Splněný sen v dřevěném kabátě

Splněný sen v dřevěném kabátě

Dagmar Šimonová | Středa, 24. srpen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

O splněných snech jsme s majiteli tohoto domu hovořili téměř neustále. Ať už se jednalo o nové bydlení, životní styl, technologii výstavby nebo náladu při realizaci domu. Vysvětlili nám, jak důležité je mít sny a především k jejich naplnění neustále směřovat – jedině tak je totiž možné si jednou sednout doprostřed obývacího pokoje a říci si: dokázali jsme to.

Dvanáct let jsme bydleli ve zděném domě za Prahou, který nebyl příliš prostorný, zato měl poměrně velkou zahradu. Byli jsme tam spokojeni, ale od první chvíle jsme věděli, že to není naše cílová stanice. Oba s manželem hodně tíhneme k přírodě a milujeme dřevo. Koneckonců inspiraci jsme hledali i ve vašem časopise, který jsme měli předplacený. Manželovi se líbí sruby, zatímco já upřednostňuji hladké stěny. Nakonec jsme se rozhodli pro horní stavbu z hladkých panelů, skloubili moderní i tradiční materiály a výsledkem je dům v kombinaci dřeva, kamene a skla.

Na zkušenou v Rakousku

Pravdou je, že mnoho věcí z našeho mládí zůstalo po celou dobu bydlení v původním domově v papírových krabicích. Neměli jsme snahu hledat všemu místo, protože jsme předpokládali, že poputujeme dále. Zlomem v našem životě byla kniha, kterou jsem manželovi koupila k narozeninám. Jednalo se o titul Viděl jsem tě růst od Erwina Thomy o filozofickém přístupu k pěstování a zpracovávání dřeva s ohledem na fáze měsíce. Vyrazila jsme do Rakouska, kde jsem se ubytovala v hotelu ze dřeva od firmy Thoma. Shodou okolností hotel ležel poblíž sídla firmy, kde jsem si rovnou sjednala schůzku, a pak se zajela podívat na vzorový dům i na probíhající stavbu, kterou firma Thoma zrovna realizovala. Kromě tesařské preciznosti a čistoty všude kolem se mi nejvíce zamlouvalo to, že masivní kusy dřeva jsou spojovány pouze dřevěnými kolíky, nikde žádný kov ani chemie. Po návratu jsme se s mužem shodli na tom, že toto je cesta, kterou chceme jít.

 dřevostavba z Thoma panelů

Obr.: Smrkové fošny v panelu se na sebe vrství bez meziprostorů a pohromadě je drží jen vysušené bukové kolíky, které jsou vlisovány přes všechny vrstvy v celé síle stěny, nasáknou minimální zbytkovou vlhkost, rozepnou se do okolního dřeva a dokonale spojí jednotlivé díly do masivního celku.

Bez architekta ne

Líbila se nám zdejší lokalita. Chtěli jsme bydlet kousek u lesa a zároveň mezi lidmi, jezdili jsme po okolí a ptali se v obcích, hledali na internetu a nakonec se nám podařilo kontaktovat majitele, s nímž jsme prodej pozemku bez problému realizovali. V některém z mnoha časopisů o bydlení, které nám v té době prošly pod rukama, se nám zalíbila realizace architekta Ivo Štaudnera, kterého jsme oslovili a začali společně pracovat na studii nového domu. To nakonec trvalo skoro rok, ale bylo to zajímavé období plné tvůrčí práce. Neuvažovali jsme, že bychom šli cestou bez architekta – chtěli jsme dům s funkčními a promyšlenými dispozicemi, který by byl šitý přímo nám na míru. Měli jsme jasnou představu o tom, jaké chceme mít technické zázemí, obytný prostor a jeho dispozice jsme společně konzultovali.

 stavba z Thoma panelů

Obr: Dům je vytvořen z dřevěných panelů, jejichž vrstvy jsou spojovány pouze dřevěnými kolíky bez použití lepidla či kovu.

Výborná věc jsou dvě technické místnosti, jedna „mužská“ a jedna „ženská“. Mužskou tvoří dílna, v té ženské je zase pračka, sušička, žehlení, technické umyvadlo na ruční praní a sklad nejrůznějších čisticích prostředků. Tato místnost je umístěna v blízkosti šatny, protože jsem chtěla minimalizovat přenášení prádla po domě. Přes architekta jsme se pak dostali k realizační firmě Dřevostavby Biskup. Její majitel pan Biskup nás pozval do svého domu, abychom se na práci jeho tesařů mohli podívat zblízka. Bylo pro nás rozhodující, abychom si s někým, kdo bude stavět náš dům, vyhovovali i lidsky, a aby na stavbě pracovali lidé, kteří mají vztah k řemeslu.

V Čechách jsme první!

Pro rozkreslení projektu z hlediska prefabrikovaných panelů z Thoma dřeva jsme oslovili moravskou firmu, která byla jejich zástupcem pro Českou republiku. Začali jsme s nimi jednat, ale spolupráce příliš nefungovala, a když se s nimi manžel sešel, nabyl dojmu, že o Thoma dřevu ví mnohem více on sám než zástupci firmy. Zkusili jsme to tedy jinak – kontaktovali jsme přímo pana Thomu, který nám doporučil partnerskou firmu v Německu, a s nimi jsme ve spolupráci s panem Biskupem doladili technickou specifikaci. Přestože to není pro Rakušany běžné, manžel se pokusil s panem Thomou vyjednávat o ceně a nakonec se mu to i povedlo. Silným argumentem bylo to, že náš dům je první realizací z jejich dřeva v České republice.

Thoma dřevo interiér

Obr.: Majitelé udržují interiér v minimalistickém duchu s co nejméně věcmi.

Sám sobě generálním dodavatelem

Náš původní plán nechat si dům zhotovit na klíč se ukázal finančně natolik nevýhodný, že jsme se nakonec domluvili na hrubé stavbě a ostatní dodávky jsme pak už koordinovali sami. Využili jsme i zkušeností námi vybraného stavebního dozoru. Pokusili jsme se pár dodávek sloučit pod jednu firmu, ale jejich netransparentní jednání nás nakonec odradilo. Navíc jsme tak mohli zajistit to, aby se nám po domě pohybovali jen kompetentní lidé. Díky tomu, že jsme náš původní dům nepotřebovali prodávat, nemuseli jsme na realizaci stavby tolik spěchat. Začali jsme spodní stavbou, ta trvala od března do června 2010, do října téhož roku provedly Dřevostavby Biskup hrubou stavbu a elektroinstalace, pak přišla na řadu střecha a v návaznosti veškeré sítě. Po zimě 2010/2011 jsme začali s dokončovacími pracemi a v říjnu 2011 bylo kompletně hotovo. Na Štědrý den jsme tu poprvé spali – ještě v nezařízeném domě, ale bylo to nádherné.

Dřevo i v interiéru

Máme celkem minimalistický vkus, všechno máme uložené v prostorách pro to určených. Nejsme sběratelé žádných pracholapů a díky tomu, jakou technologii výstavby a dispozici domu jsme si zvolili, se můžeme radovat z čistého dřeva a volného prostoru. Záměrně jsme přiznali dřevo ve většině interiéru, horní patro s výjimkou koupelny neobsahuje žádný jiný materiál. Velká okna, která mají v zimě příjemné tepelné zisky, jsou v létě velice dobře stíněna dálkově ovládanými žaluziemi. Navíc díky otevřené dispozici zatopíme v krbu a máme v celém domě za půl hodiny teplo.

Thoma panely - interiér domu

Obr.: Vůně dřeva jde člověku doslova naproti. Když je dům nějakou dobu zavřený, vůně se v něm krásně naakumuluje.

Úpravy ještě čekají

Po roce bydlení vyšly najevo dvě skutečnosti. Dvanácticentimetrové panely z vrstveného dřeva, které jsme zvolili jako mezipokojové příčky, nám nevyhovují z akustického hlediska. Mezi dvěma pokoji v horním patře budeme dodatečně dodělávat dřevěnou předstěnu s izolací z dřevovlákna. Zároveň budeme řešit šíření hluku ze spodního do horního podlaží, které vadí v době, kdy spí náš malý syn. Chtěli jsme otevřenou dispozici s průhledem až do krovu a prosadili jsme si ji i přes upozornění projektanta a stavitele. Není to problém dřevostavby, ale výsledek námi zvolené dispozice, umocněný navíc tím, že horní halu i prostor schodiště nemáme dosud kompletně zařízený a zvuk se tak prakticky v prázdném prostoru nemá kde utlumit nebo o co lámat. Abychom zachovali pro nás tolik hodnotný pohled do otevřeného krovu, rozhodli jsme se umístit do volného prostoru mezi první a druhé patro vodorovný skleněný podhled.


Technické parametry

Velikost pozemku: 973 m2
Zastavěná plocha: 175 m2
Užitná plocha: 297 m2
Spodní stavba: základová deska, podsklepeno
Stavební systém: panelová dřevostavba
Tepelné izolace: tvrdé dřevovlánikté desky
Fasáda: modřínový obklad, kvarcit
Střecha: sedlová
Střešní krytina: pálená taška
Okna: dřevěná okna
Zasklení: izolační trojsklo
Podlahová krytina: kombinace dřeva (modřín, dub, borovice), vinyl, marmoleum
Vytápění: teplovodní vytápění – podlahové + radiátory, krbová kamna, elektrické přímotopy
Skladba stěny: masivní panel Thoma, dřevovláknité izolační desky Gutex, omítka/palubky
Celková tloušťka stěny: 315 – 380 cm
Hodnota U: 0,18 W/m2K

DaS 6-2012
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop