned jak přijdu domů, zatopím v krbu a celý dům se rychle prohřeje. Je pravda, že zvukově-izolační vlastnosti má stavba horší, ale vzhledem k tomu, že tu bydlím sama, mi to vůbec nevadí.

Když jsem začínala stavět, o podobných věcech jsem neměla ani tušení, tím pádem mě nenapadlo se něčím takovým zabývat. Dnes už vím, že se to dá řešit jednoduše, jen se na to člověk musí zaměřit.

moderni-drevostavba-koupelna

Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-loznice

obr.: Vkusný interiér si majitelka domu zařizovala sama. Z velké části nakupovala v obchodním domě. Foto: Martin Zeman


Po pěti letech naprostá spokojenost

Po pětiletém užívání jsem tu spokojená, i když pár věcí bych změnila a do budoucna změním. Například v typovém projektu nebylo závětří ani zádveří. Zádveří jsem si udělat chtěla, ale pan Schmiedt mi ho rozmluvil. Zřejmě záleží na lokalitě, ale v téhle mrazové kotlině, kde je přes zimu pravidelně mínus 20 stupňů, je to skutečně nutnost. Kvůli chybějícímu závětří mám přede dveřmi pravidelně sněhové závěje a bez zádveří si při otevření dveří vyvětrám celý obývací pokoj. Tyhle drobné úpravy už mě ale baví, nabíjejí. Bez nich bych se snad po těch letech začala nudit.

moderni-drevostavba-lavka

obr.: Z patra se díky svažitému pozemku a speciálnímu mostku vstupuje přímo na zahradu. Foto: Martin Zeman

Deset fází stavby podle majitelky

  • 1. fáze: kupuji starý dům = naivní optimismus
  • 2. fáze: bourám starý dům = těžká frustrace
  • 3. fáze: stavím nový dům = opatrný optimismus
  • 4. fáze: bydlím = hurá!!!
  • 5. fáze: dokončovací práce = deprese
  • 6. fáze: dokončovací práce = beznaděj
  • 7. fáze: dokončovací práce = nikdy to neskončí!
  • 8. fáze: neměla bych to raději prodat?
  • 9. fáze: ach jo...
  • 10. fáze: vylezu na kopec, pokochám se krajinou, vyhrnu si rukávy a jdu zas do toho.

majitelka dřevostavby
Ivona
majitelka

moderni-drevostavba-terasa

obr.: Mezi zdí původního domu a novou dřevostavbou zbylo místo na prostornou terasu s grilem. Most spojující ložnici se zahradou navíc vytváří ochranu před deštěm a přímými slunečními paprsky. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Velice nás těší spokojenost naší klientky, i když popravdě řečeno nás příliš nepřekvapila. V nedávné době jsme provedli průzkum mezi více než 65 procenty našich klientů, kteří nás oznámkovali průměrnou hodnotou 1,3 za spokojenost při přípravě a průběhu realizace a známkou 1,26 za spokojenost s bydlením v domě naší výroby. Samozřejmě děkujeme za podnětné připomínky, většinu z nich již máme v současné době vyřešenou. Realizujeme dnes větší tloušťky tepelných i akustických izolací a do domů osazujeme standardně izolační trojskla. Na závěr stojí za to připomenout, že dům paní Ivony byl ohodnocen 3. cenou v soutěži Dřevěný dům 2010.

Ing. Milan Schmiedt-MS-Haus
Ing. Milan Schmiedt
MS Haus s.r.o.


Technické parametry

  • Velikost pozemku: 2 000 m2
  • Zastavěná plocha: 60 m2
  • Užitná plocha: 98 m2
  • Spodní stavba: základová deska, nepodsklepeno
  • Stavební systém: panelová dřevostavba
  • Tepelné izolace: minerální vlna, polystyren
  • Fasáda: omítaná
  • Střecha: sedlová
  • Střešní krytina: betonová taška
  • Okna: dřevěná eurookna
  • Schodiště: přímé, dubové
  • Zasklení: dvojité zasklení
  • Podlahová krytina: lakované OSB, dlažba
  • Vytápění: elektrokotel, krbová kamna
  • Skladba stěny: sádrovláknitá deska, parozábrana, dřevěný rám vyplněný minerální plstí, sádrovláknitá deska, polystyren, omítka
  • Celková tloušťka stěny: 230 mm
  • Hodnota U: 0,3 W/m2K
  • Realizace: MS Haus s.r.o.

moderni-drevostavba-ve-svahu-pudorys

Redakční návštěva: 2012


mail-ico-poptavka

Zaujala vás tato dřevostavba ve svahu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost MS HAUS s.r.o. je stavební a projekční firmou specializující se na dřevostavby s lehkou rámovou sendvičovou konstrukcí. Je členem Asociace dodavatelů montovaných domů a její stavby jsou certifikovány kromě platné legislativy také podle Dokumentu národní kvality. Na trhu je již od roku 1999 a za tuto dobu má za sebou stovky realizací v ČR i v zahraničí.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 4-2012
Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop